Przepis na gatunki śliwek w polsce

storczyk
storczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Amur"

"Amur" 6504

Amur Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 sierpnia 2013 r. Nie uwierzycie, gdzie byłam w sobotę. Na rybach. I po kilku próbach udało się złowić amura. A ryba ta jest rzadką zdobyczą wędkarzy, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1695

"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
Pamiętacie, jak babcia was przestrzegała, żeby nie jeść niedojrzałych śliwek, bo powoduje to ból brzucha i skręt kiszek? Tak, ja też słuchałam tych opowieści, co nie powstrzymywało mnie przed Zobacz więcej
Pamiętacie, jak babcia was przestrzegała, żeby nie jeść niedojrzałych śliwek, bo powoduje to ból brzucha i skręt kiszek? Tak, ja też słuchałam tych opowieści, co nie powstrzymywało mnie przed Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Wybieraj polskie produkty!

Wybieraj polskie produkty! 39

Hipermarket. Dział z warzywami i owocami. Na półce ze szparagami informacja "kraj pochodzenia: Hiszpania, Polska". Większość ludzi chwyta pierwsze z brzegu, a ja uparcie szukam tych polskich... Zobacz więcej
od dawna fascynuje mnie śliwowica, a dokładnie przygotowywanie śliwowicy domowym sposobem, wypalanie inaczej, pod osłoną nocy, nielegalnie znaczy się. Tradycyjnie, od wieków. A więc i bimber. Tak, Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Napiecyku
Bułki orkiszowe z miodem

Bułki orkiszowe z miodem 85

Dane z wykopalisk w Polsce sprzed 4 tysięcy lat wskazują, że w tamtych czasach uprawiane były 3 podgatunki pszenicy tj. orkisz, płaskurka i samopsza.Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Zobacz więcej
Mniej więcej raz na miesiąc, odczuwam nieodpartą ochotę by zjeść makaron lub pastę. Kiedy już w końcu zabieram się za gotowanie z tymi mało odżywczymi węglowodanami, najczęściej powstają w mojej Zobacz więcej
Pasztet z lędźwianu był doskonały W dniu dzisiejszym miałam przyjemność uczestniczyć w kolejnym spotkaniu Convivium Slow Food Lubelskie. Tematem spotkania były „Zapomniane gatunki, odzyskane smaki”. Zobacz więcej
Trwa sezon na kaki. Ten tajemniczy owoc, tak przypominający z wyglądu pomidora, nie jest w Polsce nazbyt popularny, choć na sklepowych półkach go nie brakuje. Owoce gatunku Diospyros kaki występują Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Bigos orientalny

Bigos orientalny 181

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych +30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na Zobacz więcej
Wczoraj wieczorem spędziliśmy bardzo miły wieczór w towarzystwie Claudi i Eric’a. Pojawili się około 19h30 w naszym domu a wyszli dobrze po północy. Bardzo fajnie nam się rozmawiało a i kuchnia była Zobacz więcej
O to, kto zaczął wytwarzać wódkę, jako pierwszy trwa wieloletni spór. Rosjanie twierdzą, że to oni my natomiast, że to nasz Polski specjał. Alkohol można wyprodukować tak naprawdę ze wszystkiego, co Zobacz więcej
SmakLick
SmakLick Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SmakLick
Norweski łosoś na polskich stołach

Norweski łosoś na polskich stołach 136

Jeżeli Twój chłopak na pierwszej randce wybierze z karty łososia, nie brnij w to dalej dziecko! – mawiał mój nieżyjący już dziadek. Planuje opisać jego zabawne metafory dotyczące ludzi i jedzenia i Zobacz więcej
Umeshu to japońska nalewka śliwkowa wyrabiana z owoców śliwy japońskiej (lub inaczej moreli japońskiej, Prunus mume). W Polsce kojarzy ją każdy bywalec barów sushi, gdzie najczęściej znana jest pod Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Chilijskie smaki gourmet

Chilijskie smaki gourmet 39

Jest taki kraj na końcu świata (dosłownie) posiadający niespotykany kształt i niespotykane warunki do produkcji żywności. To Chile. Ma 4300 kilometrów długości – od granicy z Peru na północy po Zobacz więcej
Cześć Dzisiaj jest pierwszy dzień lata astronomicznego (jutro jest pierwszy dzień lata kalendarzowego). Lato to najcieplejsza pora roku na półkuli północnej. Dla większości jest jedną z ulubionych pór Zobacz więcej
Wódka, wódeczka - Polska specjalność Lifestyle Z półki sklepowej Alkohole Cachaca Cydr Gin Piwo Rum Tequila Drinki Dodatki do drinków O mnie Szukaj Alkohole Dodane Grudzień 3rd, 2013 | przez Krzycho Zobacz więcej
Pierwsza myśl - jadę, pewnie, że jadę! Myśl druga - super, że nie Mazury, tylko Milicz, jadę tym bardziej! Trzecia myśl - nikogo tam nie znam... Kiedy dowiedziałam się o warsztatach z Karolem Okrasą, Zobacz więcej
Nie wiem ilu z Was spotkało się wcześniej z amerykańskim, słodkim, gęstym sosem o rudawo-czerwonym kolorze i wędzonym zapachu? Ktoś, kto kiedyś odwiedzał mnie tutaj z Polski powiedził, że zna taki sos Zobacz więcej