gęś ewy

Cześć =) Czerwona kapusta z rodzynkami stanowi wyśmienity dodatek do kaczki i gęsi, jak również innych mięs. Dodatek octu balsamicznego ożywia smak kapusty, nadając jej nieco winny smak, a rodzynki Zobacz więcej
O sękaczach można długo, ale ja dziś krótko. Bardzo krótko. ALe za to jak ciekawie! Zapraszam do obejrzenia baaaaardzo amatorskiego filmiku, na którym Ewa Mitowska z poprzednich wpisów piecze swoje Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cymes z marchewki

Cymes z marchewki 379

0
(z kurczaka albo gęsi) 1 łyżeczka miodu (użyłam akacjowego) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 szczypty ostrej, mielonej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 - 3 szczypty soli sposób przygotowania: Zobacz więcej
Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też Zobacz więcej
Na Świętego Marcin powinna być gęś. Ale co ja na to poradzę, że wolę kaczkę? A już za kaczą piersią wprost przepadam! W bardzo tradycyjnym wydaniu, z jabłkami i żurawinami, pieczona w winie jest u nas Zobacz więcej
mieszanka, np. prowansalskie, lub użyte tutaj: Zioła do drobiu Kamisa - smalec z gęsi lub kaczki, ew. inny tłuszcz, np. masło lub oliwa Sposób wykonania: 1) Udka przyprawiamy z obu stron solą, Zobacz więcej
bagatelka
bagatelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pychotka
Gęś pieczona

Gęś pieczona 7292

2
Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Gęsina na Św. Marcina

Gęsina na Św. Marcina 184

0
"Przysłowie mówi, że „Od Św. Marcina zima się poczyna”. Aby się dowiedzieć jaka będzie trzeba było zabić gęś. Obowiązkowo w tym właśnie dniu. Był to dzień wolny od pracy, a mieszkańcy wsi udawali się Zobacz więcej
Inspirowany XIX-wiecznym, wielkopolskim przepisem krupnik na podrobach i resztkach gęsi pozostałych po daniu głównym. Ciekawym dodatkiem jest pasztecik zrobiony w szyi gęsiej. Przepis bierz udział w Zobacz więcej
: Carla Costa z Hotel Alitis Par, Gil Martins z Hotelu Dom Pedro Place, Roberto Teixeira z Quinta Do Lorde i Ewa Olejniczak z Interconti. Najwięcej o kiełbasach portugalskich dowiedziałam się od Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Fałszywe gęsie pipki

Fałszywe gęsie pipki 1405

1
Przeglądając przepisy kuchni żydowskiej zaintrygowały mnie "gęsie pipki" / "gęsi pipek", ale znalazłam dwie różne potrawy o tej samej nazwie ! Prawdę mówiąc - zgłupiałam. Przepisy różniły się bardzo - Zobacz więcej
Dobra, dziś przesadziłam.. .. - zrobiłam confit! Najbardziej pracowite danie, jakie kiedykolwiek wyszło spod moich rąk. A kompletnym szaleństwem byłoby, gdybym użyła kaczki albo gęsi. Na szczęście, to Zobacz więcej
, ale są to dwa całkowicie różne dania. Pörkölt składa się z mięsa (najczęściej) nie-wołowego (wieprzowina, baranina, kurczak, gęś, indyk, królik, ew. cielęcina) , pomidorów i papryki. Nie zawiera Zobacz więcej
I jeszcze jeden fantastyczny przepis na gęś! Po zrobieniu tej ostatniej z sosem z czarnej porzeczki naszła mnie ochota na zdecydowanie więcej! Wolną niedzielę postanowiłam wykorzystać właśnie do Zobacz więcej
. Inne moje eksperymenty z brukwią to duszenie na maśle albo niezawodne przemycanie w puree ziemniaczanym ale wciąż szukam kolejnych. Składniki 3-4 litry zupy: części gęsi na rosół: np. skrzydło, Zobacz więcej
Tekst NIE jest sponsorowany. Książkę Ewy Wachowicz pożyczyłam od koleżanki i zastanawiam się nad jej zakupem przy najbliższym przypływie gotówki. Ale od początku. Książka podzielona jest na cztery Zobacz więcej
- gęsinę i kaczkę (ŚWIEŻE!!) mozna spokojnie zakupić np. koło Hali Mirowskiej. Jak zrobić rosół? Do garnka (dużego) wlewamy zimną wodę. Wkładamy pierwszą porcję mięsa - zgodnie ze staropolską Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pookcook
Bigos

Bigos 344

0
w zanadrzu świeżą kapustę. Najlepiej spróbować bigos na początku gotowania i ew. od razu ją dodać, żeby zdążyła zmięknąć. Zamiast czerwonego wytrawnego wina i miodu można użyć madery. Składniki: 2 kg Zobacz więcej
zamierzam. A. Szykujemy niespodziankę, póki co ustalamy, próbujemy i testujemy, rozkminiamy i analizujemy, kto ciekawy niech zagląda na blog, zwłaszcza kolo soboty... :)! składniki (na dwie porcje) : Zobacz więcej