gęś ewa gotuje

Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Wywar na  kościach z pieczonej gęsi

Wywar na kościach z pieczonej gęsi 161

0
{{headerMessage}}
Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na Świętego Marcin powinna być gęś. Ale co ja na to poradzę, że wolę kaczkę? A już za kaczą piersią wprost przepadam! W bardzo tradycyjnym wydaniu, z jabłkami i żurawinami, pieczona w winie jest u nas Zobacz więcej
bagatelka
bagatelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pychotka
Gęś pieczona

Gęś pieczona 7470

2
{{headerMessage}}
Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Inspirowany XIX-wiecznym, wielkopolskim przepisem krupnik na podrobach i resztkach gęsi pozostałych po daniu głównym. Ciekawym dodatkiem jest pasztecik zrobiony w szyi gęsiej. Przepis bierz udział w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dobre wino potrzebuje dobrego jedzenia. Proste i oczywiste. Wczoraj w DownTown Restaurant w InterContinental Warsaw zjadłam pyszną kolację. Co ważniejsze dla osoby, delikatnie mówiąc zainteresowanej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dobra, dziś przesadziłam.. .. - zrobiłam confit! Najbardziej pracowite danie, jakie kiedykolwiek wyszło spod moich rąk. A kompletnym szaleństwem byłoby, gdybym użyła kaczki albo gęsi. Na szczęście, to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ale są to dwa całkowicie różne dania. Pörkölt składa się z mięsa (najczęściej) nie-wołowego (wieprzowina, baranina, kurczak, gęś, indyk, królik, ew. cielęcina) , pomidorów i papryki. Nie zawiera Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i mniej wszechstronna niż ziemniaki. Z drugiej strony dla mnie kalarepa też jest "trudna" a jednak powszechnie dostępna. Ciekawe czy macie jakieś teorie? Zupa z brukwią jest pożywna i rozgrzewająca. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kurczaka/młodej kury 2 gęsie udka kawałek mięsa z kaczki (u nas była to szyjka) włoszczyzna (2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, seler, por) 1 średnia cebula przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Bigos

Bigos 352

0
{{headerMessage}}
śliwek czy jałowca. Im więcej rodzajów mięs tym lepiej, dziczyzna bardzo mile widziana. Ja w tym roku akurat jej nie miałem i dlatego użyłem kaczki. Generalnie nie ma co oszczędzać, bo wiadomo, im Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ostrzejszą mizerię – ze świeżo starkowanymi wiórkami chrzanu. Warto spróbować też tego przepisu z młodymi żeberkami wieprzowymi. Przepis autorski. Składniki (na 3 osoby): 1kg żeberek jagnięcych 150 Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Passionfruit
Kurczak miodowo pikantny

Kurczak miodowo pikantny 115

6
{{headerMessage}}
w sklepach w butelce z charakterystycznym kogutem lub gęsią w locie. Z podanych proporcji wyjdzie danie o umiarkowanej ostrości, więc jeśli naprawdę jesteście miłośnikami ostrości aż do łez, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
lipcowa codzienność na Pomorzu Zachodnim. Pająki snujące delikatne myśli w promieniach lekko drgającego światła, lawenda wciąż elegancka w swoim fiolecie i krzyki gęsi od kilkunastu dni wybierających Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i myje się łatwo, nawet w zmywarce. Po rozważeniu jednak wszystkich za i przeciw, a przede wszystkim po rozmowie z autorką książki o gotowaniu w glinianym garnku zdecydowaliśmy, że kupimy dwa Zobacz więcej
trzcinowisko
trzcinowisko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zielony stolik
Babcine zimowe pierogi.

Babcine zimowe pierogi. 247

0
{{headerMessage}}
Babcia... Moja kochana babcia...mama mojej mamy... To przede wszystkim ona wprowadziła mnie w kuchenny, sezonowy, roślinny świat. Ledwie odrosłam od ziemi a już uczyła mnie jak karmić kury i gęsi. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj będzie sporo zdjęć, nie mogłam się zdecydować, tyle chciałam Wam pokazać. Do tego powstał jeszcze krótki filmik. A wszystko dotyczy warsztatów. 15 marca, do restauracji Pod Łososiem w Gdańsku Zobacz więcej
Dopraw Swój Świat
Dopraw Swój Świat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dopraw Swój Świat
Gęsina cud

Gęsina cud 896

0
{{headerMessage}}
Kochani, co ja się tu będę rozpisywać. Gęsina = niebo w gębie. W mojej są daktyle, żurawina, nerkowce i inne przysmaki, które z gęsim tłuszczem komponują sie wspaniale. 6 porcji Przygotowanie: 45 min Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Bigos bez mięsa

Bigos bez mięsa 102

0
{{headerMessage}}
długo gotowany i odgrzewany. Właściwie mogłabym napisać bigos wegetariański a nawet wegański, ale ponieważ "wege" nie jestem może byłaby to hipokryzja albo nawet hipsterstwo? Napisałam więc po prostu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
akcji „Czas na gęsinę”, która ma na celu przywrócić gęsie mięso na stoły, a także wznowić tradycję jadania gęsi w dniu świętego Marcina. Na zaproszenie Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego Zobacz więcej
Kotwfilizance
Kotwfilizance Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kot w filiżance
O zupie słów kilka

O zupie słów kilka 225

0
{{headerMessage}}
polewkę”, kiedy ubiegał się o rękę Ewy Horeszkówny. Zupa ta, nazywana także „czerniną” lub „jusznikiem” była przygotowywana na rosole i dodawano do niej jabłka i śliwki oraz kaczą lub gęsią krew, Zobacz więcej