gęś pieczona po staropolsku

Gęś pieczona po staropolsku to danie, które serwuje się na uroczysty obiad. Potrawa ta jest także zgodnie z tradycją podawana na Świętego Marcina, którego święto obchodzi się 11 listopada. Zwyczaj serwowania gęsi tego dnia zachował się w niektórych domach w Wielkopolsce, choć coraz częściej wraca do łask i jest kultywowany także w innych regionach.

\ \

Przysłowie staropolskie głosi „Na Świętego Marcina, zawsze gęsina\". Gęś obecna była w kuchni polskiej od zawsze. Kiedyś nie mogła obyć się bez niej żadna uroczystość – gościła na szlacheckich ucztach i wiejskich weselach - dziś jest już nieco zapomniana. Dobrze wypieczona, pachnąca majerankiem gęś to kwintesencja kuchni tradycyjnej. Aby mięso z gęsi było soczyste, ptaka faszeruje się jabłkami i cebulą, które piekąc się nawilżają mięso od środka. Tradycyjny farsz może też składać się z też wątróbek czy kiszonej kapusty. Do pieczenia można używać zarówno gęsi świeżej jak i mrożonej – pamiętajmy jednak, że mrożona gęś rozmraża się bardzo długo i należy odpowiednio wcześniej zaplanować jej przygotowanie. Gęś należy piec tak, aby skórka była chrupiąca, a mięso pozostało wilgotne – dlatego warto dokładnie pilnować czasu pieczenia.

Domowa wędlina od zawsze cieszy się wielka popularnością. W dobie gdzie niestety jesteśmy zmuszani do bacznego śledzenia etykiet dobrze jest samemu przygotować pyszną wędlinkę. Jej przygotowanie jest Zobacz więcej
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, jednak jest kilka takich potraw, których tradycyjny smak wygrywa z wszelakimi nowościami. A kiedy jeszcze danie to zrobi moja mama, to nie ma ono sobie równych. Zobacz więcej
Przepis na karpia po staropolsku jest świetnym przepisem dla osób, które mają filety z karpia, o które teraz tak łatwo. Tak przygotowany karp jest pełen aromatu i na pewno stanowić będzie ważny punkt Zobacz więcej
Soczysta, marynowana gęś - warto spróbować :) Przepis wkrótce Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Jajka po Staropolsku

Jajka po Staropolsku 25

Skład: 3-4 średnie ziemniaki 1 większa cebula 100g boczku wędzonego 2 jajka garść startego, żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 konserwowy ogórek olej do smażenia pół Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona

Gęś pieczona 14091

Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też Zobacz więcej
Kurczak natarty marynatą staropolską a potem upieczony w całości w piekarniku smakuje doskonale. Mięso jest odpowiednio przyprawione, soczyste z chrupiącą dobrze dopieczoną skórką, a taką właśnie Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Gęś pieczona

Gęś pieczona 9355

Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach. Jeżeli nie mamy możliwości spożywania jej często to warto przygotować ją chociaż na Święta. Pieczona gąska jest pyszna, ale tłuszczu jaki Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Gęś pieczona

Gęś pieczona 8808

Tym razem propozycja na mięsny obiad, szczególnie ten świąteczny. Świąteczna gęś pieczona. Będzie pysznie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw np. marchewki czy pietruszki oraz z zimowymi Zobacz więcej
Nalewka piołunowa ma też właściwości halucynogenne, więc nie należy jej spożywać w dużych ilościach. Zażywana w małych dawkach ma działanie zdrowotne i dlatego warto ją mieć pod ręką. Do przygotowania Zobacz więcej
Dagmara
Dagmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pikantna Słodycz
Gęś pieczona

Gęś pieczona 8014

Piękna, rumiana gąska. Zawsze wychodzi idealna i krucha dzięki wielogodzinnemu moczeniu w solance. Możemy ją nadziać jabłkami, pomarańczami lub tak jak ja kaszą na słodko. Doskonały przepis na Zobacz więcej
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
Kasza zapiekana po staropolsku to moja propozycja na obiad. Danie jest bardzo smaczne i syte. Kasza gotowana w wodzie grzybowej nabiera aromatu i smaku. Nie jestem miłośniczką kasz, ale tak Zobacz więcej
bagatelka
bagatelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka
Gęś pieczona

Gęś pieczona 7487

Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to Zobacz więcej
Sezon zimowy to zdecydowanie czas na gęsinę. Obowiązkowa na 11 listopada – dzień św. Marcina. Uważam także, że to idealna propozycja na danie na świątecznym stole. Pieczona gęś faszerowana podrobami, Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Pieczona gęś

Pieczona gęś 5764

Pieczona gęś Smaczne kawałki pieczonej gęsi, idealnena dzień św. Marcina Czytaj więcej » Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6520

Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami 33

Gęś pieczona z jabłkami? Jak najbardziej, jabłka nie są zarezerwowane wyłącznie dla kaczki ;) gęś, sól, goździki, pieprz czarny ziarnisty, nasiona kolendry, 5-6 jabłek (u mnie złota reneta), cynamon w Zobacz więcej
Gęsina na świętego Marcina – pod takim hasłem próbuje się ją w kraju na nowo rozpropagować. Dlaczego akurat na świętego Marcina? Niegdyś był to dzień, w którym ubijano ptactwo domowe. Nie tylko gęsi Zobacz więcej
Na możliwość upieczenia gęsi w całości czekaliśmy cały rok, od poprzedniego dnia św. Marcina. Ze sklepowej lodówki wybraliśmy całkiem spory okaz gęsi owsianej, żeby smakiem tego wyjątkowego mięsa Zobacz więcej