gęś nadziewana kaszą

janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 12292

7
dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną Zobacz więcej
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KOCIOŁ - NUMER TRZECI

KOCIOŁ - NUMER TRZECI 50

0
. Produktem regionalnym jest gęś, ale jaka... Szukajcie przepisu Olimpii na nadziewaną naleśnikami gąskę spytkowską - jest niesamowita. Oprócz niej kilka innych propozycji na wykorzystanie tego Zobacz więcej
. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Dlatego np. tłuste kaczki należy obficie podczas pieczenia polewać wodą, aby po jej Zobacz więcej
i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie najwyższą jakość i najlepszy smak. GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody Zobacz więcej
, serwujące wyjątkowo smakowite potrawy... #1HAMSA hummus & happiness israeli restobar- pierwsze wrażenie po wejściu do środka- strasznie tutaj ciemno- ale z mroku wyłonił się dość przytulny, Zobacz więcej
Trochę historii... Kulebiak jest starą, leciwą potrawą. Wzmianki o pieczeniu ciasta nadzianego farszem można znaleźć już w XVI wieku. Jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni rosyjskiej, gdzie Zobacz więcej
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną, grzybami i .......garnek rzymski Jakoś tak w ubiegłym tygodniu stałam się szczęśliwą posiadaczką garnka rzymskiego. Ponieważ dużo dobrego o garnku już słyszałam więc Zobacz więcej
. Z kaczki czy perliczki wychodzi wspaniały rosół. Z gęsi rosołu jeszcze nie gotowałam, choć można ją dodać do innego mięsa rosołowego. Ale za to upieczona jest wspaniała. Zachęcam, naprawdę warto Zobacz więcej
Tradycja pieczenia gęsi w Dzień Niepodległości jest starsza niż Dzień Dziękczynienia w USA i choć pieczenie indyka jest bardziej popularne możemy być dumni, że to właśnie gęsina jest jednym z Zobacz więcej
. kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na Zobacz więcej
Po raz pierwszy piekłam faszerowanego kurczaka. Do tej pory nadziewałam jedynie kaczkę i gęś. Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako farsz, ponieważ pochłania aromaty i soki z Zobacz więcej
11 listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Zobacz więcej
kaczka z nadziewanymi jabłkami i musemwęgierkowym Konfitowana kaczka - przygotować ją należy przynajmniej 4-5 dni wcześniej kacze piersi 8 szt gęsi smalec 1 kg goździki 10 szt pieprz młotkowany z Zobacz więcej
, szmurowana modra kapusta z rodzynkami czy szandrak – placek ziemniaczany pieczony na blasze , podany z sosem grzybowym. Ugotowany na wędzonce ” ajntopf” degustowany był w plenerze . Do picia były Zobacz więcej
Goście zaczęli od gruszek konserwowanych w winie, po czym przeszli do maleńkich, pysznych rybek obtaczanych w soli i smażonych na krucho oraz kapłonów nadziewanych cebulą z grzybami. Były tam też Zobacz więcej
. Pyszne, choć niestety bardziej czasochłonne niż inne racuchy. Najlepsze na ciepło więc zawsze było za późno i zdjęcia już robione po zmroku a tej sztuki jeszcze nie opanowałam. (Teraz już wiem Zobacz więcej
zimne jak i gorące. Każdy z prezentowanych przepisów podany jest w zwięzłej, czytelnej formie (prawie jak u Wojciecha) a składniki wraz z miarami zamieszczone są z boku każdego z nich. Dodatkowo pod Zobacz więcej
listopada tzn na dzień św. Marcina albo jak wolą inni, na Dzień Niepodległości. Tradycja jedzenia gęsiny jedenastego listopada w Polsce wraca do łask i bardzo dobrze, bo gęsina to bardzo smaczne Zobacz więcej