gęś pieczona w garnku rzymskim

baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Jak piec w garnku rzymskim?

Jak piec w garnku rzymskim? 197

Jak kupić sprzęt za 3 tysiące złotych, wydając tylko 40 złotych? To proste – zamiast piekarnika z funkcją pary wystarczy zaopatrzyć się w najprostszy garnek rzymski. Garnek rzymski to gliniane Zobacz więcej
pieczony kurczak jest chyba najbardziej oklepanym daniem na świecie, dlatego jeśli go piekę, to w towarzystwie dodatków o wyraźnym smaku i zapachu. Tym razem do pieczenia użyłam rzymskiego garnka. Zobacz więcej
"Czasami człowiek musi inaczej się udusi", jak mawiał klasyk. Ja też musiałam bo łaziły za mną te golonki i zrobiłam, mam spokój na wiele miesięcy a teraz zajadamy złociste, soczyste mięsko. Zobacz więcej
Pieczony kurczak - wydawałoby się, że to takie proste i oczywiste: kurczaka przyprawiamy, pieczemy w piekarniku i gotowe. Ale oczywiście są różne niuanse, które sprawią, że nasz kurczak będzie Zobacz więcej
Buchty bądź inaczej również bułki na parze, tym razem w zupełnie w innej wersji. A mianowicie w garnku rzymskim, w którym wychodzą niesamowicie wielkie i puszyste. Bułki w ten sposób możemy kombinować Zobacz więcej
Doro43
Doro43 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co w kredensie piszczy
Schab z garnka rzymskiego

Schab z garnka rzymskiego 160

Wiele osób zna zapewne garnek rzymski, ale tak dla przypomnienia kilka zasad, o których musimy pamiętać, używając tego naczynia. * Przed każdym użyciem garnek należy zanurzyć w wodzie, razem z Zobacz więcej
To nie było moje pierwsze spotkanie z książkami Ewy Hangel. Całkiem niedawno testowałam jej przepisy na wegetariańskie dania z kociołka. Te dwie książki łączy jedno – smak. Potrawy pani Ewy są sycące Zobacz więcej
Ostatnio po internecie krąży przepis na chleb pieczony w garnku. Ponieważ niedawno zaczęliśmyswoją przygodę z wypiekiem chleba, postanowiliśmy wypróbować ów przepis. Nasze źródło to szalonooka.pl. Zobacz więcej
No takiego mam kochanego Męża – co poradzić Przed Jego wyjściem do OBI mówię mu dla żartu „kup mi coś fajnego”, a on wraca z moim wymarzonym garnkiem rzymskim Tak się składa, że od dawna chciałam taki Zobacz więcej
Chlebek w takim garnku wychodzi naprawdę o wiele lepszy niż pieczony zwyczajnie w foremce lub na blaszce. Jego skórka jest chrupiąca, błyszczy, a chlebek dłużej zachowuje swoją świeżość. Składniki na Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona

Gęś pieczona 14201

Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Kurczę pieczone - w garnku rzymskim

Kurczę pieczone - w garnku rzymskim 1811

Kurczę pieczone - w garnku rzymskim Rok temu udało mi się kupić za kilka złotych używany garnek rzymski na targu w Szczytnie. Bardzo się cieszyłam, choć radość nieco zmalała, gdy okazało się, że Zobacz więcej
Na możliwość upieczenia gęsi w całości czekaliśmy cały rok, od poprzedniego dnia św. Marcina. Ze sklepowej lodówki wybraliśmy całkiem spory okaz gęsi owsianej, żeby smakiem tego wyjątkowego mięsa Zobacz więcej
Instrukcja obsługi garnków rzymskich Zobacz więcej
Widziałam wiele chlebków z garnka, ostatnio zapanowało na niego kolejne bum. Albo ktoś pokazuje swój wypiek, albo też szuka przepisu. Ja osobiście jakoś nie byłam ciekawa wypieku, aż do momentu gdy Zobacz więcej
Lubicie mięso kaczki? Ja tak średnio ale rosół z kaczki to mój ideał. Jednak ostatnio Rysiowa Mama dała nam kaczkę którą wcześniej poluzowała. Pamiętacie w Julie&Julia przepis na kaczkę luzowaną? Zobacz więcej
Fotografia powyżej to boczek jeszcze surowy , ale przygotowany do pieczenia .Poniżej już upieczony. Pomysł zaczerpnęłam z blogu Garnek Rzymski . Przytoczę dokładnie to co tam znalazłam na temat Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szóste niebo
boczek pieczony w garnku rzymskim

boczek pieczony w garnku rzymskim 756

Usłyszałam gdzieś, kiedyś, że boczek to jedyna "wędlina", której nie da się zepsuć. Nie wiem, czy to prawda, ale wiem za to, jak zrobić, aby smakował wyjątkowo pysznie! Ten kawałek surowego boczku Zobacz więcej
Mięso na gulasz marynujemy przez jeden dzień w następujących przyprawach: zielona czubryca, słodka papryka, zmielony kminek z zielem angielskim. Uzupełniamy zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Zobacz więcej
500 g mięsa na gulasz (może być sama wieprzowina lubwołowina, lub wymieszane po połowie) 3 łyżki smalcu, 1 kg ziemniaków 300 g fasoli szparagowej, 300 g grzybów 0,5 l jasnego piwa 3 liście laurowe 4 Zobacz więcej