Przepis na garni

Powiązane przepisy:

Co to takiego bouquet garni ? - to jest bukiet ziół, bez którego nie ma mowy o francuskiej kuchni. W jego skład wchodzą : rozmaryn, tymianek, pietruszka, liść laurowy i opcjonalnie liść pora ( w Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 1071

Najlepsze mule są w skorupkach ,niestety dostałem tylko mrożone bez skorupek. Kuchnia prowansalska. Składniki 1 kg małży (najlepiej w skorupkach ,wtedy 1,5 kg) 4 szalotki 50 g masła 1 ,5 szklanki Zobacz więcej
idir
idir Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
idir.pl
Demi-glace

Demi-glace 1369

Demi-glace ub demi glace to baza wielu sosów. Tutaj opiszę jak w domowych warunkach zrobić prawdziwą bazę demi-glace. składniki - kości cielęce - warzywa (marchew, pietruszka, cebula, seler, por) - Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Pieczarkowe risotto - TRAINING FOOD

Pieczarkowe risotto - TRAINING FOOD 148

Przepis według Vincent’a Francoual/aJedna porcja zawiera 424 kalorie, 9g protein, 44g węglowodanów, 22g tłuszczuSkładniki (do przygotowania około 8-10 porcji – można zamrażać)· 1,5 litra rosołu Zobacz więcej
Viola
Viola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fun & Taste
Kurczak po Baskijsku

Kurczak po Baskijsku 294

Na 4 porcje 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 czerwone papryki 500 g pomidorów 4 udka kurczaka 3 łyzki oliwy 1 bouquet garni 200 ml wytrawnego białego wina 1 papryczka z Espelette sól, pieprz Obraną cebulę i Zobacz więcej
Wołowina po burgundzku i po prowansalsku czyli Boeuf bourguignon i Daube de Boeuf a la Provencal Wołowina na dwa francuskie sposoby czyli moje ulubione mięsko! Sprawdzone i od dawna przygotowywane Zobacz więcej
Znakomita przekąska, lunch lub kolacja, wszystko zależy od wielkości porcji, a smak rewelacyjny więc na małych raczej się nie skończy ;). Cydr z polskich jabłek, małże z Hiszpanii, styl azjatycki, Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Groszek. Kremowy groszek.

Groszek. Kremowy groszek. 112

Delikatna zupa - krem z zielonego groszku z wędzoną rybą. Zaprawdę, powiadam Wam! tego trzeba spróbować! Niesłychanie aksamitna w smaku, w połączeniu z wędzonym halibutem aż głaszcze podniebienie! Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis zrobiłam z czysto ludzkiej ciekawości. Spojrzałam na składniki i pomyślałam, albo zjemy ze smakiem albo wszystko będę musiała wyrzucić do kosza. Zaryzykowałam! I muszę wam Zobacz więcej
Klasyczny, francuski bukiet aromatów i ziół, czyli bouquet garni, składa się z liści laurowych, gałązek tymianku, majeranku i odrobiny rozmarynu. Wszystko razem związujemy dokładniesznurkiem Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinaria
Pasztet z kaszą gryczaną

Pasztet z kaszą gryczaną 389

2 udka kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 ząbek czosnku 150 g mrożonych borowików ( jak nie ma borowików to używam podgrzybków) 200 g kaszy gryczanej 2 jajka Grzyby posikane w bardzo grubą Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Udka kurczaka w cydrze

Udka kurczaka w cydrze 466

Kiedy zobaczyłam ten przepis w mojej francuskiej książce ” Autenthique cuisine de nos grans-meres” ( prezent od znajomych z Normandii -” Prawdziwa kuchnia naszych babć”) , wiedziałam, że kiedyś go Zobacz więcej
To jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Przepis towarzyszy mi od lat i pochodzi z książki "Wyśmienita Kuchnia Francuska" autorstwa C.Clements i E. Wolf-Cohen. W oryginale jest to potrawka Zobacz więcej
Klasyczny, francuski bukiet aromatów i ziół, czyli bouquet garni, składa się z liści laurowych, gałązek tymianku, majeranku i odrobiny rozmarynu. Wszystko razem związujemy dokładniesznurkiem Zobacz więcej
domix
domix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
accro de la cuisine
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon 75

Najlepsze mięso na świecie, pierwsza wołowina jaką jadłam od siedmiu lat. Mniam. Składniki: 85g masła, 175g wędzonego boczku, blanszowanego przez 30 sekund, osuszonego,1kg wołowiny (udziec albo Zobacz więcej
Miała być wołowina po burgundzku, ale w lodówce było hiszpańskie wino, miała być z mąką, ale wolałam coś innego. Wyszła delikatnie i pysznie. Tylko uwaga to nie jest danie, które można zrobić w Zobacz więcej
Niektórzy może podejdą do tego przepisu z rezerwą. Zapewniam jednak, że jest wspaniały, gęsty i pięknie prezentuje się w szklankach, udekorowany kawałkami awokado. Ważne jest, by zadbać o jakość Zobacz więcej
cucinare
cucinare Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cucinare
Ratatouille

Ratatouille 27

Ratatouille jest tradycyjnym warzywnym daniem francuskim podawanym jako przystawka lub danie główne. Ta prosta potrawa jest znakomitym połączeniem tego co w kuchni śródziemnomorskiej najlepsze Zobacz więcej
Escapade Gourmande
Escapade Gourmande Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Escapade Gourmande
Carbonade flamande

Carbonade flamande 116

Piwo, masło, cykoria, maroilles... Mnie kojarzy się jednoznacznie: północ Francji. Z tego rejonu pochodzi mój dzisiejszy przepis. Francuska tradycja z mocnymi belgijskimi wpływami. Warto wypróbować. Zobacz więcej