gęś faszerowana

Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą 1284

0
Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest Zobacz więcej
Składniki: gęś (u mnie mrożona 4,6kg) sól, pieprz, majeranek suszony sok wyciśnięty z 2 cytryn 6-8 ząbków czosnków przeciśniętych przez praskę 2 obrane jabłka, pokrojonych w ósemki wykałaczki Zobacz więcej
pierwszym etapem było zdobycie gęsi. oczywiście można było pójść do marketu i kupić mrożoną, która wychowana w polsce wyemigrowała do niemiec, a stamtąd postanowiła wrócić macierzy. my jednak Zobacz więcej
królewskim daniem:) Na pewno zachwyci wszystkich przy stole:) Użyłam -młoda Gęś 3200kg -kasza owsiana 250g -rodzynki 100g 50g płatków migdałowych -3 jabłka -Amaretto ok 100ml -szalotki 5szt 2 łyżki Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana ziemniakami 287

1
Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada co, mam nadzieję, oznacza na stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie Zobacz więcej
Witam! W tym wpisie chciałam się z Wami podzielić przepisem na gęś faszerowaną ziemniakami. To pyszne świąteczne dane nie jest pracochłonne. Mięso i ziemniaki robią się nam w brytfance, wystarczy Zobacz więcej
W domu mojej babci faszerowana pieczona gęś gościła bardzo często. Zwyczaj ten starała się podtrzymywać moja mama, teraz czas na mnie. Coraz częściej przed Świętem Niepodległości czyli św. Marcina w Zobacz więcej
Gęś w wydaniu raczej świątecznym i dla większej ilości osób. Pieczona w ten sposób jest niezwykle smaczna, mięsko jest kruche, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Mięso z gęsi jest nie tylko Zobacz więcej
i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie najwyższą jakość i najlepszy smak. GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody Zobacz więcej
Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Surówka siekana z selerem naciowym, brokułem, ... Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Zbliża się Zobacz więcej
się za przepyszny farsz, czy za udo. Tak se dumam: kiedy owsiana w stanie Bóg-wie-ile-czasu zmrożonym tak smakuje, to jaka feeria kubkowosmakowa musi się odbywać kiedy się zdobędzie gęsią modelkę Zobacz więcej
: 6 ząbków czosnku 2-3 łyżki majeranku 1,5-2 łyżki soli Farsz: 50 g suszonych grzybów 1 szt. wątróbki gęsiej 350 g wątróbki kurzej 1 szk. kaszy gryczanej KUPIEC (na 2 szk. wody z gotowania grzybów) 2 Zobacz więcej
Tradycja pieczenia gęsi w Dzień Niepodległości jest starsza niż Dzień Dziękczynienia w USA i choć pieczenie indyka jest bardziej popularne możemy być dumni, że to właśnie gęsina jest jednym z Zobacz więcej
poniedziałek, 21 stycznia 2013 09:35 Składniki: Gęś, najlepiej z podrobami (ok. 4kg) seler naciowy 2, 5 jabłka sól, pieprz, majeranek, 2 gałązki rozmarynu Sposób przygotowania: Jeśli mamy mrożoną gęś Zobacz więcej
poniedziałek, 21 stycznia 2013 09:35 Składniki: Gęś, najlepiej z podrobami (ok. 4kg) seler naciowy 2, 5 jabłka sól, pieprz, majeranek, 2 gałązki rozmarynu Sposób przygotowania: Jeśli mamy mrożoną gęś Zobacz więcej
Kto się boi przygotować gęś? Ja też :) Gęś na zdjęciach jest dziełem mojej mamy. Przepis też :) "Po znajomości" kupiłyśmy gęś prawdziwie ekologiczną. Mięso było rewelacyjne. Jeśli macie możliwość Zobacz więcej
Kto się boi przygotować gęś? Ja też :) Gęś na zdjęciach jest dziełem mojej mamy. Przepis też :) "Po znajomości" kupiłyśmy gęś prawdziwie ekologiczną. Mięso było rewelacyjne. Jeśli macie możliwość Zobacz więcej
To danie idealne na święta - gęś jest przepyszna, a nadzienie - poezja. Wbrew pozorom nie jest bardzo czasochłonne i trudne - nadzienie wystarczy wymieszać ręką, dokładnie nadziać gęś, ładnie Zobacz więcej
, 2 łyżki masła klarowanego, sól, Wykonanie: Gęś oczyszczam z nadmiaru tłuszczu i usuwam kuper i skrzydła. Zostawiam na noc w osolonej wodzie. Następnego dnia przygotowuje farsz. Kapustę kroję na Zobacz więcej
Goose leg, stuffed with pate and dried plums Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Zobacz więcej