gęś pieczona po staropolsku

Gęś pieczona po staropolsku to danie, które serwuje się na uroczysty obiad. Potrawa ta jest także zgodnie z tradycją podawana na Świętego Marcina, którego święto obchodzi się 11 listopada. Zwyczaj serwowania gęsi tego dnia zachował się w niektórych domach w Wielkopolsce, choć coraz częściej wraca do łask i jest kultywowany także w innych regionach.

\ \

Przysłowie staropolskie głosi „Na Świętego Marcina, zawsze gęsina\". Gęś obecna była w kuchni polskiej od zawsze. Kiedyś nie mogła obyć się bez niej żadna uroczystość – gościła na szlacheckich ucztach i wiejskich weselach - dziś jest już nieco zapomniana. Dobrze wypieczona, pachnąca majerankiem gęś to kwintesencja kuchni tradycyjnej. Aby mięso z gęsi było soczyste, ptaka faszeruje się jabłkami i cebulą, które piekąc się nawilżają mięso od środka. Tradycyjny farsz może też składać się z też wątróbek czy kiszonej kapusty. Do pieczenia można używać zarówno gęsi świeżej jak i mrożonej – pamiętajmy jednak, że mrożona gęś rozmraża się bardzo długo i należy odpowiednio wcześniej zaplanować jej przygotowanie. Gęś należy piec tak, aby skórka była chrupiąca, a mięso pozostało wilgotne – dlatego warto dokładnie pilnować czasu pieczenia.

{{headerMessage}}
Przepis kuchni staropolskiej - cała gęś pieczona z jabłkami w cydrze z dodatkiem majeranku.Dzięki temu mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach pozostawiając jabłkowy posmak.Kiedyś gęsi były Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Gęś pieczona

Gęś pieczona 4774

3
{{headerMessage}}
1 gęś ok 4 kg sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2-3 jabłka garść suszonych śliwek garść pachnącego siana Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis kuchni staropolskiej - cała gęś pieczona z jabłkami w cydrze z dodatkiem majeranku.Dzięki temu mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach pozostawiając jabłkowy posmak.Kiedyś gęsi były Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1681

0
{{headerMessage}}
"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Pieczone mięsa: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą 1330

0
{{headerMessage}}
1 szklanka kaszy gryczanej 500g pieczarek 2 cebule 25dag wątróbki 2 marchewki pół selera natka pietruszki 4 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Gęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek. Gęś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i gałką muszkatałową 8. Wątróbka cielęca duszona - smaż i daj kwiatu muszkatałowego 9. Zupa najlepsza - z kapłonem, bażantem, łopatką cielęcą, prawdziwkami, jałowcem i goździkami 10. Gęś gotowana w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
”. Składniki: 10 g suszonych grzybów 0,5 szkl. wody 0,5 szkl. mleka 60 g cebuli 30 g smalcu (najlepiej gęsiego) 2 gęsie wątróbki sól pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir Grzyby umyć, zalać wodą, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6510

3
{{headerMessage}}
-wieczny polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Przepisy na Boże Narodzenie

Przepisy na Boże Narodzenie 3099

4
{{headerMessage}}
z jabłkiem i migdałami Śledzie w pomidorach z rodzynkami Sos grzybowy z prawdziwków Rolada szpinakowa z łososiem Kotlety rybne Smażony śledź na konfiturze ze skarmelizowanej cebuli z orzechami Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Mięso na święta - przepisy

Mięso na święta - przepisy 2869

2
{{headerMessage}}
Schab pieczony w piwie imbirowym Schab pieczony w ziołach po włosku Pieczony schab cynamonowy Boczek pieczony w przyprawach korzennych z czosnkiem Boczek pieczony Pasztet mięsny Pasztet Zobacz więcej
Gryzek&Łyczek
Gryzek&Łyczek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gryzek&Łyczek
GĘŚ po staropolsku i już

GĘŚ po staropolsku i już 14487

0
{{headerMessage}}
GĘŚ po staropolsku i już Może tak dziwnie się złożyło, że akurat na Dzień Kobiet wrzuciłam przepis na gęś, ale ona jest tak szlachetna, dzika i delikatna jak kobieta. Nie wiem czy wiecie, ale Polska Zobacz więcej
olaminkwitz
olaminkwitz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piąty grzech główny
Confit z kaczki

Confit z kaczki 179

0
{{headerMessage}}
Konfitowanie to stara, francuska metoda naturalnego konserwowania żywności, popularna także w kuchni staropolskiej. Można je długo przechowywać zanurzone w tłuszczu, a dzięki powolnej obróbce cieplnej Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 305

2
{{headerMessage}}
zł Schab środkowy wędzony 1 kg / 39,00 zł Baleron wiejski z własnej wędzarni 1 kg / 34,00 zł Pasztet domowy 1 kg / 35,00 zł Pasztet z jelenia na naturalnym maśle 1 kg / 59,00 zł Pasztet z gęsi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo nas cieszy koniec października, ponieważ wreszcie pojawiła się w sklepach gęsina. Pierwsze kupione piersi z gęsi upiekliśmy z jabłkami, śliwkami i żurawiną, gdyż te dodatki zawsze dobrze Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 77

0
{{headerMessage}}
zł Schab karkowy szpikowany czosnkiem 1 kg / 39,00 zł Baleron wiejski z własnej wędzarni 1 kg / 39,00 zł Boczek pieczony z ziołami 1 kg / 28,00 zł Pasztet domowy 1 kg / 35,00 zł Pasztet z jelenia na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Pieczona gęś faszerowana

Pieczona gęś faszerowana 2655

1
{{headerMessage}}
Składniki: gęś (u mnie mrożona 4,6kg) sól, pieprz, majeranek suszony sok wyciśnięty z 2 cytryn 6-8 ząbków czosnków przeciśniętych przez praskę 2 obrane jabłka, pokrojonych w ósemki wykałaczki Zobacz więcej