gazpacho – hiszpański chłodnik

{{headerMessage}}
Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu. Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Myślami jestem jeszcze w Hiszpanii. Próbuję jak najdłużej utrzymać stan z mojej nietypowej, pieszej podróży po hiszpańskiej Galicji. Przypominam sobie smaki, próbuję je odtworzyć i przez to łagodnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wraz z czterema innymi blogowiczkami: Eve, Maggie, Panną Malwinną i Pelą postanowiłyśmy wspólnie przyrządzić zupę do akcji kulinarnej Peli czyli Letniego Festiwalu Zup. W tym roku Pela zachęca nas do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na upalny dzień najlepiej sprawdzi się zimna przekąska. Hiszpańskie gazpacho, bo o tym daniu mowa, nadaje się świetnie na przystawkę i szybki lunch. Jest nie tylko orzeźwiające i chłodne, również Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa pochodząca z hiszpańskiej Andaluzji. Być może jego korzenie sięgają aż do Afryki Północnej, być może tylko do starożytnego Rzymu - to dzisiaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pomidory o tej porze roku są przepyszne, dojrzałe i pachnące, na paprykę także mamy teraz sezon, więc warto przygotować z nich coś smacznego. Przygotowałam hiszpański chłodnik gazpacho - pięknie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
musimy jakoś zaczarować lato! w gdańsku dzisiaj znowu niespecjalna pogoda, więc mam dla was klasyczny przepis na super szybki, pyszny i orzeźwiający hiszpański chłodnik, czyli gazpacho, który wywoła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gazpachohiszpański chłodnik Świetna zupa w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do czynienia z upałami i brakiem apetytu, ponieważ ta zupa smakuje najlepiej mocno schłodzona, jest lekka, bardzo bogata Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Napisany dn.30marzec2013 Gazpacho to hiszpański chłodnik pomidorowy, który idealnie sprawdza się na przyjęciach, ponieważ można go zrobić znacznie wcześniej i przelać do miseczek tuż przed podaniem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie chce mi się już pisać o upałach, więc dziś tylko podaję przepis na prosty, wręcz banalnie łatwy w przygotowaniu hiszpański chłodnik gazpacho. Wystarczy kilka pomidorów, papryka, cebula i czerstwa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Królem hiszpańskiego lata jest bez wątpienia gazpacho. Gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów jest jednym z najbardziej znanych przepisów kuchni hiszpańskiej. Jest orzeźwiający, idealny na hiszpańskie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
grzanki. Co kto lubi Bez dodatkówy możemy po prostu go pić. O ile nie cierpię soku pomidorowego, tak gazpacho uwielbiam! Drukuj Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów Składniki 5 dużych pomidorów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Gazpacho jest dziś moim numerem jeden! A wylizując talerz z resztek przepysznego dania, nabrałam ochoty, by obejrzeć jakiś film Almodovara, bo ten pomidorowy chłodnik, zawsze kojarzyć mi się będzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś jest tak upalnie, że ledwo się doczołgałam do warzywniaka...ale poświęceniesięopłaciło. Bo cóż może bardziejorzeźwićw taki dzień, niż chłodnik?!Chłodnik różowyjuż był, dziś chłodnikczerwony, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czego potrzebujemy? (2 porcje) 700 g dojrzałych pomidorów 3 czerwone papryki 1 ogórek świeży 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz do smaku 50 g oliwy z oliwek Do podania: grzanki lub pokrojone w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co prawda tegoroczne lato zmierza ku schyłkowi, ale dobry chłodnik, nigdy nie jest zły. Dzisiaj zapraszam na jego hiszpańską wersję. Pomidorów i papryki na działce i placach opór, więc tym bardziej Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Gazpacho - chłodnik hiszpański

Gazpacho - chłodnik hiszpański 36

0
{{headerMessage}}
Moja wersja hiszpańskiego gazpacho. Pomidory muszą byćdojrzałei pachnące. Ilość czosnku zależyod naszych upodobań. składniki 6 sporych dojrzałych pomidorów 3 papryki (2 czerwone i 1 żółta) 3 - 4 ząbki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Idealne danie na gorące dni! :) Gdy temperatury przekraczają 30 kresek ciężko myśleć o jedzeniu, a o gotowaniu już nie wspomnę. Wtedy z pomocą przychodzą mi dania lekkie i przyjemne w przygotowaniu, a Zobacz więcej