Sezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które
Zobacz więcej
Jak dobrze upiec gęś i czy jest przy tym dużo pracy? To prawda, że gęśpiecze się długo, ale za to przez większość czasu wogóle nie musicie do niej zaglądać (choć pewnie będziecie chcieli, bo
Zobacz więcej
Świąteczny obiad udał się w 100%! Upiekłam gąskę w całości, nadzianą kaszą gryczaną z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i podrobów, które były razem z gęsią (wątróbka i żołądki). Mięso jest
Zobacz więcej
Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest
Zobacz więcej
Powiem nieskromnie - jestem boska... To znaczy gąska, którą przygotowałam była boska, ale skoro ja ją przygotowałam - no wiecie... Przygotowana od strony teoretycznej (tuitu), z naszykowanymi czterema
Zobacz więcej
"Na św. Marcina najlepsza gęsina" - aby tradycji stało się zadość i u mnie w domu dzisiaj zagościła gęsina. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując
Zobacz więcej
Przepisy » Mięsa » Wielkanoc » Świąteczne / uroczyste obiady » Wigilia i Boże Narodzenie » Przyjęcia małe i duże » Gęś faszerowana kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką » TalerzPokus.tv - przepisy
Zobacz więcej
Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami kabaczka, takiego nieprzesadnie wyrośniętego, z jeszcze niezdrewniałą skórką, to nie zastanawiajcie się długo - faszerujcie! Podobnie możecie postąpić z
Zobacz więcej
Gęś pieczonąz kaszą gryczaną można wyluzować, nie jest to konieczne, ale zdecydowanie łatwiej jeść taką wyluzowaną gąskę :) gęś, nadzienie: 340 g kaszy gryczanej, 30 g grzybów suszonych (podgrzybki,
Zobacz więcej
tak się zaczyna piosenka, którą mój tata śpiewał jako kołysankę mojej córce. no i kiedyś zobaczyłam tę gęś na drodze, w ilości co najmniej kilkuset sztuk (jeśli nawet nie kilku tysięcy), cała droga
Zobacz więcej
dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną
Zobacz więcej
Ostatnio zachciało mi sięzrobićpaprykę faszerowaną, ale nie taką jak zwykle tylko troszkę inną z czymś nowym. Przeszukałam wiele przepisów i w końcu znalazłamjeden,który mnie zainteresował. Była tam
Zobacz więcej
Ostatnio polska gęś owsiana jest na topie. Zachwalają ją wszystkie tuzy polskiego kucharstwa, które są w telewizorni: i Grzegorz Łapanowski, i Karol Okrasa, i Tomasz Jakubiak. Inni pewnie też, ale ich
Zobacz więcej
Składniki: Kaczka ( moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka, żołądek, serce ) x2 kilka
Zobacz więcej
W końcu zgodnie z tradycją 11.11. na świętego Marcina na naszym stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest
Zobacz więcej
Prosta, całkiem zgrabna i pyszna przekąska na Sylwestra lub rodzinną imprezę. Jeśli pieczarki faszerowane kaszą gryczaną podacie z jakąś surówką i np. dodatkową porcją kaszy, nadadzą się nie tylko na
Zobacz więcej
Pieczenie gęsi na Św. Marcina powoli staje się tradycją kulinarną naszego domu. Zaczynałam nieśmiało. Najpierw były udka konfiturowane w gęsim smalcu z marmoladą z jabłek i cebuli. Same się robiły,
Zobacz więcej
Ostatnio zachciało mi się ambitnej strawy.. no i się naciąłem. Mój tata z racji wykonywanego zawodu dostał przed Świętami kaczkę oraz dwie gęsi. Nie, nie jest rzeźnikiem ani weterynarzem, ale też lubi
Zobacz więcej
Tradycja pieczenia gęsi w Dzień Niepodległości jest starsza niż Dzień Dziękczynienia w USA i choć pieczenie indyka jest bardziej popularne możemy być dumni, że to właśnie gęsina jest jednym z
Zobacz więcej
Nareszcie mięso gęsie wraca na nasze stoły.Tak jak kaczki, perliczki i inne ptactwo.Jest bardzo smaczne i wbrew pozorom nie ma dziwnego zapachu jak kiedyś udało mi się usłyszeć. Uważam że bardziej
Zobacz więcej