gęś pieczona po staropolsku

Gęś pieczona po staropolsku to danie, które serwuje się na uroczysty obiad. Potrawa ta jest także zgodnie z tradycją podawana na Świętego Marcina, którego święto obchodzi się 11 listopada. Zwyczaj serwowania gęsi tego dnia zachował się w niektórych domach w Wielkopolsce, choć coraz częściej wraca do łask i jest kultywowany także w innych regionach.

\ \

Przysłowie staropolskie głosi „Na Świętego Marcina, zawsze gęsina\". Gęś obecna była w kuchni polskiej od zawsze. Kiedyś nie mogła obyć się bez niej żadna uroczystość – gościła na szlacheckich ucztach i wiejskich weselach - dziś jest już nieco zapomniana. Dobrze wypieczona, pachnąca majerankiem gęś to kwintesencja kuchni tradycyjnej. Aby mięso z gęsi było soczyste, ptaka faszeruje się jabłkami i cebulą, które piekąc się nawilżają mięso od środka. Tradycyjny farsz może też składać się z też wątróbek czy kiszonej kapusty. Do pieczenia można używać zarówno gęsi świeżej jak i mrożonej – pamiętajmy jednak, że mrożona gęś rozmraża się bardzo długo i należy odpowiednio wcześniej zaplanować jej przygotowanie. Gęś należy piec tak, aby skórka była chrupiąca, a mięso pozostało wilgotne – dlatego warto dokładnie pilnować czasu pieczenia.

Przepis kuchni staropolskiej - cała gęś pieczona z jabłkami w cydrze z dodatkiem majeranku.Dzięki temu mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach pozostawiając jabłkowy posmak.Kiedyś gęsi były Zobacz więcej
luna19
luna19 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie jest łatwe
Gęś pieczona

Gęś pieczona 4683

3
1 gęś ok 4 kg sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2-3 jabłka garść suszonych śliwek garść pachnącego siana Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok Zobacz więcej
Przepis kuchni staropolskiej - cała gęś pieczona z jabłkami w cydrze z dodatkiem majeranku.Dzięki temu mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach pozostawiając jabłkowy posmak.Kiedyś gęsi były Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1665

0
"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
Odwiedzającym mojego bloga życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą 1285

0
1 szklanka kaszy gryczanej 500g pieczarek 2 cebule 25dag wątróbki 2 marchewki pół selera natka pietruszki 4 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Gęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek. Gęś Zobacz więcej
i gałką muszkatałową 8. Wątróbka cielęca duszona - smaż i daj kwiatu muszkatałowego 9. Zupa najlepsza - z kapłonem, bażantem, łopatką cielęcą, prawdziwkami, jałowcem i goździkami 10. Gęś gotowana w Zobacz więcej
Ponieważ ostatnio na topie są gęsi, warto pamiętać, że w staropolskiej kuchni regionalnej odgrywały one ogromną rolę. Gęsi pieczone, duszone, zupy i pasztety – gościły na stołach dworskich i Zobacz więcej
Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6497

3
Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Zobacz więcej
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
z jabłkiem i migdałami Śledzie w pomidorach z rodzynkami Sos grzybowy z prawdziwków Rolada szpinakowa z łososiem Kotlety rybne Smażony śledź na konfiturze ze skarmelizowanej cebuli z orzechami Zobacz więcej
z cukinią Galaretka z kurczaka Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem NA CIEPŁO Gęś faszerowana luzowana – przepis + film Gęś pieczona Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem Zobacz więcej
GĘŚ po staropolsku i już Może tak dziwnie się złożyło, że akurat na Dzień Kobiet wrzuciłam przepis na gęś, ale ona jest tak szlachetna, dzika i delikatna jak kobieta. Nie wiem czy wiecie, ale Polska Zobacz więcej
Konfitowanie to stara, francuska metoda naturalnego konserwowania żywności, popularna także w kuchni staropolskiej. Można je długo przechowywać zanurzone w tłuszczu, a dzięki powolnej obróbce cieplnej Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
Menu wielkanocne

Menu wielkanocne 262

2
z białą kiełbasą i borowikami 1 litr / 18,00 zł Barszcz czerwony czysty 1 litr / 15,00 zł Uszka mięsne do barszczu 1 kg / 28,00 zł Kołduny z mięsa wołowego i baraniny 1 kg / 30,00 zł Bigos Zobacz więcej
Bardzo nas cieszy koniec października, ponieważ wreszcie pojawiła się w sklepach gęsina. Pierwsze kupione piersi z gęsi upiekliśmy z jabłkami, śliwkami i żurawiną, gdyż te dodatki zawsze dobrze Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się Zobacz więcej
Składniki: gęś (u mnie mrożona 4,6kg) sól, pieprz, majeranek suszony sok wyciśnięty z 2 cytryn 6-8 ząbków czosnków przeciśniętych przez praskę 2 obrane jabłka, pokrojonych w ósemki wykałaczki Zobacz więcej
Święto Niepodległości za 2 dni, a my jesteśmy w środku długiego weekendu. Tym bardziej zachęcam Was do przyłączenia się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia gęsiny na Św. Marcina. Zobacz więcej