gęś duszona w czerwonej kapuście

Arystokratyczny wariant przygotowania tak prostego wiejskiego i bardzo zdrowego warzywa jak czerwona kapusta. Taką duszoną czerwoną kapustę nie wstyd podawać nawet do świątecznego posiłku. Taka Zobacz więcej
Ostatni, ale równie ważny składnik śląskiego obiadu to "szałot z modrej kapusty", czyli czerwona kapusta. Poniżej przepis na kapustę przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Wiem jednak, że lokalne Zobacz więcej
W zasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Zobacz więcej
- bez smażenia - z 3 jajkami. Nadziać gęś i zeszyć. Ułożyć na brytfannie, zalać 1/2 l wrzątku i piec 2,5 - 3 godz. W czasie pieczenia polewać sosem. Przed wyjęciem piwem lub słoną wodą. Dodatki: Zobacz więcej
Pieczone piersi z gęsi z jabłkami, pyzy drożdżowe i modra kapusta czyli tradycyjny, świąteczny obiad – Gęsina na św. Marcina. Składniki: piersi z gęsi (z korpusem) ok. 1 kg 2 jabłka 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
Cześć =) Czerwona kapusta z rodzynkami stanowi wyśmienity dodatek do kaczki i gęsi, jak również innych mięs. Dodatek octu balsamicznego ożywia smak kapusty, nadając jej nieco winny smak, a rodzynki Zobacz więcej
Doskonała w klasycznym połączeniu z pieczoną gęsią, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do schabowego czy mielonego. Wówczas gęsi smalec zastąp po prostu masłem. Składniki Mała główka Zobacz więcej
Przygotowanie: Napatelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną wkostke cebule izeszklić. Kapustę drobno posiekać, wrzucić napatelnie, podsmażyć, podlać sokiem zpomarańczy, wermutem (lub wodą), dodać Zobacz więcej
z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do Zobacz więcej
W sezonie zimowym niełatwo o smaczne świeże warzywa. To okres, kiedy rezygnuję z lekkich suróweka na moim stole często gości czerwona kapusta duszona z żurawiną. Jest to idealny dodatek do mięsnych Zobacz więcej
na smaku. Kapusta świetnie sprawdzi się zarówno na zimno jak i na gorąco z dziczyzną, pieczenią wieprzową lub pieczoną kaczką albo gęsią. Podana porcja wystarczy dla 5-6 osób. (zmodyfikowany przepis Zobacz więcej
łyżeczki majeranku sól , pieprz Sos : 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 125 ml czerwonego wina 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego Zobacz więcej
Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz Zobacz więcej
sos2
sos2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharz po godzinach
Kapusta modra

Kapusta modra 812

3
Gotowanie kapusty zajmuje około półtorej godziny, z tego powodu gotuję większą ilość i wekuję. Dobrze mieć pod ręką słoiczek domowej kapusty bez sztucznych dodatków ;) Główka kapusty modrej ok.1,5 kg Zobacz więcej
jedną godzinę (już nie w lodówce, chodzi o to, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej przed włożeniem do piekarnika). 5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C bez termoobiegu. 6. Pieczemy mięso ok. Zobacz więcej
Opanowałam w weekend kuchnię... I było mi z tym bardzo dobrze! Dawno nie miałam takiej swobody podczas gotowania :) Dziś wspaniały przepis na nogi gęsi w sosie śmietanowym... Nie mogło też zabraknąć Zobacz więcej
Ta sałatka z czerwonej kapusty jest zdecydowanie świąteczna. Ma piękny czerwony kolor, słodko-kwaśny smak i pachnie cytrusowo. Czego więcej można chcieć od światecznej sałatki? Kapustę do świątecznej Zobacz więcej
I mamy kolejne świąteczne danie z kapusty. Danie, albo raczej dodatek – duszona czerwona kapusta z jabłkami. Jest szybsza w przygotowaniu od kapusty duszonej w czerwonym winie i jest dla niej dobrą Zobacz więcej
To puree, które podawałam razem z bitkami z dzika, zasługuje na oddzielny wpis na blogu. Rzadko kiedy można podać kapustę w tak smaczny, interesujący sposób. Bardzo polecam do wszelkiego rodzaju mięs, Zobacz więcej
Paulina Nosek
Paulina Nosek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podniebienne Pieszczoty
"Bigos"

"Bigos" 463

2
W końcu w mojej kuchni zamieszkał wolnowar, na który czaiłam się już od jakiegoś czasu. Uwielbiam miękkie, długo duszone mięso, które jest pełne smaku. Na pierwszy ogień 'poszedł' bigos, który chodził Zobacz więcej