gęś owsiana

{{headerMessage}}
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że chów gęsi w Polsce sięga ponad 300 lat. Najgorsze w tym wszystkim jest to , że choć mamy w Polsce świetną gęsinę, większość mięsa i puchu niestety wysyłana jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsi, gęsi do domu! Gęś (nie)podległa! - takie i inne hasła promują jedzenie gęsiny w dniu 11 listopada. Wobec tego i tym razem, zamiast uczestniczyć w narodowych sporach oraz marszach i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Na św. Marcina najlepsza gęsina." Najlepsza ta biała, owsiana, kołudzka. Gęś żyjąca zdrowo. Biegająca po łąkach i ogrodach, kąpiąca się w czystych stawach. Półdzika, inteligentna i niezależna. Przez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas na gęsinę ! Menu z białą gęsią owsianą z Kołudy Wielkiej zagościło w restauracji Pastela w Poznaniu. Dzięki uprzejmości właścicieli miałem okazję wraz z miłym towarzystwem degustować tegoroczną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyszedł czas na opisanie drugiego dania z dodatkami, podanego przeze mnie gościom w ramach Aromatycznego Klubu Kolacyjnego. Jej Wysokość Gęś pieczona w całości. Kolację skomponowałem z akcentem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wytopionego z kaczki, 4 plastry prosciutto, 50 ml cydru lubelskiego, 3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej. Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie Gęś umyć, osuszyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Mielone z kaszą owsianą

Mielone z kaszą owsianą 135

0
{{headerMessage}}
Kotlety mielone można urozmaicić, dodając do środka kaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie. Czytaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadłem w czeskiej restauracji "Pysna Chalupa", mieszczącej się na Starym Rynku w Poznaniu, z okazji ubiegłorocznego Święta Niepodległości, 11 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadła Agnieszka w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas III Weekendu na Wyspie Młyńskiej. Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas na gęsinę się skończył. ;) To znaczy skończyła się akcja, a gęś mrożoną albo przygotowaną w restauracjach można wciąż dostać. Świeża gęś owsiana tylko w Kołudzie Wielkiej. Jeśli ktoś zdecyduje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Z wszystkich drobiowych wątróbek najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Ni są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1330

0
{{headerMessage}}
z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień, gdy zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Gęś w winie

Gęś w winie 708

0
{{headerMessage}}
Dzisiaj przy stole rodzina, a na stole - gęś. Gęś w winie gęś owsiana kołudzka świeża 1 l czerwonego wytrawnego wina kilka kwaśnych jabłek 4 gruszki 1 pomarańcza czosnek niedźwiedzi sól, pieprz gałka Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1682

0
{{headerMessage}}
"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prześladuje mnie wspomnienie z dzieciństwa - kompot z rabarbaru. To taki mały horrorek wywołujący gęsią skórkę, której powodem są „okropne frędzle” pływające w przeraźliwie kwaśnej, mętnej cieczy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo miło jest się dowiedzieć, że mamy tradycje kulinarne... Gęsiego po gęsinę to Kulinarna Akcja Bezpośrednia organizowana przez Slow Food w minioną sobotę. Na spotkaniu w Piątej Ćwiartce u Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Jeśli z przyjemnością wieszacie na balkonie flagę z okazji narodowego święta, ale trudno wam się utożsamić z defiladą wojskową albo pompatyczną akademią, pomyślcie o polskiej wspólnocie kulinarnej. Zobacz więcej
kwarek
kwarek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kwarek
Fasolowe sznycle :)

Fasolowe sznycle :) 47

0
{{headerMessage}}
moich teściów - na wsi z dobrodziejstw otrębów korzysta głównie drób - otręby są składnikiem tzw. ospy (mieszanki złożonej ze świeżo zerwanych pokrzyw, ziemniaków, otrębów i ziaren). Ospę uwielbiają Zobacz więcej