gęś 90 stopni

, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Goździki rozgnieść, natrzeć nimi całą kaczkę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Do środka kaczki Zobacz więcej
rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Cebulę Zobacz więcej
Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Zobacz więcej
Pamiętam taki czas, kiedy kupiliśmy kuchenkę z opcją rusztu. Na początku lat 90-tych było to nie lada innowacją – nadziewało się kurczaka na metalowy sztyft, umieszczało w piekarniku, sztyft się Zobacz więcej
do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą małych keksówek (keksówek o nieprzywieralnej formie nie musimy smarować). Zobacz więcej
gęsi. Uważa się, że gęś młodą należy piec około 45 minut na kilogram wagi, a gęś starszą 60 minut, ale nikt nie wspomina o tym, jak wielkie znaczenie ma temperatura pieczenia. Amaro mówił w radiu o Zobacz więcej
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na różne pasztety (z gęsi z żurawiną znajdziecie tutaj, a wieprzowo- driobiowy tutaj). Dziś przedstawiam nowy przepis- na pasztet z czterech mięs, który Zobacz więcej
, ponieważ zależnie od zamożności rodziny ragù zawierało różne rodzaje mięsa. Popularne połączenia to mięso kaczki i królika, gęsi z jagnięciną i wieprzowiną, wołowiny z wieprzowiną oraz podrobami. Zobacz więcej
Gęś to kolejny przedstawiciel ptaków, którego w kuchni nie widziałam zbyt często. No jakoś tak wyszło ..... Tego roku zainspirowana opowieścią Małgosi i jej planami kulinarnymi pomyślałam: a co tam, Zobacz więcej
piekarnika ( wyłożoną pergaminem) i suszymy w temperaturze 85-90 stopni w piekarniku przez około dwie godziny. W połowie suszenia, ostrym nożem kroimy masę na niewielkie kwadraty. Wysuszoną kostkę Zobacz więcej
lokali w stylu "przekąska, zakąska". Ja dziś zdecydowałam się na mały przekręt łączący cechy napitki i zagryzki - gazpacho shots. Zgadzam się z przysłowiem Mikołaja Reja "Polacy nie gęsi i swój język Zobacz więcej
o zabrać się do jakiejkolwiek pracy, na zewnątrz dostrzegam kobiety zaplatające ogromny wieniec z kłosów zbóż, kiści jarzębiny, orzechów, owoców, kolorowych kwiatów i wstążek. Oczarowana misterną Zobacz więcej
IwonaD
IwonaD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czas na obiad
Ptysiowe łabędzie

Ptysiowe łabędzie 430

1
Ptysiowe łabędzie to deser z ciasta parzonego i bitej śmietany. Często kojarzone z wiejskimi weselami lat 80-tych i 90-tych na podkarpaciu, gdzie były elementem niemalże obowiązkowym; Lecz czasy się Zobacz więcej
tego mięsa działa ostro Nic bardziej mylnego. Po pierwsze to stara/nowa tradycja czyli powraca do nas ten piękny zwyczaj, po drugie- producenci z Polski 90 % gęsiny eksportują do Niemiec,po trzecie Zobacz więcej
Byłam w szoku, kiedy przeczytałam, że prawie 90% rodzimych gęsi eksportujemy do Niemiec. Polacy zjadają rocznie około 1500 ton gęsiny wobec 20000 ton pochłanianych przez naszych zachodnich sąsiadów. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Zupa krem z tomatillo

Zupa krem z tomatillo 245

0
(12) czekolada(5) dania bezmięsne(80) dania mięsne(90) desery(31) dipy(3) dodatki(13) domowe wędliny(3) drób(44) dziczyzna(9) grill(20) grillowanie(1) grzyby(24) gęś(8) halloween(1) indyk(8) Zobacz więcej
Każdy z nas smaży potrawy, w mniejszym czy większym stopniu. Sam proces smażenia może nie jest tak szkodliwy, co rodzaj tłuszczu, jaki do niego wybieramy. Najpopularniejsze są oleje rafinowane Zobacz więcej
bohater: ostrygi. I ja. Plączę się po tym przybytku luksusu. Są późne lata 90 te. Już jesteśmy demokracją ale jeszcze taką dziurawą i kulejącą. Berlin jest miastem zapierającym dech. Wszystko w nim Zobacz więcej
zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście. Ciasto Zobacz więcej
zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście. Ciasto Zobacz więcej