gęś luzowana

Gęś w wydaniu raczej świątecznym i dla większej ilości osób. Pieczona w ten sposób jest niezwykle smaczna, mięsko jest kruche, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Mięso z gęsi jest nie tylko Zobacz więcej
Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Surówka siekana z selerem naciowym, brokułem, ... Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Zbliża się Zobacz więcej
Powiem nieskromnie - jestem boska... To znaczy gąska, którą przygotowałam była boska, ale skoro ja ją przygotowałam - no wiecie... Przygotowana od strony teoretycznej (tuitu), z naszykowanymi czterema Zobacz więcej
Chyba już mówiłam, że ostatnimi czasy wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ). Mało, że przy luzowaniu Zobacz więcej
– z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby pokroić. Do przecedzonego wywaru dodać ugotowane Zobacz więcej
, pomidorami, selerem naciowym i oliwkami DANIE Z RYŻEM Paella z owocami morza DANIE MĄCZNE Pierogi z serem i tymiankiem DANIE WEGETARIAŃSKIE Placki z kaszy jęczmiennej z ziołami i Zobacz więcej
Gęsina na św. Marcina Pamiętam z dzieciństwa, że kiedyś jadało się u nas w domu gęś, na święta Bożego Narodzenia. Później jakoś zaprzestano tego; myślę, że chyba m. in. dlatego, że gęś przestała być w Zobacz więcej
Rolada z indyka z nadzieniem z korzenia pietruszki i żurawiną Roladki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Roladki z kurczaka z wątróbką i sliwką suszoną Bigos staropolski Kapusta z Zobacz więcej
1 kaczka, 800 g obranych ziemniaków, 300 g pokrojonej w półplasterki cebuli, 50 g suszonych grzybów, garść świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 8-9 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi) Kaczkę dokładnie Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
BULION NA GĘSINIE

BULION NA GĘSINIE 101

0
Produktem regionalnym w trzecim numerze Kotła jest gęś spytkowska - luzowana i nadziewana naleśnikami. Mój wkład w gęsie przepisy to bulion oraz pierogi - przepis na nie już jutro. Dzisiaj bulion, Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód i Pieprz
luzowanie drobiu

luzowanie drobiu 824

2
Luzowanie drobiu Poniżej nie zamieściłem przepisu na konkretne danie, ale znajdziemy tu przydatne rozwiązanie kłopotliwej sytuacji, w której z pewnością znalazł się każdy kto przy dzieleniu porcji Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 244

2
zł Schab środkowy wędzony 1 kg / 39,00 zł Baleron wiejski z własnej wędzarni 1 kg / 34,00 zł Pasztet domowy 1 kg / 35,00 zł Pasztet z jelenia na naturalnym maśle 1 kg / 59,00 zł Pasztet z gęsi Zobacz więcej
Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność Zobacz więcej
czyli rosół. trochę inny niż nasz tradycyjny - przez ugotowanie w nich kulek nieklarowny, ale ponoć taki ma być. i nawet jeśli jest bez kulek, to gotuje się w nim makaron. jeśli nie macie smalcu z Zobacz więcej
1 perliczka, sól, 8 jagód jałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana 1047

0
kaczka, sól, butelka czerwonego wytrawnego wina, nadzienie: 300 g mięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g bułki tartej, 3 łyżki tymianku, 2 jajka, pęczek Zobacz więcej
Święty Marcin zbliża się wielkimi krokami, a tuż za nim drepcze dorodna, tłusta gęś. U mnie – jest to 5 kg wypatroszonego, zamrożonego wielkiego ptaszyska. Jako że mam już doświadczenie w luzowaniu Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 848

0
, które zaczyna być coraz bardziej doceniane i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Z jednej tylko tuszki można przygotować kilka wspaniałych dań, sama się o tym przekonałam :) Wywar na zupę Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 762

0
ze skórą z solą, majerankiem i pieprzem – coś jak tatar, doskonale nadaje się do pieczywa uda gęsie confit roladki z wątróbki gęsiej marynowanej w słodkim winie w boczku pierś z gęsi smażona z Zobacz więcej
gęsie marynowane w Maderze, zawinięte w boczek i usmażone smażona marynowana w wódce pierś z gęsi, z czerwoną cebulą, chilli, imbirem, żółtą papryką i melonem czernina bez krwi, na wywarze z gęsiny z Zobacz więcej