gęś 90 stopni 5 godzin

kaczka, 10 goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie Zobacz więcej
słodka papryka mielona farsz: 1 duże jabłko pokrojone w ósemki 1 por pokrojony w talarki 2 garście śliwek kalifornijskich Tuszkę natarłam obficie przyprawami i pozostawiłam w lodówce na noc. Rano Zobacz więcej
do garnka, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez godzinę. Po 30 minutach dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i seler. Boczek parzony i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni Zobacz więcej
, ponieważ zależnie od zamożności rodziny ragù zawierało różne rodzaje mięsa. Popularne połączenia to mięso kaczki i królika, gęsi z jagnięciną i wieprzowiną, wołowiny z wieprzowiną oraz podrobami. Zobacz więcej
piekarnika ( wyłożoną pergaminem) i suszymy w temperaturze 85-90 stopni w piekarniku przez około dwie godziny. W połowie suszenia, ostrym nożem kroimy masę na niewielkie kwadraty. Wysuszoną kostkę Zobacz więcej
powideł Ciasto 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 1 szklanki ciepłego mleka szczypta soli 5 żółtek 85 g bardzo miękkiego masła 90 cukru Nadzienie 400 g twarogu 3 łyżki serka mascarpone 2 Zobacz więcej
IwonaD
IwonaD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czas na obiad
Ptysiowe łabędzie

Ptysiowe łabędzie 436

1
naszło mnie by te ptysiowe łabędzie odtworzyć. I tu zaczeły się schody, po kilku próbach łabędzie przypominały raczej kaczki, gęsi czy inne ptakostwory; Na ich widok wszyscy domownicy wybuchali Zobacz więcej
Byłam w szoku, kiedy przeczytałam, że prawie 90% rodzimych gęsi eksportujemy do Niemiec. Polacy zjadają rocznie około 1500 ton gęsiny wobec 20000 ton pochłanianych przez naszych zachodnich sąsiadów. Zobacz więcej
zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście. Ciasto Zobacz więcej
zdjąć ciasto z haka i zrobić otwór w środku, wsypać połowę pozostałych oliwek i ponownie włączyć mikser. Tak samo postąpić z reszta oliwek. Mieszać aż będą równomiernie rozłożone w cieście. Ciasto Zobacz więcej
rodzaje mięs. Pieczenie mięsa w rękawie Korzystając z foliowego rękawa do pieczenia mięsa warto pamiętać, aby ustawiać naczynie z pieczenią na dolnym poziomie w piekarniku – podczas pieczenia rękaw Zobacz więcej
lub fasolą. Pozostałe warzywa lądują w lunchowych sałatkach, wymieszanych z ryżem lub makaronem i doprawionych do smaku winegretem lub najróżniejszymi wersjami pesto. Najrzadziej robię tzw. sałatkę Zobacz więcej
mięsny, wołowy smak, że można użyć nawet wody. Ja jednak dałam bulion warzywny) 3 goździki (pominęłam teraz) 3 nasiona kardamonu, lekko roztłuczone (pominęłam teraz) opcjonalnie kawałek kory Zobacz więcej
napisać, że kolejnym ważnym składnikiem jest oliwa extra vergine, ale oliwa mogła by równie dobrze nie być podstawowym składnikiem. Dodaję ją ponieważ lubię jej smak w cieście. O wiele ważniejszym Zobacz więcej
. Jednym z najczęściej spotykanych sposobów noszenia sari jest owijanie materiału wokół talii, a jego koniec przerzuca się przez ramię. Zakłada się do tego również ćoli[1] z krótkim, bądź długim Zobacz więcej