gatunki śliwek w polsce

wymiotnego na myśl o posolonych śliwkach. Posolone, niedojrzałe naprawdę są pyszne. Tip: Nie każdy gatunek śliwki jest dobry na słono. W Polsce dobrze byłoby zrywać w sierpniu, kiedy są jeszcze Zobacz więcej
wymiotnego na myśl o posolonych śliwkach. Posolone, niedojrzałe naprawdę są pyszne. Tip: Nie każdy gatunek śliwki jest dobry na słono. W Polsce dobrze byłoby zrywać w sierpniu, kiedy są jeszcze Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1589

0
"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
których użyciu wiele osób prawdopodobnie nawet by nie pomyślało. Na moim kuchennym blacie stał koszyczek z bardzo dojrzałymi śliwkami i pomidorami. Zaczęły się przy nich kręcić owocowe muchy. Zobacz więcej
na jego smak, ale też z sentymentu. To tort, który w moim dzieciństwie robił mój dziadek i robię go według jego przepisu, tyle, że zmieniłam kompozycję kremu:z maślanego z orzechami na ten na bazie Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Bułki orkiszowe z miodem

Bułki orkiszowe z miodem 73

1
Dane z wykopalisk w Polsce sprzed 4 tysięcy lat wskazują, że w tamtych czasach uprawiane były 3 podgatunki pszenicy tj. orkisz, płaskurka i samopsza.Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Amur"

"Amur" 4916

0
, że wiem co jem..... Amur biały (Ctenopharyngodon idella)- gatunek z rodziny karpiowatych jest hodowany od X wieku. Ze względu na zalety użytkowe aklimatyzowany w wielu krajach-w Europie od 1950 Zobacz więcej
były w Polsce znane jedynie w przemysłowych wersjach, z sieciowych fast-foodów. Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy przybyłam do USA i zostałam zaproszona na BBQ, byłam bardzo zaskoczona stylem w Zobacz więcej
Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych +30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na Zobacz więcej
logicznych powodów (np. pomroczność jasna, przejęzyczenie). - w miejscach o niskiej kulturze gastronomicznej: gdzie do wyboru mam pangę i właśnie łososia. W restauracji w której pracowałam i którą Zobacz więcej
Pasztet z lędźwianu był doskonały W dniu dzisiejszym miałam przyjemność uczestniczyć w kolejnym spotkaniu Convivium Slow Food Lubelskie. Tematem spotkania były „Zapomniane gatunki, odzyskane smaki”. Zobacz więcej
dobrych oczu i nie sprawdza skąd są. Pewnie na poziomie deklaracji kupuje polskie szparagi od Majlertów. Niestety, przy kasie nie płaci Majlertom tylko hiszpańskiemu producentowi. Dlaczego warto Zobacz więcej
buraczanej musi być napisane na etykiecie, z jakiego surowca jest zrobiona. W Polsce najwięcej wódki produkuje się z żyta, w Rosji z pszenicy. W Polsce popularna jest też wódka z ziemniaków, choć w Zobacz więcej
latem i jesienią. Owoce z własnego ogrodu i te kupowane na targu mrożę, aby na przednówku cieszyć podniebienie malinami, śliwkami i innymi darami słonecznego lata. 4. Z wariacjami na temat – po Zobacz więcej
, młody i wyjątkowo czysty. Nic dziwnego, owocników jest jak na lekarstwo, więc dlatego wszystkie jego gatunki są pod ścisłą ochroną w Polsce!!! Na Słowacji można zbierać, zastanawiam się dlaczego? Zobacz więcej
. Jego wina dojrzewają i fermentują w zakopanych w ziemi glinianych amforach - zwanych kwewri / to tradycyjne, gliniane naczynie do produkcji gruzińskiego wina / Pozostaje w nich przez około dwa lata. Zobacz więcej
smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, Zobacz więcej
. I na koniec, kwiaty drzew, np. brzoskwini, gruszy, jaśminu, jabłoni, moreli, pigwy, śliwki, wiśni czy lipy. KWIATY CUKINII Moim zdaniem, z uwagi na intensywnie żółtą barwę, wielkość i różnorodność Zobacz więcej
zupa meksykańska z rybą (uznana za najlepszą), ogórkowa z rybą, pomidorowa z rybą, tajska z rybą czy nasza zupa - leczo, oczywiście z rybą :) Kanapek wszystkich nie spamiętałam, pamiętam tylko, że Zobacz więcej