gęś pieczona po staropolsku

Gęś pieczona po staropolsku to danie, które serwuje się na uroczysty obiad. Potrawa ta jest także zgodnie z tradycją podawana na Świętego Marcina, którego święto obchodzi się 11 listopada. Zwyczaj serwowania gęsi tego dnia zachował się w niektórych domach w Wielkopolsce, choć coraz częściej wraca do łask i jest kultywowany także w innych regionach.

\ \

Przysłowie staropolskie głosi „Na Świętego Marcina, zawsze gęsina\". Gęś obecna była w kuchni polskiej od zawsze. Kiedyś nie mogła obyć się bez niej żadna uroczystość – gościła na szlacheckich ucztach i wiejskich weselach - dziś jest już nieco zapomniana. Dobrze wypieczona, pachnąca majerankiem gęś to kwintesencja kuchni tradycyjnej. Aby mięso z gęsi było soczyste, ptaka faszeruje się jabłkami i cebulą, które piekąc się nawilżają mięso od środka. Tradycyjny farsz może też składać się z też wątróbek czy kiszonej kapusty. Do pieczenia można używać zarówno gęsi świeżej jak i mrożonej – pamiętajmy jednak, że mrożona gęś rozmraża się bardzo długo i należy odpowiednio wcześniej zaplanować jej przygotowanie. Gęś należy piec tak, aby skórka była chrupiąca, a mięso pozostało wilgotne – dlatego warto dokładnie pilnować czasu pieczenia.

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, jednak jest kilka takich potraw, których tradycyjny smak wygrywa z wszelakimi nowościami. A kiedy jeszcze danie to zrobi moja mama, to nie ma ono sobie równych. Zobacz więcej
Soczysta, marynowana gęś - warto spróbować :) Przepis wkrótce Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona

Gęś pieczona 14813

Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też Zobacz więcej
latosiowy-dom
latosiowy-dom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
latosiowy-dom
Ogórki kiszone po staropolsku

Ogórki kiszone po staropolsku 202

Kiszone ogórki to produkt idealny. Nie dość, że jest smaczny, nadaje się do obiadu, do sałatek, to do tego dodatkowo jest zdrowy! Kiszone produkty mają moc! Dlatego warto zrobić sobie trochę zapasów Zobacz więcej
Domowa wędlina od zawsze cieszy się wielka popularnością. W dobie gdzie niestety jesteśmy zmuszani do bacznego śledzenia etykiet dobrze jest samemu przygotować pyszną wędlinkę. Jej przygotowanie jest Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Gęś pieczona

Gęś pieczona 9574

Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach. Jeżeli nie mamy możliwości spożywania jej często to warto przygotować ją chociaż na Święta. Pieczona gąska jest pyszna, ale tłuszczu jaki Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Gęś pieczona

Gęś pieczona 8940

Tym razem propozycja na mięsny obiad, szczególnie ten świąteczny. Świąteczna gęś pieczona. Będzie pysznie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw np. marchewki czy pietruszki oraz z zimowymi Zobacz więcej
Podchmielony kurczak na piwie po staropolsku Kurczak..nieśmiertelna, obowiązkowa potrawa w mojej familji . Po prostu nie ma tygodnia ,żeby ptak nie gościł na stole , więc trzeba się nagłówkować , co Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Jajka po Staropolsku

Jajka po Staropolsku 54

Skład: 3-4 średnie ziemniaki 1 większa cebula 100g boczku wędzonego 2 jajka garść startego, żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 konserwowy ogórek olej do smażenia pół Zobacz więcej
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
Dagmara
Dagmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pikantna Słodycz
Gęś pieczona

Gęś pieczona 8148

Piękna, rumiana gąska. Zawsze wychodzi idealna i krucha dzięki wielogodzinnemu moczeniu w solance. Możemy ją nadziać jabłkami, pomarańczami lub tak jak ja kaszą na słodko. Doskonały przepis na Zobacz więcej
bagatelka
bagatelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka
Gęś pieczona

Gęś pieczona 7566

Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to Zobacz więcej
Przepis na karpia po staropolsku jest świetnym przepisem dla osób, które mają filety z karpia, o które teraz tak łatwo. Tak przygotowany karp jest pełen aromatu i na pewno stanowić będzie ważny punkt Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Pieczona gęś

Pieczona gęś 5857

Pieczona gęś Smaczne kawałki pieczonej gęsi, idealnena dzień św. Marcina Czytaj więcej » Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6549

Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Zobacz więcej
Gęsina na świętego Marcina – pod takim hasłem próbuje się ją w kraju na nowo rozpropagować. Dlaczego akurat na świętego Marcina? Niegdyś był to dzień, w którym ubijano ptactwo domowe. Nie tylko gęsi Zobacz więcej
Kurczak natarty marynatą staropolską a potem upieczony w całości w piekarniku smakuje doskonale. Mięso jest odpowiednio przyprawione, soczyste z chrupiącą dobrze dopieczoną skórką, a taką właśnie Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Gęś pieczona

Gęś pieczona 4836

1 gęś ok 4 kg sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2-3 jabłka garść suszonych śliwek garść pachnącego siana Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok Zobacz więcej
goodfooddesign
goodfooddesign Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
goodfooddesign
Pieczona gęś

Pieczona gęś 5158

dla 6 osób czas: ok. 4-5 godzin 1 gęś (mrożona) ok. 4-5 kg 3 kwaśne jabłka kilka ząbków czosnku suszony majeranek sól i pieprz szczypta czerwonej sproszkowanej papryki słodkiej Dodatki poniżej. Na 11 Zobacz więcej
Uwielbiam tą niesamowitą satysfakcję, gdy po kilku godzinach spędzonych w kuchni siadamy z Rysiem do stołu i odkrywamy kolejny nowy smak - rozmowy jakie się przy tym toczą są inspiracją do tworzenia Zobacz więcej