gęś 90 stopni

{{headerMessage}}
, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Goździki rozgnieść, natrzeć nimi całą kaczkę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Do środka kaczki Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kanapki z rwaną kaczką

Kanapki z rwaną kaczką 95

2
{{headerMessage}}
rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Cebulę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dobrych miesięcy podstawę żywienia i jedyną słuszną opcję na niedzielny obiad. Nie pamiętam okresu w swoim późniejszym życiu, kiedy tak namiętnie zajadałam się kurczakiem… Później piekłam kaczki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą małych keksówek (keksówek o nieprzywieralnej formie nie musimy smarować). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pomarańczowym, batatami i kalarepką, na chlebowym farszu, a w niedzielę ja sama upiekłam gęś z porami, śliwkami i cząstkami jabłek. Piekłam tę gęś długo, w niskiej temperaturze, zainspirowana Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na różne pasztety (z gęsi z żurawiną znajdziecie tutaj, a wieprzowo- driobiowy tutaj). Dziś przedstawiam nowy przepis- na pasztet z czterech mięs, który Zobacz więcej
qchenne-inspiracje
qchenne-inspiracje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qchenne-inspiracje
Umbryjskie Ragù

Umbryjskie Ragù 207

0
{{headerMessage}}
, ponieważ zależnie od zamożności rodziny ragù zawierało różne rodzaje mięsa. Popularne połączenia to mięso kaczki i królika, gęsi z jagnięciną i wieprzowiną, wołowiny z wieprzowiną oraz podrobami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
4% tłuszczu Statystyczny Polak zjada 17 gramów gęsi roczni, za to 40 kg wieprzowiny i 25 kg kurczaka Tradycja gęsiny na polskich stołach "na św. Marcina" to stara polska kulinarna tradycja, jednak Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód i Pieprz
domowa kostka rosołowa

domowa kostka rosołowa 68

2
{{headerMessage}}
piekarnika ( wyłożoną pergaminem) i suszymy w temperaturze 85-90 stopni w piekarniku przez około dwie godziny. W połowie suszenia, ostrym nożem kroimy masę na niewielkie kwadraty. Wysuszoną kostkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie Zobacz więcej
burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
burczymiwbrzuchu
Gazpacho shots

Gazpacho shots 119

0
{{headerMessage}}
Chluśniem, bo uśniem. No to chlup, w ten głupi dziób! Od wódki głowa nie boli, tylko od zagrychy.. Toastów i pijackich okrzyków tyle jest, ile i pijących. Za to, zasada jest zazwyczaj jedna - im Zobacz więcej
{{headerMessage}}
o zabrać się do jakiejkolwiek pracy, na zewnątrz dostrzegam kobiety zaplatające ogromny wieniec z kłosów zbóż, kiści jarzębiny, orzechów, owoców, kolorowych kwiatów i wstążek. Oczarowana misterną Zobacz więcej
IwonaD
IwonaD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czas na obiad
Ptysiowe łabędzie

Ptysiowe łabędzie 446

1
{{headerMessage}}
naszło mnie by te ptysiowe łabędzie odtworzyć. I tu zaczeły się schody, po kilku próbach łabędzie przypominały raczej kaczki, gęsi czy inne ptakostwory; Na ich widok wszyscy domownicy wybuchali Zobacz więcej
spiekłarodem
spiekłarodem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
spiekłarodem
gęsina na św. marcina

gęsina na św. marcina 135

0
{{headerMessage}}
11 listopada Po drugie jest pyszna, ale też jest tłusta. Będzie to typowo świąteczne danie dla mnie Cena- za dwa pokaźne podudzia gęsie zapłaciłam 17 zł, kg/20 zł. Składniki: – 2 podudzia z gęsi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Byłam w szoku, kiedy przeczytałam, że prawie 90% rodzimych gęsi eksportujemy do Niemiec. Polacy zjadają rocznie około 1500 ton gęsiny wobec 20000 ton pochłanianych przez naszych zachodnich sąsiadów. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Zupa krem z tomatillo

Zupa krem z tomatillo 254

0
{{headerMessage}}
(12) czekolada(5) dania bezmięsne(80) dania mięsne(90) desery(31) dipy(3) dodatki(13) domowe wędliny(3) drób(44) dziczyzna(9) grill(20) grillowanie(1) grzyby(24) gęś(8) halloween(1) indyk(8) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Każdy z nas smaży potrawy, w mniejszym czy większym stopniu. Sam proces smażenia może nie jest tak szkodliwy, co rodzaj tłuszczu, jaki do niego wybieramy. Najpopularniejsze są oleje rafinowane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bohater: ostrygi. I ja. Plączę się po tym przybytku luksusu. Są późne lata 90 te. Już jesteśmy demokracją ale jeszcze taką dziurawą i kulejącą. Berlin jest miastem zapierającym dech. Wszystko w nim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście. Ciasto Zobacz więcej