garnek rzymski gęś

Jedno z najlepszych dostępnych mięs to właśnie kaczka uwielbiam ją przygotowaną w każdy możliwy sposób. Składniki: pierś z kaczki sól i pieprz smalec z gęsi Przygotowanie: Pierś czyścimy z Zobacz więcej
mięsa i zrobię do tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami) i podam na kilku łyżkach rosołu z gęsiny. No Zobacz więcej
Pyszny pomysł na obiadek przy zimnej niedzieli biała kiełbasa zapiekana w garnku rzymskim z cydrem, cebulą i jabłkami oraz rodzynkami. Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 3 jabłka cydr lubelski Zobacz więcej
godzin, w brytfannie (u mnie garnek rzymski) rozpościeramy folię aluminiową tak, by dało radę zawinąć mięso od góry. Na folię kładziemy gęsinę i polewamy ją szklanką jasnego piwa, po czym zawijamy Zobacz więcej
smalcu (ja miałam z kaczki) liść laurowy Przygotowanie: (całkowity czas pieczenia to 2,15 minut) Gęś nacieramy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ewentualnie na noc. Mięso wkładamy Zobacz więcej
:) Dzisiajupiekłam takiego kurczaka. Użyłam do tego celu glinianygarnek rzymski. Postanowiłam wziąć udział w konkursie pt."Moje smaki" Organizator - Wydawnictwo Muza - książka „Moje smaki” Michela Zobacz więcej
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną, grzybami i .......garnek rzymski Jakoś tak w ubiegłym tygodniu stałam się szczęśliwą posiadaczką garnka rzymskiego. Ponieważ dużo dobrego o garnku już słyszałam więc Zobacz więcej
Nigdy za kaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do Zobacz więcej
Rosół... Każdy z nas zna rosół. Każdy ma wspomnienia z nim związane... Dla mnie smak rosołu z gołębia z domowym makaronem i warzywami z przydomowego ogródka to smak dzieciństwa i odwiedzin u Babci. Zobacz więcej
Faszerowane nogi z kaczki 2 nogi kaczki, słoik konfitury z zielonych orzechów włoskich (konfiturę z orzechów włoskich robimy sami,) dwa goździki, płatek gwiazdki anyżu, sól, pieprz, smalec z gęsi, 150 Zobacz więcej
Garnek rzymski - naczynie, o którym bardzo dużo czytaliśmy i bardzo długo zastanawialiśmy się czy warto zainwestować w jego kupno. I jeżeli będziemy kupowali to jakie? Duże, małe, średniej wielkości Zobacz więcej
Święta były wielką lukullusową ucztą, obfitującą w łososie, karpie, dorsze oraz inne ryby pod każdą postacią. Zakochałam się w delikatnych, tłustych matiasach we wspominanej już przeze mnie konfiturze Zobacz więcej
wersjach pojawia się nawet odpowiednio sporządzony kaktus. W chili z reguły jest również fasola i mięso, razem lub zamiennie. Typową przyprawą w chili, oprócz palącego ognia ostrej papryki, jest kmin Zobacz więcej
zbytecznych urządzeń w kuchni i nie gotuję wszystkiego w garnkach z najwyższej jakości stali, choć może i taki też by się znalazł w moich kuchennych przyborach. Uwielbiam tak jak Rachel ser i Zobacz więcej
wymieszaj. Wyluzowaną gęś wypełnij farszem. Wszystkie otwory zszyj albo zepnij wykałaczkami i spleć nicią kuchenną. Może się wydawać, że farszu jest za mało, jednak w trakcie pieczenia napęcznieje i Zobacz więcej
najpóźniejsze z trzech wymienionych, ale rzeczywiście tydzień, w którym przypada 11 listopada bywa tu zwykle słoneczny i przyjemny. Św. Marcin był rzymskim legionistą, który podzielił się swoją Zobacz więcej
a potem pieczemy – dzięki temu zabiegowi, mięso będzie miało lekko chrupiącą skórkę i zachowa soczystość. Ostatnio lubimy piec w garnku rzymskim, należy przy tym pamiętać, żeby naczynie wkładać do Zobacz więcej
wołowiny z przerostami kolagenu, np: szponder, pręga, ogony 700 gramów chudych wędzonych żeberek wieprzowych 2 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki 1 pieczona papryka bez Zobacz więcej
nie pryskał. Obsmażone (lub nie) mięso przekładam do brytfanki (u mnie to 7 litrowy podłużny garnek, idealny do duszenia, bo mogę i dusić na palniku i w niskiej temperaturze piekarnika), a na Zobacz więcej
wyciąg moich ulubionych haseł z września i października. Zachowałam oryginalną pisownię. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie skomentowała. No to lecim: 1. Co zeluje dżem – nie wiem, ale wiem, Zobacz więcej