Przepis na gęś 90 stopni

Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś gęsi w winie

Pierś gęsi w winie 15158

4 piersi gęsi bez kości, butelka czerwonego wina wytrawnego, garść majeranku, 3 ząbki czosnku, 8 goździków, 12 ziaren pieprzu czarnego, 12 kuleczek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżka soli, Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona

Gęś pieczona 17016

Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 12505

11 listopad czyli Święto Marcina jest obchodzone w kilku regionach Polski. Tradycyjnie tego dnia jada się gęsinę. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anna Jurksztowicz I'jem
Pierś z gęsi pieczona

Pierś z gęsi pieczona 10385

Pierś z gęsi to prosta i smaczna potrawa. Składniki: pierś z gęsi majeranek oliwa sól pieprz Przygotowanie: Umytą pierś z gęsi obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przyprawić majerankiem, solą i Zobacz więcej
Gęsi, gęsi do domu! Gęś (nie)podległa! - takie i inne hasła promują jedzenie gęsiny w dniu 11 listopada. Wobec tego i tym razem, zamiast uczestniczyć w narodowych sporach oraz marszach i Zobacz więcej
Polska tradycja jest bogata w przeróżne święta i obrzędy. Jedne z nich są już dawno zapomniane, inne obchodzi się hucznie, a do niektórych wraca się z czasem. I tak też jest w przypadku dnia św. Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Gęś pieczona

Gęś pieczona 10312

Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach. Jeżeli nie mamy możliwości spożywania jej często to warto przygotować ją chociaż na Święta. Pieczona gąska jest pyszna, ale tłuszczu jaki Zobacz więcej
zielono mi
zielono mi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielono mi
Pierś z gęsi.

Pierś z gęsi. 8680

Pierś z gęsi jadłam bardzo dawno temu, tak dawno, że już nie pamiętałam tego smaku. Postanowiłam więc sobie przypomnieć przy okazji świąt. Choć wyszła bardzo smaczna i aromatyczna moim domownikom nie Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi 26

Pierś z gęsi warto zamarynować w solance na dzień przed pieczeniem. Nacieramy majerankiem i czosnkiem. Z dodatkiem jabłek i suszonych śliwek upieczona smakuje wybornie. Składniki: 1 pierś z gęsi 2 Zobacz więcej
bagatelka
bagatelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka
Gęś pieczona

Gęś pieczona 7889

Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 8118

Pierwsze pasztety robiłam z aptekarską dokładnością, musiało być takie a nie inne mięso i co do grama. Przepisy analizowałam, testowałam, wychodziło różnie choć czasami były udziwnione: a to Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gołąbki z gęsi ze śliwkami

Gołąbki z gęsi ze śliwkami 531

królestwo garów :): Gołąbki z gęsi ze śliwkami skip to main | skip to sidebar Paste the navigation code here Główna Wielkanoc O mnie Kontakt Grillowanie Partnerzy Wizytówka Facebooka królestwo garów Zobacz więcej
Dziś 11 listopada i to właśnie dzisiaj, przynajmniej teoretycznie, na stołach każdego Polaka powinna gościć gęś. Postanowiłam przygotować piersi z gęsi. Mam nadzieję, że przyjdzie taki czas, że Zobacz więcej
Martilla
Martilla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
M&J Kitchen
Gęś

Gęś 5312

poniedziałek, 18 czerwca 2012 Gęś Składniki: Gęś ok 4kg 3 cebule 1/2 kostki masła 2 torebki kaszyjaglanej Podroby z gęsi Główka czosnku Sól, pieprz 4 kwaśne jabłka 1/2 cytryny 3 marchewki Tymianek Gęś Zobacz więcej
Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Zobacz więcej
Wielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie Zobacz więcej
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości postanowiłam wskrzesić powiedzenie, że "Na świętego Marcina najlepsza gęsina." Gęsina to smaczne, ciemne mięso o przyjemnym aromacie. Polska gęś owsiana jest Zobacz więcej
Ponoć 11 listopada jadamy gęsinę, cały ptak to jednak za dużo dla 2 osób o przeciętnym apetycie, więc postawiłam na pierś. Gęś ugotowałam sous vide, a następnie obsmażyłam. Trochę poszalałam z Zobacz więcej
Inspiracją do tego przepisu był przepis „gęś domowa” Wojciecha Modesta Amaro. Nie abym śmiała zmieniać przepisy Mistrza, po prostu wykorzystałam sposób pieczenia. Kaczka, 2 jabłka, 10 śliwek wędzonych Zobacz więcej
Byłam w szoku, kiedy przeczytałam, że prawie 90% rodzimych gęsi eksportujemy do Niemiec. Polacy zjadają rocznie około 1500 ton gęsiny wobec 20000 ton pochłanianych przez naszych zachodnich sąsiadów. Zobacz więcej