gęś pieczona w całości

listopada tzn na dzień św. Marcina albo jak wolą inni, na Dzień Niepodległości. Tradycja jedzenia gęsiny jedenastego listopada w Polsce wraca do łask i bardzo dobrze, bo gęsina to bardzo smaczne Zobacz więcej
podane Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, zawinąć i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia do dużego naczynia żaroodpornego wlać trochę wody około 1 szklanki. Zobacz więcej
Gęś pieczona w całości, 8 godzin, w niskiej temperaturze. Efekt: wytopiony tłuszcz, mięso kruche, ale nie suche. Składniki: gęś majeranek sól pieprz Przygotowanie: Gęś natrzyjcie solą, pieprzem i Zobacz więcej
3 udka z gęsi 1 łyżka kminku 2 łyżki rozmarynu 1 puszka pomidorów pelati olej kokosowy do wysmarowania formy woda przegotowana Udka z gęsi ułożone w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem Zobacz więcej
. Główkę czosnku dzielę na ząbki. Każdy z nich rozgniatam pięścią. Nie trzeba obierać z łusek. 4. Ziemniaki przyprawiam, mieszam z tłuszczem i ząbkami czosnku. 5. Wkładam całość do żaroodpornego Zobacz więcej
Uwielbiam gęsinę w wielu postaciach. Zarówno gęś pieczoną w całości jak i dania robione tylko z poszczególnych części. Jednym z tych, które wyjątkowo przypadło mi do gustu jest pierś pieczona (a w Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Królik confit

Królik confit 2367

1
do lodówki. Do naczynia do zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do Zobacz więcej
Goose leg, stuffed with pate and dried plums Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Zobacz więcej
1 pierś z gęsi 1 noga z gęsi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju sól 1 burak pieczony pietruszka świeża 5 oliwek zielonych kawałek ogórka zielonego sos żurawinowy: 15 dkg żurawiny świeżej 1/2 Zobacz więcej
Dziś na świąteczny obiad przyrządziłam filet z piersi kurczaka zapiekany z ananasem. Pyszny i prosty przepis, który Wam polecam. Mało składników i szybkie wykonanie. Filet z piersi kurczaka zapiekany Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant konfitowany

Bażant konfitowany 11

0
tłuszczem, tak aby mięso było przykryte. Całość przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około Zobacz więcej
Trochę Smaku
Trochę Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trochę Smaku
Pasztet domowy

Pasztet domowy 673

0
Składniki Sposób przygotowania Boczek, podgardle, kaczkę i łopatkę podsmażamy i dusimy w krótkim sosie, następnie zalewamy wodą, dodajemy cebulę, ziele, pieprz, liść, grzyby. Całość dusimy. W połowie Zobacz więcej
iwkuchni
iwkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mieszam, mieszam...
Gruszki w occie.

Gruszki w occie. 2234

1
litra octu 400 do 500 g cukru (do smaku) 10 goździków kawałek kory cynamonu Zalewę zagotować, wrzucić gruszki i gotować na małym ogniu aż owoce będą szkliste, ale wciąż sprężyste w dotyku. Przełożyć Zobacz więcej
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
pewnie większość stosowny przepis na jutrzejszą gęś już znalazła (jeśli nie to polecam mój zestaw gęsi pieczonych w całości lub ich różne wykorzystanie ich elementów ), ale czy myśleliście o dodatkach Zobacz więcej
wodzie. Podzielić na części, korpus odrzucić (przyda się do rosołu). Mięso natrzeć sola i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do naczynia w którym mięso będzie pieczone. Cebulę Zobacz więcej
po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, Zobacz więcej
. Po kilku godzinach w lodówce, piersi podsmażyć na patelni, skórą w dół, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po kilku minutach mięso przewrócić i podsmażyć z drugiej strony. Piersi przełożyć do Zobacz więcej
Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów. Do Zobacz więcej
. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20-30 min w piekarniku nastawionym. i takz 1kg piersi wyszły 2 małe kawałki mięsa gęsiego:) Całość podana z przepyszną surówka z pora i pieczonymi Zobacz więcej