gęś duszona w czerwonej kapuście

Arystokratyczny wariant przygotowania tak prostego wiejskiego i bardzo zdrowego warzywa jak czerwona kapusta. Taką duszoną czerwoną kapustę nie wstyd podawać nawet do świątecznego posiłku. Taka Zobacz więcej
Ostatni, ale równie ważny składnik śląskiego obiadu to "szałot z modrej kapusty", czyli czerwona kapusta. Poniżej przepis na kapustę przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Wiem jednak, że lokalne Zobacz więcej
W zasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Zobacz więcej
- bez smażenia - z 3 jajkami. Nadziać gęś i zeszyć. Ułożyć na brytfannie, zalać 1/2 l wrzątku i piec 2,5 - 3 godz. W czasie pieczenia polewać sosem. Przed wyjęciem piwem lub słoną wodą. Dodatki: Zobacz więcej
Pieczone piersi z gęsi z jabłkami, pyzy drożdżowe i modra kapusta czyli tradycyjny, świąteczny obiad – Gęsina na św. Marcina. Składniki: piersi z gęsi (z korpusem) ok. 1 kg 2 jabłka 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
Cześć =) Czerwona kapusta z rodzynkami stanowi wyśmienity dodatek do kaczki i gęsi, jak również innych mięs. Dodatek octu balsamicznego ożywia smak kapusty, nadając jej nieco winny smak, a rodzynki Zobacz więcej
Doskonała w klasycznym połączeniu z pieczoną gęsią, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do schabowego czy mielonego. Wówczas gęsi smalec zastąp po prostu masłem. Składniki Mała główka Zobacz więcej
Pieczona gęś lub kaczka bez czerwonej kapusty? Niemożliwe Poniżej wiec przepis nawersje zasmażaną ipodawaną naciepło. Składniki: 500g czerwonej kapusty 1-2 kwaśne jabłka 1 cebula 3-4 łyżki gęsiego lub Zobacz więcej
Czerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru Zobacz więcej
na smaku. Kapusta świetnie sprawdzi się zarówno na zimno jak i na gorąco z dziczyzną, pieczenią wieprzową lub pieczoną kaczką albo gęsią. Podana porcja wystarczy dla 5-6 osób. (zmodyfikowany przepis Zobacz więcej
łyżeczki majeranku sól , pieprz Sos : 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 125 ml czerwonego wina 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego Zobacz więcej
Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz Zobacz więcej
sos2
sos2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharz po godzinach
Kapusta modra

Kapusta modra 763

2
Gotowanie kapusty zajmuje około półtorej godziny, z tego powodu gotuję większą ilość i wekuję. Dobrze mieć pod ręką słoiczek domowej kapusty bez sztucznych dodatków ;) Główka kapusty modrej ok.1,5 kg Zobacz więcej
jedną godzinę (już nie w lodówce, chodzi o to, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej przed włożeniem do piekarnika). 5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C bez termoobiegu. 6. Pieczemy mięso ok. Zobacz więcej
, tak żeby zbytnio nie wystygło. Nadmiar sosu odparowujemy, przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku. Kiedy zredukujemy sos, możemy dodać do niego drobno posiekaną pietruszkę. Nogi podałam z Zobacz więcej
Ta sałatka z czerwonej kapusty jest zdecydowanie świąteczna. Ma piękny czerwony kolor, słodko-kwaśny smak i pachnie cytrusowo. Czego więcej można chcieć od światecznej sałatki? Kapustę do świątecznej Zobacz więcej
I mamy kolejne świąteczne danie z kapusty. Danie, albo raczej dodatek – duszona czerwona kapusta z jabłkami. Jest szybsza w przygotowaniu od kapusty duszonej w czerwonym winie i jest dla niej dobrą Zobacz więcej
Paulina Nosek
Paulina Nosek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podniebienne Pieszczoty
"Bigos"

"Bigos" 364

0
W końcu w mojej kuchni zamieszkał wolnowar, na który czaiłam się już od jakiegoś czasu. Uwielbiam miękkie, długo duszone mięso, które jest pełne smaku. Na pierwszy ogień 'poszedł' bigos, który chodził Zobacz więcej
zaskoczyło nas to, że gęsia noga była chudsza nawet niż udko z kurczaka! Udku towarzyszył pomarańczowy sosik z pomarańczą, obsmażane, delikatne kopytka i mięciutka duszona czerwona kapusta. Zobacz więcej