gatunki śliwek w polsce

{{headerMessage}}
wymiotnego na myśl o posolonych śliwkach. Posolone, niedojrzałe naprawdę są pyszne. Tip: Nie każdy gatunek śliwki jest dobry na słono. W Polsce dobrze byłoby zrywać w sierpniu, kiedy są jeszcze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wymiotnego na myśl o posolonych śliwkach. Posolone, niedojrzałe naprawdę są pyszne. Tip: Nie każdy gatunek śliwki jest dobry na słono. W Polsce dobrze byłoby zrywać w sierpniu, kiedy są jeszcze Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1684

0
{{headerMessage}}
"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
których użyciu wiele osób prawdopodobnie nawet by nie pomyślało. Na moim kuchennym blacie stał koszyczek z bardzo dojrzałymi śliwkami i pomidorami. Zaczęły się przy nich kręcić owocowe muchy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na jego smak, ale też z sentymentu. To tort, który w moim dzieciństwie robił mój dziadek i robię go według jego przepisu, tyle, że zmieniłam kompozycję kremu:z maślanego z orzechami na ten na bazie Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Bułki orkiszowe z miodem

Bułki orkiszowe z miodem 84

1
{{headerMessage}}
Dane z wykopalisk w Polsce sprzed 4 tysięcy lat wskazują, że w tamtych czasach uprawiane były 3 podgatunki pszenicy tj. orkisz, płaskurka i samopsza.Orkisz to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Amur"

"Amur" 5838

0
{{headerMessage}}
Amur Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 sierpnia 2013 r. Nie uwierzycie, gdzie byłam w sobotę. Na rybach. I po kilku próbach udało się złowić amura. A ryba ta jest rzadką zdobyczą wędkarzy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odmianę cebuli zwaną Vidalia, która smakiem i słodkością bije na twarz każdą inna cebulę. Cierpkość/kwaśność uzyskuje się przez dodanie octu, winegretu, soku z cytryny, innych sosów z dodatkiem octu. Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Bigos orientalny

Bigos orientalny 181

0
{{headerMessage}}
Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych +30 stopni, pojawiły się silne wiatry i burze piaskowe, to przyszedł czas na Zobacz więcej
SmakLick
SmakLick Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SmakLick
Norweski łosoś na polskich stołach

Norweski łosoś na polskich stołach 131

0
{{headerMessage}}
logicznych powodów (np. pomroczność jasna, przejęzyczenie). - w miejscach o niskiej kulturze gastronomicznej: gdzie do wyboru mam pangę i właśnie łososia. W restauracji w której pracowałam i którą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niezwykłym miejscu :) Gościł nas Zielony Talerzyk, ale gwiazdami spotkania był topinambur i lędzwian. To dwa przedwojenne, dobrze znane gatunki roślin uprawnych, które dzięki ludziom skupionym w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dobrych oczu i nie sprawdza skąd są. Pewnie na poziomie deklaracji kupuje polskie szparagi od Majlertów. Niestety, przy kasie nie płaci Majlertom tylko hiszpańskiemu producentowi. Dlaczego warto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu B, ogólnoużytkowy. Pierwszy raz spotkałam się z dobieraniem wódki do konkretnych dań, było to dla mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mimo najszczerszych chęci czasem zdarza mi się wyrzucić jedzenie. Nie są to ilości znaczące, ale jednak bywa, że ogórek zepsuje się zanim znajdę dla niego zastosowanie, jakiś skrawek sera ukrył się w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, młody i wyjątkowo czysty. Nic dziwnego, owocników jest jak na lekarstwo, więc dlatego wszystkie jego gatunki są pod ścisłą ochroną w Polsce!!! Na Słowacji można zbierać, zastanawiam się dlaczego? Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jego wina dojrzewają i fermentują w zakopanych w ziemi glinianych amforach - zwanych kwewri / to tradycyjne, gliniane naczynie do produkcji gruzińskiego wina / Pozostaje w nich przez około dwa lata. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- a mianowicie: pić dużo wody, czyli co najmniej 2 litry (nie wlicza się pożywienia, ani kawy)! Ilość ekwiwalentna 8 szklankom jest ilością stanowiącą minimum niezbędne! Całego wpływu błonnika na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Super pan pomidor Aż, trudno uwierzyć, że dawniej pomidor był uważany za roślinę trującą. W XVI Iw. francuski ogrodnik Olivier de Serre twierdził, że pomidory nie są jadalne, inni uważali, że od Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. I na koniec, kwiaty drzew, np. brzoskwini, gruszy, jaśminu, jabłoni, moreli, pigwy, śliwki, wiśni czy lipy. KWIATY CUKINII Moim zdaniem, z uwagi na intensywnie żółtą barwę, wielkość i różnorodność Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zupa meksykańska z rybą (uznana za najlepszą), ogórkowa z rybą, pomidorowa z rybą, tajska z rybą czy nasza zupa - leczo, oczywiście z rybą :) Kanapek wszystkich nie spamiętałam, pamiętam tylko, że Zobacz więcej