garni

{{headerMessage}}
Co to takiego bouquet garni ? - to jest bukiet ziół, bez którego nie ma mowy o francuskiej kuchni. W jego skład wchodzą : rozmaryn, tymianek, pietruszka, liść laurowy i opcjonalnie liść pora ( w Zobacz więcej
Listonic
Listonic Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Listonic
WhiteChocolateMoccha

WhiteChocolateMoccha 78

0
{{headerMessage}}
Zapraszamy na http://www.whitechocolatemoccha.com/ Polecamy Boeuf Bourguignom na zimowe chłodne dni: 800g rostbefu, 500g cebuli, 300g marchewki, 100 g mąki, 3 łyżki oliwy, 100g masła, 1 bouquet garni Zobacz więcej
awoz
awoz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
La cuisine d'anna
Moules marinière

Moules marinière 36

0
{{headerMessage}}
300 ml de vin blanc sec 1 bouquet garni 3 échalotes françaises émincées 2 oignons vert pour déco sel,poivre 1 sac de moules fraîches Trier et laver les moules et les laisser tremper pendant une heure. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podsumowanie krótkie, bo i mało uczestników. Prawdę mówiąc liczyłam na większy odzew, ale rozumiem, że wszyscy zaganiani, wymęczeni i zdjęć szafkom robić się nie chce. Mam nadzieję, że uda mi się Zobacz więcej
Viola
Viola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fun & Taste
Kurczak po Baskijsku

Kurczak po Baskijsku 287

0
{{headerMessage}}
Na 4 porcje 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 czerwone papryki 500 g pomidorów 4 udka kurczaka 3 łyzki oliwy 1 bouquet garni 200 ml wytrawnego białego wina 1 papryczka z Espelette sól, pieprz Obraną cebulę i Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Mule po marynarsku

Mule po marynarsku 1018

1
{{headerMessage}}
Najlepsze mule są w skorupkach ,niestety dostałem tylko mrożone bez skorupek. Kuchnia prowansalska. Składniki 1 kg małży (najlepiej w skorupkach ,wtedy 1,5 kg) 4 szalotki 50 g masła 1 ,5 szklanki Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Pieczarkowe risotto - TRAINING FOOD

Pieczarkowe risotto - TRAINING FOOD 148

1
{{headerMessage}}
Przepis według Vincent’a Francoual/aJedna porcja zawiera 424 kalorie, 9g protein, 44g węglowodanów, 22g tłuszczuSkładniki (do przygotowania około 8-10 porcji – można zamrażać)· 1,5 litra rosołu Zobacz więcej
Kate's Kitchen
Kate's Kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In a Green Jar
Boeuf Bourguigion

Boeuf Bourguigion 298

0
{{headerMessage}}
Nie chcę się chwalić, ale wyszło idealne. Jak by to ujęła pewna Pani z burzą blond-loków: Co kupić? 1 kg mięsa wołowego ( u mnie pręga wołowa) - pokrojone w kostkę ok 3x3 cm15 dag chudego wędzonego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Klasyczny, francuski bukiet aromatów i ziół, czyli bouquet garni, składa się z liści laurowych, gałązek tymianku, majeranku i odrobiny rozmarynu. Wszystko razem związujemy dokładniesznurkiem Zobacz więcej
idir
idir Obserwuj blogaObserwujesz bloga
idir.pl
Demi-glace

Demi-glace 1310

1
{{headerMessage}}
Demi-glace ub demi glace to baza wielu sosów. Tutaj opiszę jak w domowych warunkach zrobić prawdziwą bazę demi-glace. składniki - kości cielęce - warzywa (marchew, pietruszka, cebula, seler, por) - Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon 549

0
{{headerMessage}}
Klasyk francuski, wołowina po burgundzku - potrawa tak dobra jak wino do niej użyte. Tradycyjnie przygotowywane z czerwonym burgundem ale wszelkie Pinot Noir, Beaujolais czy Côtes du Rhône również Zobacz więcej
{{headerMessage}}
towarzyszy gotowaniu jest obłędny :) Polecam Wam i to baaardzo :) Składniki: 1,5 kg pałek z kurczaka 3 łyżki mąki masło 750 mlbulionu drobiowego bouquet garni (świeża pietruszka, tymianek i liść Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Pasztet z kaszą gryczaną

Pasztet z kaszą gryczaną 388

0
{{headerMessage}}
2 udka kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 ząbek czosnku 150 g mrożonych borowików ( jak nie ma borowików to używam podgrzybków) 200 g kaszy gryczanej 2 jajka Grzyby posikane w bardzo grubą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na schabowe z dodatkiem tymianku podpatrzyłamtutaj.Takie kotleciki są pyszne..polecam..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji.. 4 plastry schabu bez kości sól 1 jajko na panierkę: 1 szkl. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szklanki wody 1 marchewka kawałek selera 1 cebula Ugotować wywar z wody, warzyw i bouquet garni. Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzić, dolać wino, zagotować i dodać filety rybne. Rybę gotować Zobacz więcej
may_bi
may_bi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OREGANO BLOG
Tagine z kurczaka i migdałów

Tagine z kurczaka i migdałów 95

0
{{headerMessage}}
! Składniki (2 porcje): 2 udka z kurczaka (wykorzystałam wcześniej ugotowane) szczypta pręcików szafranu średnia cebula pokrojona w półplastry bouquet garni: gałązki pietruszki i kolendry plus listek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
by coollinaria • 23 grudnia 2011 • gotowanie, na ciepło, na słono, Przepisy, wegetariańskie, zupy • Comments (0) • 873 Raz w rokujemwyjątkową zupę grzybową z suszonych prawdziwków. Jem ją tylko w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
garni 100 g. świeżych grzybów 65 g. masła 150 ml. śmietany 48% Kilka cienkich plastrów świeżych trufli ( niestety mi nie udało się dostać :( sól, pieprz Namocz fasolę przez noc, następnie ugotuj w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- 1 duża marchew - 2 średnie cebule - sok z 1 pomarańczy - 300 g pieczarek - 150 g wędzonego boczku - 1/2 litra ciężkiego, czerwonego,wytrwanego wina - 1/2 litra bulionu lub wody - bouquet garni lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, · smalec, · 0.5l wina czerwonego wytrawnego, · 0.5l bulionu wołowego, · 3 małe cebule, · 2 ząbki czosnku, · bouquet garni (tymianek, rozmaryn w gazie), · kilka goździków, · kilka ziarenek pieprzu, · Zobacz więcej