gęś ewa gotuje

Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też Zobacz więcej
Na Świętego Marcin powinna być gęś. Ale co ja na to poradzę, że wolę kaczkę? A już za kaczą piersią wprost przepadam! W bardzo tradycyjnym wydaniu, z jabłkami i żurawinami, pieczona w winie jest u nas Zobacz więcej
bagatelka
bagatelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pychotka
Gęś pieczona

Gęś pieczona 7283

2
Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to Zobacz więcej
Inspirowany XIX-wiecznym, wielkopolskim przepisem krupnik na podrobach i resztkach gęsi pozostałych po daniu głównym. Ciekawym dodatkiem jest pasztecik zrobiony w szyi gęsiej. Przepis bierz udział w Zobacz więcej
Dobre wino potrzebuje dobrego jedzenia. Proste i oczywiste. Wczoraj w DownTown Restaurant w InterContinental Warsaw zjadłam pyszną kolację. Co ważniejsze dla osoby, delikatnie mówiąc zainteresowanej Zobacz więcej
Dobra, dziś przesadziłam.. .. - zrobiłam confit! Najbardziej pracowite danie, jakie kiedykolwiek wyszło spod moich rąk. A kompletnym szaleństwem byłoby, gdybym użyła kaczki albo gęsi. Na szczęście, to Zobacz więcej
, ale są to dwa całkowicie różne dania. Pörkölt składa się z mięsa (najczęściej) nie-wołowego (wieprzowina, baranina, kurczak, gęś, indyk, królik, ew. cielęcina) , pomidorów i papryki. Nie zawiera Zobacz więcej
i mniej wszechstronna niż ziemniaki. Z drugiej strony dla mnie kalarepa też jest "trudna" a jednak powszechnie dostępna. Ciekawe czy macie jakieś teorie? Zupa z brukwią jest pożywna i rozgrzewająca. Zobacz więcej
- gęsinę i kaczkę (ŚWIEŻE!!) mozna spokojnie zakupić np. koło Hali Mirowskiej. Jak zrobić rosół? Do garnka (dużego) wlewamy zimną wodę. Wkładamy pierwszą porcję mięsa - zgodnie ze staropolską Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Bigos

Bigos 343

0
, ale nie za długo. Niektórzy twierdzą, że prawdziwy bigos powinno się gotować nawet parę dni, ale ja do zwolenników tej teorii nie należę, zbyt długo gotowany staje się trochę „maziowaty” a Zobacz więcej
ostrzejszą mizerię – ze świeżo starkowanymi wiórkami chrzanu. Warto spróbować też tego przepisu z młodymi żeberkami wieprzowymi. Przepis autorski. Składniki (na 3 osoby): 1kg żeberek jagnięcych 150 Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Passionfruit
Kurczak miodowo pikantny

Kurczak miodowo pikantny 98

6
w sklepach w butelce z charakterystycznym kogutem lub gęsią w locie. Z podanych proporcji wyjdzie danie o umiarkowanej ostrości, więc jeśli naprawdę jesteście miłośnikami ostrości aż do łez, Zobacz więcej
lipcowa codzienność na Pomorzu Zachodnim. Pająki snujące delikatne myśli w promieniach lekko drgającego światła, lawenda wciąż elegancka w swoim fiolecie i krzyki gęsi od kilkunastu dni wybierających Zobacz więcej
i myje się łatwo, nawet w zmywarce. Po rozważeniu jednak wszystkich za i przeciw, a przede wszystkim po rozmowie z autorką książki o gotowaniu w glinianym garnku zdecydowaliśmy, że kupimy dwa Zobacz więcej
Babcia... Moja kochana babcia...mama mojej mamy... To przede wszystkim ona wprowadziła mnie w kuchenny, sezonowy, roślinny świat. Ledwie odrosłam od ziemi a już uczyła mnie jak karmić kury i gęsi. Zobacz więcej
Dzisiaj będzie sporo zdjęć, nie mogłam się zdecydować, tyle chciałam Wam pokazać. Do tego powstał jeszcze krótki filmik. A wszystko dotyczy warsztatów. 15 marca, do restauracji Pod Łososiem w Gdańsku Zobacz więcej
Kochani, co ja się tu będę rozpisywać. Gęsina = niebo w gębie. W mojej są daktyle, żurawina, nerkowce i inne przysmaki, które z gęsim tłuszczem komponują sie wspaniale. 6 porcji Przygotowanie: 45 min Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Bigos bez mięsa

Bigos bez mięsa 96

0
długo gotowany i odgrzewany. Właściwie mogłabym napisać bigos wegetariański a nawet wegański, ale ponieważ "wege" nie jestem może byłaby to hipokryzja albo nawet hipsterstwo? Napisałam więc po prostu Zobacz więcej
akcji „Czas na gęsinę”, która ma na celu przywrócić gęsie mięso na stoły, a także wznowić tradycję jadania gęsi w dniu świętego Marcina. Na zaproszenie Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego Zobacz więcej