garni

Co to takiego bouquet garni ? - to jest bukiet ziół, bez którego nie ma mowy o francuskiej kuchni. W jego skład wchodzą : rozmaryn, tymianek, pietruszka, liść laurowy i opcjonalnie liść pora ( w Zobacz więcej
Listonic
Listonic Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Listonic
WhiteChocolateMoccha

WhiteChocolateMoccha 78

0
Zapraszamy na http://www.whitechocolatemoccha.com/ Polecamy Boeuf Bourguignom na zimowe chłodne dni: 800g rostbefu, 500g cebuli, 300g marchewki, 100 g mąki, 3 łyżki oliwy, 100g masła, 1 bouquet garni Zobacz więcej
awoz
awoz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
La cuisine d'anna
Moules marinière

Moules marinière 36

0
300 ml de vin blanc sec 1 bouquet garni 3 échalotes françaises émincées 2 oignons vert pour déco sel,poivre 1 sac de moules fraîches Trier et laver les moules et les laisser tremper pendant une heure. Zobacz więcej
Podsumowanie krótkie, bo i mało uczestników. Prawdę mówiąc liczyłam na większy odzew, ale rozumiem, że wszyscy zaganiani, wymęczeni i zdjęć szafkom robić się nie chce. Mam nadzieję, że uda mi się Zobacz więcej
Viola
Viola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fun & Taste
Kurczak po Baskijsku

Kurczak po Baskijsku 286

0
Na 4 porcje 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 czerwone papryki 500 g pomidorów 4 udka kurczaka 3 łyzki oliwy 1 bouquet garni 200 ml wytrawnego białego wina 1 papryczka z Espelette sól, pieprz Obraną cebulę i Zobacz więcej
Najlepsze mule są w skorupkach ,niestety dostałem tylko mrożone bez skorupek. Kuchnia prowansalska. Składniki 1 kg małży (najlepiej w skorupkach ,wtedy 1,5 kg) 4 szalotki 50 g masła 1 ,5 szklanki Zobacz więcej
Przepis według Vincent’a Francoual/aJedna porcja zawiera 424 kalorie, 9g protein, 44g węglowodanów, 22g tłuszczuSkładniki (do przygotowania około 8-10 porcji – można zamrażać)· 1,5 litra rosołu Zobacz więcej
Kate's Kitchen
Kate's Kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
In a Green Jar
Boeuf Bourguigion

Boeuf Bourguigion 293

0
. 1,5 szklanki bulionu wołowego2 ząbki czosnku Bouquet garni: 2 liście laurowe, 2 gałazki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, nać pietruszki, ziele angielskie 5ziaren Wcześniej mięso zamarynowałam w winie Zobacz więcej
Klasyczny, francuski bukiet aromatów i ziół, czyli bouquet garni, składa się z liści laurowych, gałązek tymianku, majeranku i odrobiny rozmarynu. Wszystko razem związujemy dokładniesznurkiem Zobacz więcej
idir
idir Obserwuj blogaObserwujesz bloga
idir.pl
Demi-glace

Demi-glace 1294

1
Demi-glace ub demi glace to baza wielu sosów. Tutaj opiszę jak w domowych warunkach zrobić prawdziwą bazę demi-glace. składniki - kości cielęce - warzywa (marchew, pietruszka, cebula, seler, por) - Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon 504

0
do boczku i kolejno podsmażyć marchewkę pokrojoną w grube plastry oraz cebulę posiekaną grubo. Wszystko razem połączyć w naczyniu żaroodpornym, dodac bulion, wino i bouquet garni czyli związane nitką Zobacz więcej
To jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Przepis towarzyszy mi od lat i pochodzi z książki "Wyśmienita Kuchnia Francuska" autorstwa C.Clements i E. Wolf-Cohen. W oryginale jest to potrawka Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria
Pasztet z kaszą gryczaną

Pasztet z kaszą gryczaną 367

0
ma "historię", a było ta tak. Oglądnęłamjak Okrasa robił pasztet według staropolskiego przepisu, ale byłam tak zafascynowana robieniem przez niego garni do owego dania ( przygotowanie garni trwało Zobacz więcej
popularny w kuchni francuskiej. Jest jednym z podstawowych składników klasycznego bouquet garni, a także ziół prowansalskich.Jako przyprawy możemy użyć najwyżej 3 łyżeczki (lub jedna gałązkę) na 1 kg Zobacz więcej
szklanki wody 1 marchewka kawałek selera 1 cebula Ugotować wywar z wody, warzyw i bouquet garni. Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzić, dolać wino, zagotować i dodać filety rybne. Rybę gotować Zobacz więcej
! Składniki (2 porcje): 2 udka z kurczaka (wykorzystałam wcześniej ugotowane) szczypta pręcików szafranu średnia cebula pokrojona w półplastry bouquet garni: gałązki pietruszki i kolendry plus listek Zobacz więcej
garni (zobacz w słowniku co to). Związany sznurkiem bouquet garni wrzuć do wywaru, dodaj ziarenka pieprzu. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok 40 min, regularnie usuwaj szumowiny. Na końcu Zobacz więcej
garni 100 g. świeżych grzybów 65 g. masła 150 ml. śmietany 48% Kilka cienkich plastrów świeżych trufli ( niestety mi nie udało się dostać :( sól, pieprz Namocz fasolę przez noc, następnie ugotuj w Zobacz więcej
- 1 duża marchew - 2 średnie cebule - sok z 1 pomarańczy - 300 g pieczarek - 150 g wędzonego boczku - 1/2 litra ciężkiego, czerwonego,wytrwanego wina - 1/2 litra bulionu lub wody - bouquet garni lub Zobacz więcej
, · smalec, · 0.5l wina czerwonego wytrawnego, · 0.5l bulionu wołowego, · 3 małe cebule, · 2 ząbki czosnku, · bouquet garni (tymianek, rozmaryn w gazie), · kilka goździków, · kilka ziarenek pieprzu, · Zobacz więcej