gęś nadziewana kaszą

janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 12399

7
{{headerMessage}}
dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KOCIOŁ - NUMER TRZECI

KOCIOŁ - NUMER TRZECI 51

0
{{headerMessage}}
. Produktem regionalnym jest gęś, ale jaka... Szukajcie przepisu Olimpii na nadziewaną naleśnikami gąskę spytkowską - jest niesamowita. Oprócz niej kilka innych propozycji na wykorzystanie tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i galantyna z kaczki. W Polsce niemal narodowym przysmakiem jest kaczka pieczona z jabłkami i serwowana zwłaszcza jesienią. Istnieją także inne warianty tej potrawy takie jak: kaczka w pomarańczach, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie najwyższą jakość i najlepszy smak. GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W weekend odwiedziłam Kraków :) miasto bardzo urokliwe i dość dobrze mi znane... ...trzeba przyznać, że Kazimierz, czyli część Krakowa wchodząca w skład Starego Miasta, jest bardzo klimatyczny i Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 146

1
{{headerMessage}}
odmiany z ciastem półkruchym. Jeśli chodzi o składniki farszu to spotkać można kulebiaki z: kaszą, ryżem, kapustą (słodką i kiszoną), grzybami, jajkami ugotowanymi na twardo czy rybami (zarówno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i aromatyczne. Polecam każdemu choć kaczka była pierwszym daniem które w nim zrobiłam to zaraz będzie też chlebek. Inspiracją była gęś MoniKi. I choć mojej kaczce chyba za mocno przyrumieniłam skórkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Z kaczki czy perliczki wychodzi wspaniały rosół. Z gęsi rosołu jeszcze nie gotowałam, choć można ją dodać do innego mięsa rosołowego. Ale za to upieczona jest wspaniała. Zachęcam, naprawdę warto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jest gęś faszerowana. Jest to trochę żmudny i czasochłonny proces, ale naprawdę warto spróbować choćby raz w roku. Gęś faszerowana kaszą gryczaną z wątróbką i grzybami 1 gęś ok. 5 kg marynata: 4 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po raz pierwszy piekłam faszerowanego kurczaka. Do tej pory nadziewałam jedynie kaczkę i gęś. Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako farsz, ponieważ pochłania aromaty i soki z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
11 listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coś dobrego
Kaczka w owocowym duecie

Kaczka w owocowym duecie 176

0
{{headerMessage}}
kaczka z nadziewanymi jabłkami i musemwęgierkowym Konfitowana kaczka - przygotować ją należy przynajmniej 4-5 dni wcześniej kacze piersi 8 szt gęsi smalec 1 kg goździki 10 szt pieprz młotkowany z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, karkówka marynowana m.in w musztardzie , szynka podana z sosem z żurawiny dosmaczona była kajmakiem , który zastąpił miód w marynacie. Do karkówki zrobiłam moje popisowe jabłka z porami w białym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Goście zaczęli od gruszek konserwowanych w winie, po czym przeszli do maleńkich, pysznych rybek obtaczanych w soli i smażonych na krucho oraz kapłonów nadziewanych cebulą z grzybami. Były tam też Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Pieczona z cydrem, pigwą, jabłkiem, czosnkiem i majerankiem. Gdy była gotowa już było ciemno, ale może i dobrze, bo powstały sos, mimo że przepyszny, nie wyglądał zachęcająco. Często jadam bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jak np karasie duszone w śmietanie, gęś nadziewana kaszą gryczaną, potrawka z baraniny czy cały szereg innych propozycji związanych z dziczyzną i dzikim ptactwem. Z pewnością miłośnicy kuchni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, domowego piekarnika większa niż 4,5 kg może się nie zmieścić. Nie przepadam za nadziewaniem gęsi kaszą, pasztetami itd. Nie robię tego z uwagi na fakt, że tłuszcz gęsi doskonale przesiąknie wszystko Zobacz więcej