Przepis na gęś faszerowana kaszą

janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 12645

dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną Zobacz więcej
Ostatnio polska gęś owsiana jest na topie. Zachwalają ją wszystkie tuzy polskiego kucharstwa, które są w telewizorni: i Grzegorz Łapanowski, i Karol Okrasa, i Tomasz Jakubiak. Inni pewnie też, ale ich Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą 1410

Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest Zobacz więcej
Nareszcie mięso gęsie wraca na nasze stoły.Tak jak kaczki, perliczki i inne ptactwo.Jest bardzo smaczne i wbrew pozorom nie ma dziwnego zapachu jak kiedyś udało mi się usłyszeć. Uważam że bardziej Zobacz więcej
Sezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które Zobacz więcej
Przepisy » Mięsa » Wielkanoc » Świąteczne / uroczyste obiady » Wigilia i Boże Narodzenie » Przyjęcia małe i duże » Gęś faszerowana kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką » TalerzPokus.tv - przepisy Zobacz więcej
Tradycja pieczenia gęsi w Dzień Niepodległości jest starsza niż Dzień Dziękczynienia w USA i choć pieczenie indyka jest bardziej popularne możemy być dumni, że to właśnie gęsina jest jednym z Zobacz więcej
Świąteczny obiad udał się w 100%! Upiekłam gąskę w całości, nadzianą kaszą gryczaną z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i podrobów, które były razem z gęsią (wątróbka i żołądki). Mięso jest Zobacz więcej
Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Surówka siekana z selerem naciowym, brokułem, ... Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Zbliża się Zobacz więcej
Kuchnia Marty
Kuchnia Marty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia-Marty
Faszerowana pieczona gęś

Faszerowana pieczona gęś 1761

W domu mojej babci faszerowana pieczona gęś gościła bardzo często. Zwyczaj ten starała się podtrzymywać moja mama, teraz czas na mnie. Coraz częściej przed Świętem Niepodległości czyli św. Marcina w Zobacz więcej
Powiem nieskromnie - jestem boska... To znaczy gąska, którą przygotowałam była boska, ale skoro ja ją przygotowałam - no wiecie... Przygotowana od strony teoretycznej (tuitu), z naszykowanymi czterema Zobacz więcej
Witajcie:) Dziś będzie bardzo świątecznie! Tak że,wydawać by się mogło iż Święta już trwają:),a to za sprawa tego dania. Nie ma żartów,kochani już za 24 dni Wigilia czas zabrać się za Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakiszczescia
Pieczona gęś faszerowana

Pieczona gęś faszerowana 2673

Składniki: gęś (u mnie mrożona 4,6kg) sól, pieprz, majeranek suszony sok wyciśnięty z 2 cytryn 6-8 ząbków czosnków przeciśniętych przez praskę 2 obrane jabłka, pokrojonych w ósemki wykałaczki Zobacz więcej
W końcu zgodnie z tradycją 11.11. na świętego Marcina na naszym stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
gęś drogą, gęś drogą...

gęś drogą, gęś drogą... 289

tak się zaczyna piosenka, którą mój tata śpiewał jako kołysankę mojej córce. no i kiedyś zobaczyłam tę gęś na drodze, w ilości co najmniej kilkuset sztuk (jeśli nawet nie kilku tysięcy), cała droga Zobacz więcej
Pieczenie gęsi na Św. Marcina powoli staje się tradycją kulinarną naszego domu. Zaczynałam nieśmiało. Najpierw były udka konfiturowane w gęsim smalcu z marmoladą z jabłek i cebuli. Same się robiły, Zobacz więcej
Gęś w wydaniu raczej świątecznym i dla większej ilości osób. Pieczona w ten sposób jest niezwykle smaczna, mięsko jest kruche, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Mięso z gęsi jest nie tylko Zobacz więcej
pierwszym etapem było zdobycie gęsi. oczywiście można było pójść do marketu i kupić mrożoną, która wychowana w polsce wyemigrowała do niemiec, a stamtąd postanowiła wrócić macierzy. my jednak Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wiedźmienie
Kasza na gęsi

Kasza na gęsi 424

Kasza na gęsi Baaardzo staropolska. I przepyszna. Potrzeba: kaszy jaglanej lub pęczaku gęsiego smalcu (ja miałam własnej roboty, ale może być kupny) tak jakoś ćwierć szklanki chyba 250g filetu z Zobacz więcej
Po raz pierwszy piekłam faszerowanego kurczaka. Do tej pory nadziewałam jedynie kaczkę i gęś. Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako farsz, ponieważ pochłania aromaty i soki z Zobacz więcej