gastrodistro

ZOBACZ TAKŻE:

NieOTym
NieOTym Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie O Tym
GastroDistro: Sernik, pękł

GastroDistro: Sernik, pękł 54

Gastro: Piekłam taki jeden sernik. Niestety, w piekarniku było za ciepło. Pękł on. Szczegóły wkrótce. Filed under: Kuchnia Tagged: ciasto, gastrodistro, sernik Zobacz więcej
NieOTym
NieOTym Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie O Tym
GastroDistro: Szybko, prosto, kluchy

GastroDistro: Szybko, prosto, kluchy 94

Gastro: Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż miska gorącego makaronu z pysznym sosem. No, być może oprócz miski orzeźwiającej sałatki. Albo talerza aromatycznej zupy. W zasadzie jest kilka rzeczy Zobacz więcej
NieOTym
NieOTym Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie O Tym
GastroDistro: Do rosołu

GastroDistro: Do rosołu 81

Dobry rosół nie jest zły, szczególnie o tej porze roku. Najlepszy zaś wychodzi na kościach, w tym wypadku cielęcych i ćwiartce kurczaka bez skóry (wyszłoby za tłuste). Opieczone kości nadają rosołowi Zobacz więcej
Gastro: Dzisiaj o tym, dlaczego warto uważnie czytać etykiety. Naszło mnie ostatnio na tartę. Chrupiący spód, kremowe nadzienie, te sprawy. Warzyw wciąż pełne stragany, dlatego tym razem znów stanęło Zobacz więcej
Jesień przytuptała jak zwykle podstępnie, nowa kuchnia była cokolwiek zbyt czysta, wniosek był jeden – czas uderzyć pod Halę Mirowską. Po warzywka. Plan zacny nad wyraz, nie przewidywał jednak, że w Zobacz więcej
Distro: Na fali szukania odrobiny słońca przy tak niesprzyjających warunkach, wybraliśmy się do libańskiej restauracji Le Cedre. Z głuponem, na z góry ustalony zestaw. 10 dań, które miały być feerią Zobacz więcej
Gastro: Bubble and squeak to brytyjskie danie resztkowe, oparte głównie na ziemniakach i kapuście. W związku z tym, że pewien spożywczak internetowy na A. nawalił, dostałam tylko pół kapusty, co w Zobacz więcej
Gastro: Się zapuściłam i nie pisałam, aż moja blogowa współlokatorka zaczęła patrzeć złym wzrokiem, ale obiecuję się poprawić. Póki co buła na bazie wieńca cynamonowego z bloga Matki Wariatki, z lekko Zobacz więcej
Distro: To moja ulubiona książka. Choć zwykle preferuję grubaśne tomiszcza, “Perfect” jest dowodem na to, że nie liczy się ilość, ale jakość. Felicity Cloake to dziennikarka pisząca dla “Guardiana” – Zobacz więcej
Obiecany przepis na ozorek w sosie chrzanowym. Nic skomplikowanego, ale efekt pyszny. Składniki: ozór wołowy chrzan łyżka masła łyżka mąki ziele angielskie pieprz Jak to się robi? Ozór zalać zimną Zobacz więcej
Distro: Do Sofry trafiliśmy w pochmurny sobotni dzień, głównie z powodu tego, co o niej słyszałam do tej pory. Gdyby nie to, nie domyśliłabym się, że w miejscu tym serwują kulinarne odpowiedniki Zobacz więcej
Ozorek, sałata, kasza gryczana. Danie nie dla każdego, ale warto się przekonać – ozór to wdzięczny kawałek mięsa, nie wymagający wbrew pozorom skomplikowanej obróbki. Zagotować, obrać i w sumie to Zobacz więcej
Gastro: Pomidory to sympatyczne jagody które kiedyś były synonimem lata, teraz natomiast można je bez problemu dostać o każdej porze roku. No, może z drobnym problemem całkowitego braku smaku – zimowe Zobacz więcej
Gastro: Podczas ostatniego rajdu spożywczego odkryliśmy, że w pewnym hipermarkecie w Arkadii można znaleźć całe mnóstwo wspaniałych podrobów, których nikt nie chce jeść, więc są tanie. Moje gusta są Zobacz więcej
Dzisiejszy dzień pełen przygód i całkowite spłukanie finansowe postanowiliśmy z A. wykorzystać leniwie – w knajpie. Akurat nawinęła nam się regularnie mijana knajpa Burger Kitchen, dziecko niejakiego Zobacz więcej
Distro: Tak naprawdę to nie ciąg dalszy, a początek, ponieważ libańska piekarnia pomogła nam zapełnić brzuszki na długo przed Le Cedre. A było to w wigilię Wszystkich Świętych… Po wykonaniu tzw. „ Zobacz więcej
NieOTym
NieOTym Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie O Tym
GastroDistro: Kluchy w Klukovce

GastroDistro: Kluchy w Klukovce 57

Distro: Miał być kebab w Efezie, ale zainspirowana ostatnią rozmową z N. postanowiłam minąć kilka pawilonów i wylądować w tak zachwalanej Klukovce. Pierogi, pierożki, pierożeńki to coś, co tygryski Zobacz więcej
NieOTym
NieOTym Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie O Tym
GastroDistro: Co mi tu fika?

GastroDistro: Co mi tu fika? 37

Distro: Fika to szwedzki five o’clock, tak przynajmniej wynika z informacji, które serwuje nam Ikea. Jest o też tytuł książki kucharskiej tamże zakupionej, w której znajdziemy “przepisy na 30 Zobacz więcej
NieOTym
NieOTym Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nie O Tym
GastroDistro: Lemoniada

GastroDistro: Lemoniada 24

ZOBACZ TAKŻE: