gęś 90 stopni 5 godzin

kaczka, 10 goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie Zobacz więcej
słodka papryka mielona farsz: 1 duże jabłko pokrojone w ósemki 1 por pokrojony w talarki 2 garście śliwek kalifornijskich Tuszkę natarłam obficie przyprawami i pozostawiłam w lodówce na noc. Rano Zobacz więcej
do garnka, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez godzinę. Po 30 minutach dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i seler. Boczek parzony i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni Zobacz więcej
strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o tę potrawę. Stopień zredukowania płynu zależy od tego do czego ragù będzie użyte. Jeśli ma być podane w formie zupy redukujemy go delikatnie, jednak smak wszystkich Zobacz więcej
piekarnika ( wyłożoną pergaminem) i suszymy w temperaturze 85-90 stopni w piekarniku przez około dwie godziny. W połowie suszenia, ostrym nożem kroimy masę na niewielkie kwadraty. Wysuszoną kostkę Zobacz więcej
powideł Ciasto 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 1 szklanki ciepłego mleka szczypta soli 5 żółtek 85 g bardzo miękkiego masła 90 cukru Nadzienie 400 g twarogu 3 łyżki serka mascarpone 2 Zobacz więcej
IwonaD
IwonaD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czas na obiad
Ptysiowe łabędzie

Ptysiowe łabędzie 430

1
Ptysiowe łabędzie to deser z ciasta parzonego i bitej śmietany. Często kojarzone z wiejskimi weselami lat 80-tych i 90-tych na podkarpaciu, gdzie były elementem niemalże obowiązkowym; Lecz czasy się Zobacz więcej
Byłam w szoku, kiedy przeczytałam, że prawie 90% rodzimych gęsi eksportujemy do Niemiec. Polacy zjadają rocznie około 1500 ton gęsiny wobec 20000 ton pochłanianych przez naszych zachodnich sąsiadów. Zobacz więcej
zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście. Ciasto Zobacz więcej
zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście. Ciasto Zobacz więcej
rozgrzanym oleju – taki zabieg zamknie soki wewnątrz mięsa. Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze Chcąc upiec mięso w niskiej temperaturze należy uzbroić się w cierpliwość. Ten rodzaj pieczenia Zobacz więcej
powróciłam do kiełbasy w słoiku, jako że byłam niedługo później absolutnie zakochana w domowych pieczonych wędlinach. I tak pewnego dnia znalazłam przepis u Szelki na kiełbasę w słoiku (tutaj klik Zobacz więcej
mięsny, wołowy smak, że można użyć nawet wody. Ja jednak dałam bulion warzywny) 3 goździki (pominęłam teraz) 3 nasiona kardamonu, lekko roztłuczone (pominęłam teraz) opcjonalnie kawałek kory Zobacz więcej
napisać, że kolejnym ważnym składnikiem jest oliwa extra vergine, ale oliwa mogła by równie dobrze nie być podstawowym składnikiem. Dodaję ją ponieważ lubię jej smak w cieście. O wiele ważniejszym Zobacz więcej
najzimniejszymi miesiącami są styczeń i grudzień. W tym oto okresie w północno-zachodnich Indiach średnia temperatur wynosi 10-15 stopni Celsjusza. Im bliżej w stronę równika, tym temperatury są Zobacz więcej