gatunki dyn

Dynie hokkaido doskonale nadają się do nadziewania - są odpowiedniej wielkości, by pojedyncza dynia była daniem akurat dla jednej osoby (odpowiednio głodnej), po upieczeniu ich skórka jest jadalna, Zobacz więcej
z aparatem, by na zdjęciach uwiecznić tegoroczne dokonania. Pięknie rosnie pietruszka, mięta, oregano. Zbieram je obcinając nożyczkami łodyżki i pozwalam dalej rosnąć. Część spożywana jest na Zobacz więcej
o obydwóch wersjach:) 1 wersja- Zupa z dyni z pomarańcza i imbirem Użyłam : -dyni Hokkaido jedna taka dynia ważyła ok 1200kg ,przygotowałam 2 porcje z polowy. -1 pomarańcze użyłam taka do Zobacz więcej
Jakiś czas temu dostałam 4 dynie, przepisów na wykorzystanie jest bardzo dużo, na słodko,pikantnie. A ze jestem fanką sałatek,pomyślałam zrobię sałatkę.Pomysł upieczenia połówki dyni i podania w niej Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Bigos z dyni

Bigos z dyni 417

2
Bigos z dyni Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Twarożek z syropem klonowym i cynamonem Bigos z dyni Bigos z dyni to danie, które chyba jako pierwsze gotowałam kupując wiele lat temu Zobacz więcej
: Dynie obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę drobno posiekaj. Kapustę chińską pokrój w 1-centymetrowe paski. Jarmuż oderwij od łodyg. Imbir zetrzyj na tarce. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj imbir, curry Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki ogrodu
MUS Z DYNI NA ZIMĘ

MUS Z DYNI NA ZIMĘ 689

0
Mus z dyni po raz pierwszy robiłam rok temu. Sporą część zużywałam na bieżąco, a wszystkie nadwyżki zamrażałam i właśnie tą metodę przechowywania musu preferuję. Do dyspozycji mam duże dynie ogrodowe Zobacz więcej
porcje) 250 g dyni 30 g rodzynek 1/5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru 50 ml wody 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżki kremowego serka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą Zobacz więcej
na dyniowe wypieki. Puree z pieczonej dyni Dynie koimy na duże kawałki (nie odcinamy skorupy), owijamy folią aluminiową i układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Pudding dyniowy

Pudding dyniowy 117

1
. Skadniki: 300 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu), 125 ml sodkiej mietanki, (36%), ale jeli nie macie to z kwan 18% te wychodzi, 125 ml mleka, 150 g cukru, 4 jaja, 75 g maki, szczypta soli, sok Zobacz więcej
kmiec.ag
kmiec.ag Obserwuj blogaObserwujesz bloga
White Tablecloth
Pierożki z dynią.

Pierożki z dynią. 126

0
Pierożki z dynią. Dzisiaj chciałam wamzaprezentowaćdynie hokkaido która jest głównym składnikiem moich pierożków. Opis znalazłamtu. Dynia hokkaido (z gatunku Cucurbita maxima) jest niewielką Zobacz więcej
Szukam sposobów "aromatyzowania" zup innych niż tylko: wywar z warzyw, mięsa, kostka rosołowa, podsmażony czosnek, przyprawy, zioła... Postanowiłam wypróbować walory smakowe różnych gatunków serów Zobacz więcej
wersji przenosi się już na parapety naszego małego domku. Co ma ogród do gotowania? Ależ wszystko! Zawdzięczam mu w tym roku nieznające chemii dynie, kabaczki, cukinie, patisony, bób, groszek, Zobacz więcej
... dopiero gdzies dalej leza inne gatunki do sera jak wiadomo chleb jest potrzebny.... tutaj jest ci go kilkanascie gatunkow! tradycyjne warzywa i owoce kilka gatunkow dyn i dyniowatych a jak Zobacz więcej
Anicjusz
Anicjusz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z mojej kuchni
Purree z dyni

Purree z dyni 35

0
Sezon na dynie w pełni. Postanowiłam wykorzystać jedną dynię na podstawowe puree, które jest bazą do wielu dyniowych przepisów. Łatwe do wykonania.Polecam! CZAS PRZYGOTOWANIA:ok.10 min + ok. 30min Zobacz więcej
W sezonie dyniowym dostaję od Was sporo maili z zapytaniem o to, gdzie w danym regionie kupić dynie. Niestety jako iż mieszkam poza granicami Polski, czasami trudno jest mi odpowiedzieć Wam na to Zobacz więcej
Sezon dyniowy otwieram pieczoną hokkaido. Uwielbiam tą dynie za to, że można jeść ją ze skórką. Nie trzeba obierać i babrać się z nią niepotrzebnie. Ta dynia ma bardzo szerokie zastosowanie. Swobodnie Zobacz więcej
podania: grzanki czosnkowe Duże warzywa: dynię, kabaczki obieramy ze skóry i kroimy w 2 cm kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki wielkości kciuka. Cebulę i czosnek kroimy w Zobacz więcej
nawarzywnym targu. Totalna improwizacja zamienia się wpyszne danie – spróbujcie nie korzystać zkonkretnych proporcji zprzepisu – użyjcie tych samych składników, alena oko – tak jak podpowiada Wam Zobacz więcej
. C, papryki, aż na skórce pojawią się ciemne plamki, dynie do miękkości (można ją wyjąc wcześniej niż paprykę. Papryki po wyjęciu z piekarnika wkładamy do foliowej torebki którą szczelnie zamykamy. Zobacz więcej