gęś pieczona w winie

Gęś pieczona w winie i ziołach, a właściwie gęsie udka to pyszne lecz czasochłonne danie. Gęś wymaga specjalnej oprawy i doskonałych dodatków. Czasami są to zioła, jabłka, a czasami wino, szalotki i Zobacz więcej
z gęsi po prostu upiekłam w czerwonym winie, w niezbyt wysokiej temperaturze (zapamiętałam lekcję otrzymaną podczas warsztatów z przyrządzania mięsaz Adamem Michalskim). Podawałam je z pianą z sosu Zobacz więcej
Uwielbiam gęsinę w wielu postaciach. Zarówno gęś pieczoną w całości jak i dania robione tylko z poszczególnych części. Jednym z tych, które wyjątkowo przypadło mi do gustu jest pierś pieczona (a w Zobacz więcej
Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta. Przepis ten bierze udział Zobacz więcej
Przed nami gęsichdoświadczeń kolejny dzień. Troszkę czuję się skrępowany, bo z jednej strony mamy danie z gęsi, z drugiej wzruszającą historię o przyjaźni tegożzwierzęciaz ludźmi. Ale kiedy ją Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
gęś

gęś 1293

0
pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście Zobacz więcej
Najwyższy czas na zaplanowanie świątecznych potraw... Co zagości na Waszych stołach poza tradycyjnym karpiem? Oto kilka propozycji na świąteczne przysmaki :) Przygotowania: Zakwas na barszcz Śledzie w Zobacz więcej
Ostatnio specjalizuję się w robieniu gęsich ud na różne sposoby. Niedawno przygotowałam je pieczone w soku jabłkowym i sosie sojowym. W zeszły weekend postawiłam na dodatek czerwonego wina. Polecam, Zobacz więcej
imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania mięsne

Dania mięsne 1196

1
Po przepis kliknij w zdjęcie Faszerowane ziemniaki z tymiankiem Pizza na cienkim cieście Tarta porosołowa Cevapcici Fasolka po bretońsku KURCZAK Kurczak pieczony z tymiankiem Risotto z kurczakiem Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Gęś w winie

Gęś w winie 701

0
Dzisiaj przy stole rodzina, a na stole - gęś. Gęś w winie gęś owsiana kołudzka świeża 1 l czerwonego wytrawnego wina kilka kwaśnych jabłek 4 gruszki 1 pomarańcza czosnek niedźwiedzi sól, pieprz gałka Zobacz więcej
– z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby pokroić. Do przecedzonego wywaru dodać ugotowane Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 12324

7
dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną Zobacz więcej
ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1665

0
"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
I POMIDORACH Boże Narodzenie: BIGOS BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA Z PĘCZAKIEM I ŻURAWINĄ KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM ZRAZY Z MIĘSEM MIELONYM ŻEBERKA W WINIE Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI Odrobinka słodyczy: Zobacz więcej
Jedenasty odcinek JAJ jest wybitnie listopadowy. Gęsina na św. Marcina! Nie jestem święty, ale to danie wyszło BOSKO! Plastry pięknie usmażonego mięsa ułożyłem na risotto z dodatkiem pieczonej dyni. Zobacz więcej
- z tagiatelle 14. Staropolska limoniata 15. Okoń na biało z pietruszką i migdałami 16. Filet z dorsza z agrestem 17. Węgorz po toruńsku z piernikiem i szafranem 18. Leszcz pieczony z kiszoną kapustą Zobacz więcej
kiełbaski nabyłam na Targu Śniadaniowym na stoisku Dobrej Kiszki. Do tego dodałam jędrne, kwaskowe polskie jabłka, dużą garść rozmarynu oraz włoskie wino (stołowe, ale bardzo smaczne). Żeby było Zobacz więcej
rosół: korpus z gęsi, włoszczyzna, sól, 2 jagody jałowca, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 Zobacz więcej