gęś nadziewana ziemniakami

{{headerMessage}}
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Kurczak faszerowany po polsku

Kurczak faszerowany po polsku 1213

0
{{headerMessage}}
Kuchnia mazowiecka słynęła (słynie?) z faszerowanego drobiu. Kaczki i gęsi otulone majerankiem, nadziewane jabłkami, czy kurczaki po polsku, czyli z wątróbką, bułką i natką. Tyle informacji ogólnej, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone żołądki, przesmażyć. Wlać trochę wody, dodać sól, pieprz, curry. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszając, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
5 szyjek gęsich, 1 kg ziemniaków, 100 g cebuli, 3 jajka, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, cząber (majeranek, tymianek) Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Na mięsie z Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KOCIOŁ - NUMER TRZECI

KOCIOŁ - NUMER TRZECI 51

0
{{headerMessage}}
. Produktem regionalnym jest gęś, ale jaka... Szukajcie przepisu Olimpii na nadziewaną naleśnikami gąskę spytkowską - jest niesamowita. Oprócz niej kilka innych propozycji na wykorzystanie tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś nie koniec mikołajkowych niespodzianek. Posłaniec dostarczył paczuszkę pełną bakalii firmy Bakalland - wyróżnienie w konkursie na danie z żurawiną. Niektóre linki zapodałam Wam wcześniej. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobno najzdrowsze mięso drobiowe to gęsina. Moja propozycja to gęś klasyczna z kapustą kiszoną. Wystarczy upiec ziemniaki i obiad gotowy:) Składniki: 1 gęś ok. 3,5 – 4kg, 2 cebule, 1kg kapusty Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na taką pieczoną gęś z kiszoną kapustą spodoba się nawet nowicjuszom w dziedzinie pieczenia gęsi, kaczek i indyków. (Celowo nie wspominam o kurczaku, ponieważ nie ma nic prostszego do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Dlatego np. tłuste kaczki należy obficie podczas pieczenia polewać wodą, aby po jej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna potrawa wpisana na listę produktów regionalnych, smak mojego dzieciństwa, nieco przez mnie zmodernizowana – zupa z żółtej brukwi gotowana na rosole z kaczki (w oryginale z gęsi). Zupa jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
smażonej – tzw.śledzie po kujawskunadziewane cebulką z jajkiem i bułką tartą, czy na zimno – znany przepis naśledzia z jabłkami i cebulą w śmietanie. Wiele kujawskich dań przyrządzanych na słodko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Ruchanki, ruchanice – drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SAŁATKA Z SERKA WIEJSKIEGO I OLIWEK - Śniadania-Kolacje - Moje kuchenne inspiracje - bloog.pl Bloog FotoBloogi załóż bloga zaloguj MENU Moje kuchenne inspiracje SAŁATKA Z SERKA WIEJSKIEGO I OLIWEK Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy w Waszych domach jadało, a może jada się do dziś w niedziele kurczaka, w całości? Mnie to danie mocno pachnie domem rodzinnym, w ogóle jest coś magicznego w powietrzu kiedy na stole ląduje rumiane Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po raz pierwszy piekłam faszerowanego kurczaka. Do tej pory nadziewałam jedynie kaczkę i gęś. Okazuje się, że kasza jaglana świetnie sprawdza się jako farsz, ponieważ pochłania aromaty i soki z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nie wyschła. Pieczemy aż gęś ładnie się zarumieni. 6. Upieczoną gęś podajemy np. z pyzami drożdżowymi lub z kluskami kładzionymi, na które przepis znajdziecie tutaj: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
śliwkowych ze Strzelec krajeńskich , a te placuszki je otaczające, to prawie moje dzieło. Prowadzący warsztaty Piotr Lenart dał nam zadanie wymyślenie produktu pasującego do powideł, padł pomysł Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Popularne posty Penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym z rukolą i migdałami Nie zrobiłam dzisiaj domowego makaronu, ale pyszny sos zrekompensował mi ten brak. Pasty to są takie moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gęsi nie powinna być dla nas barierą, bo za tą cenę mamy naprawdę zdrowe, dobre mięso,zdrowsze od kaczki czy indyka. Owsianą gęś kupiłam i przygotowałam z niej pyszne danie z jabłkami, gruszkami, w Zobacz więcej