gatunki śliwek w polsce

{{headerMessage}}
wymiotnego na myśl o posolonych śliwkach. Posolone, niedojrzałe naprawdę są pyszne. Tip: Nie każdy gatunek śliwki jest dobry na słono. W Polsce dobrze byłoby zrywać w sierpniu, kiedy są jeszcze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wymiotnego na myśl o posolonych śliwkach. Posolone, niedojrzałe naprawdę są pyszne. Tip: Nie każdy gatunek śliwki jest dobry na słono. W Polsce dobrze byłoby zrywać w sierpniu, kiedy są jeszcze Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1681

0
{{headerMessage}}
"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
których użyciu wiele osób prawdopodobnie nawet by nie pomyślało. Na moim kuchennym blacie stał koszyczek z bardzo dojrzałymi śliwkami i pomidorami. Zaczęły się przy nich kręcić owocowe muchy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na jego smak, ale też z sentymentu. To tort, który w moim dzieciństwie robił mój dziadek i robię go według jego przepisu, tyle, że zmieniłam kompozycję kremu:z maślanego z orzechami na ten na bazie Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Bułki orkiszowe z miodem

Bułki orkiszowe z miodem 81

1
{{headerMessage}}
Dane z wykopalisk w Polsce sprzed 4 tysięcy lat wskazują, że w tamtych czasach uprawiane były 3 podgatunki pszenicy tj. orkisz, płaskurka i samopsza.Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Amur"

"Amur" 5802

0
{{headerMessage}}
, że wiem co jem..... Amur biały (Ctenopharyngodon idella)- gatunek z rodziny karpiowatych jest hodowany od X wieku. Ze względu na zalety użytkowe aklimatyzowany w wielu krajach-w Europie od 1950 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
były w Polsce znane jedynie w przemysłowych wersjach, z sieciowych fast-foodów. Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy przybyłam do USA i zostałam zaproszona na BBQ, byłam bardzo zaskoczona stylem w Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Bigos orientalny

Bigos orientalny 181

0
{{headerMessage}}
Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych +30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na Zobacz więcej
SmakLick
SmakLick Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SmakLick
Norweski łosoś na polskich stołach

Norweski łosoś na polskich stołach 130

0
{{headerMessage}}
logicznych powodów (np. pomroczność jasna, przejęzyczenie). - w miejscach o niskiej kulturze gastronomicznej: gdzie do wyboru mam pangę i właśnie łososia. W restauracji w której pracowałam i którą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pasztet z lędźwianu był doskonały W dniu dzisiejszym miałam przyjemność uczestniczyć w kolejnym spotkaniu Convivium Slow Food Lubelskie. Tematem spotkania były „Zapomniane gatunki, odzyskane smaki”. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dobrych oczu i nie sprawdza skąd są. Pewnie na poziomie deklaracji kupuje polskie szparagi od Majlertów. Niestety, przy kasie nie płaci Majlertom tylko hiszpańskiemu producentowi. Dlaczego warto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu B, ogólnoużytkowy. Pierwszy raz spotkałam się z dobieraniem wódki do konkretnych dań, było to dla mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
latem i jesienią. Owoce z własnego ogrodu i te kupowane na targu mrożę, aby na przednówku cieszyć podniebienie malinami, śliwkami i innymi darami słonecznego lata. 4. Z wariacjami na temat – po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, młody i wyjątkowo czysty. Nic dziwnego, owocników jest jak na lekarstwo, więc dlatego wszystkie jego gatunki są pod ścisłą ochroną w Polsce!!! Na Słowacji można zbierać, zastanawiam się dlaczego? Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jego wina dojrzewają i fermentują w zakopanych w ziemi glinianych amforach - zwanych kwewri / to tradycyjne, gliniane naczynie do produkcji gruzińskiego wina / Pozostaje w nich przez około dwa lata. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Gdy zobaczysz gdzieś słodycze, Pomyśl jedno - wypierniczę! Zamów szybko katapultę I wystrzel z impetem poza burtę. Jeśli braknie Ci błonnika, Rośnie tam fasola dzika. Zalej wodą dwie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
I wojnie światowej. „Złote jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy i mikroelementy. Pomidory posiadają sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. I na koniec, kwiaty drzew, np. brzoskwini, gruszy, jaśminu, jabłoni, moreli, pigwy, śliwki, wiśni czy lipy. KWIATY CUKINII Moim zdaniem, z uwagi na intensywnie żółtą barwę, wielkość i różnorodność Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, podane na grzance z dodatkiem kapusty kiszonej duszonej na mleku kokosowym (wiem... nie brzmi to, ale smakiem byłam zaskoczona niesamowicie!) oraz pomidorowej salsy. RYBY SĄ SUPER! Burgery rybne na Zobacz więcej