gęś owsiana

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że chów gęsi w Polsce sięga ponad 300 lat. Najgorsze w tym wszystkim jest to , że choć mamy w Polsce świetną gęsinę, większość mięsa i puchu niestety wysyłana jest Zobacz więcej
Gęsi, gęsi do domu! Gęś (nie)podległa! - takie i inne hasła promują jedzenie gęsiny w dniu 11 listopada. Wobec tego i tym razem, zamiast uczestniczyć w narodowych sporach oraz marszach i Zobacz więcej
"Na św. Marcina najlepsza gęsina." Najlepsza ta biała, owsiana, kołudzka. Gęś żyjąca zdrowo. Biegająca po łąkach i ogrodach, kąpiąca się w czystych stawach. Półdzika, inteligentna i niezależna. Przez Zobacz więcej
Czas na gęsinę ! Menu z białą gęsią owsianą z Kołudy Wielkiej zagościło w restauracji Pastela w Poznaniu. Dzięki uprzejmości właścicieli miałem okazję wraz z miłym towarzystwem degustować tegoroczną Zobacz więcej
Przyszedł czas na opisanie drugiego dania z dodatkami, podanego przeze mnie gościom w ramach Aromatycznego Klubu Kolacyjnego. Jej Wysokość Gęś pieczona w całości. Kolację skomponowałem z akcentem Zobacz więcej
, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, Zobacz więcej
Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi Zobacz więcej
Kotlety mielone można urozmaicić, dodając do środka kaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy Zobacz więcej
, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie. Czytaj Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadłem w czeskiej restauracji "Pysna Chalupa", mieszczącej się na Starym Rynku w Poznaniu, z okazji ubiegłorocznego Święta Niepodległości, 11 Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadła Agnieszka w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas III Weekendu na Wyspie Młyńskiej. Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem Zobacz więcej
Czas na gęsinę się skończył. ;) To znaczy skończyła się akcja, a gęś mrożoną albo przygotowaną w restauracjach można wciąż dostać. Świeża gęś owsiana tylko w Kołudzie Wielkiej. Jeśli ktoś zdecyduje Zobacz więcej
„Z wszystkich drobiowych wątróbek najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Ni są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1188

0
„Ten wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Gęś w winie

Gęś w winie 682

0
Dzisiaj przy stole rodzina, a na stole - gęś. Gęś w winie gęś owsiana kołudzka świeża 1 l czerwonego wytrawnego wina kilka kwaśnych jabłek 4 gruszki 1 pomarańcza czosnek niedźwiedzi sól, pieprz gałka Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1589

0
"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
Prześladuje mnie wspomnienie z dzieciństwa - kompot z rabarbaru. To taki mały horrorek wywołujący gęsią skórkę, której powodem są „okropne frędzle” pływające w przeraźliwie kwaśnej, mętnej cieczy. Zobacz więcej
Bardzo miło jest się dowiedzieć, że mamy tradycje kulinarne... Gęsiego po gęsinę to Kulinarna Akcja Bezpośrednia organizowana przez Slow Food w minioną sobotę. Na spotkaniu w Piątej Ćwiartce u Zobacz więcej
"DUMĄ NARODOWĄ" może stać się gęsina - polska gęś owsiana. Zapraszam do wzięcia udziału w akcji "Czas na gęsinę 2011". Zbieramy przepisy ze zdjęciami lub bez, pomysły na dodatki do gęsi, a także Zobacz więcej
kwarek
kwarek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kwarek
Fasolowe sznycle :)

Fasolowe sznycle :) 45

0
moich teściów - na wsi z dobrodziejstw otrębów korzysta głównie drób - otręby są składnikiem tzw. ospy (mieszanki złożonej ze świeżo zerwanych pokrzyw, ziemniaków, otrębów i ziaren). Ospę uwielbiają Zobacz więcej