Przepis na gęś nadziewana kaszą

Sezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które Zobacz więcej
Jak dobrze upiec gęś i czy jest przy tym dużo pracy? To prawda, że gęśpiecze się długo, ale za to przez większość czasu wogóle nie musicie do niej zaglądać (choć pewnie będziecie chcieli, bo Zobacz więcej
Świąteczny obiad udał się w 100%! Upiekłam gąskę w całości, nadzianą kaszą gryczaną z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i podrobów, które były razem z gęsią (wątróbka i żołądki). Mięso jest Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą 1494

Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest Zobacz więcej
Przepis na taką pieczoną gęś z kiszoną kapustą spodoba się nawet nowicjuszom w dziedzinie pieczenia gęsi, kaczek i indyków. (Celowo nie wspominam o kurczaku, ponieważ nie ma nic prostszego do Zobacz więcej
Nareszcie mięso gęsie wraca na nasze stoły.Tak jak kaczki, perliczki i inne ptactwo.Jest bardzo smaczne i wbrew pozorom nie ma dziwnego zapachu jak kiedyś udało mi się usłyszeć. Uważam że bardziej Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wiedźmienie
Kasza na gęsi

Kasza na gęsi 434

Kasza na gęsi Baaardzo staropolska. I przepyszna. Potrzeba: kaszy jaglanej lub pęczaku gęsiego smalcu (ja miałam własnej roboty, ale może być kupny) tak jakoś ćwierć szklanki chyba 250g filetu z Zobacz więcej
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną, grzybami i .......garnek rzymski Jakoś tak w ubiegłym tygodniu stałam się szczęśliwą posiadaczką garnka rzymskiego. Ponieważ dużo dobrego o garnku już słyszałam więc Zobacz więcej
Jesień idzie, nie ma na to rady. I choć słońce wciąż mocno grzeje, liście na drzewach jeszcze zielone, to w powietrzu czuć już ten charakterystyczny zapach. Zapach złotych liści i ziemniaków Zobacz więcej
Na Św. Marcina , ale również na każde inne święto polecam gęś nadziewaną jabłkami z majerankiem. SKŁADNIKI 1 gęś (ok.4,5 kg) 5 jabłek 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 paczki Zobacz więcej
2 szyje gęsie, 1 żołądek z gęsi, 1 wątroba z gęsi, 2 łyżki przesianej tartej bułki, 1 jajko, 1 łyżka cząbru ( może być również tymianek, majeranek), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miękkiego masła, sól, Zobacz więcej
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
Ostatnio polska gęś owsiana jest na topie. Zachwalają ją wszystkie tuzy polskiego kucharstwa, które są w telewizorni: i Grzegorz Łapanowski, i Karol Okrasa, i Tomasz Jakubiak. Inni pewnie też, ale ich Zobacz więcej
Dagmara
Dagmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pikantna Słodycz
Gęś pieczona

Gęś pieczona 9477

Piękna, rumiana gąska. Zawsze wychodzi idealna i krucha dzięki wielogodzinnemu moczeniu w solance. Możemy ją nadziać jabłkami, pomarańczami lub tak jak ja kaszą na słodko. Doskonały przepis na Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
gęś nadziewana

gęś nadziewana 2153

Chrupiącą, wilgotną i niezwykle smakowita pieczona gęś nadziewana jabłkami, pigwą, cebulą oraz suszonymi morelami to doskonały obiad. Gęś przygotowana w tak klasyczny sposób uświetni wszystkie ważne Zobacz więcej
11 listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Zobacz więcej
Ostatnio zachciało mi się ambitnej strawy.. no i się naciąłem. Mój tata z racji wykonywanego zawodu dostał przed Świętami kaczkę oraz dwie gęsi. Nie, nie jest rzeźnikiem ani weterynarzem, ale też lubi Zobacz więcej
Tradycja pieczenia gęsi w Dzień Niepodległości jest starsza niż Dzień Dziękczynienia w USA i choć pieczenie indyka jest bardziej popularne możemy być dumni, że to właśnie gęsina jest jednym z Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi 60

Pierś z gęsi warto zamarynować w solance na dzień przed pieczeniem. Nacieramy majerankiem i czosnkiem. Z dodatkiem jabłek i suszonych śliwek upieczona smakuje wybornie. Składniki: 1 pierś z gęsi 2 Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 13166

dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną Zobacz więcej