Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się
Zobacz więcej
Roasted breast of goose. Składniki. 2 piersi z gęsi 100 ml sok z jabłek antonówek 100 ml wino czerwone półsłodkie 2 ząbki czosnku przyprawa do potraw kucharek pieprz majeranek cząber 2 jabłka Sos. 3
Zobacz więcej
Gęsi, gęsi do domu! Gęś (nie)podległa! - takie i inne hasła promują jedzenie gęsiny w dniu 11 listopada. Wobec tego i tym razem, zamiast uczestniczyć w narodowych sporach oraz marszach i
Zobacz więcej
Polska tradycja jest bogata w przeróżne święta i obrzędy. Jedne z nich są już dawno zapomniane, inne obchodzi się hucznie, a do niektórych wraca się z czasem. I tak też jest w przypadku dnia św.
Zobacz więcej
Tym razem propozycja na mięsny obiad, szczególnie ten świąteczny. Świąteczna gęś pieczona. Będzie pysznie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw np. marchewki czy pietruszki oraz z zimowymi
Zobacz więcej
Pieczona gęś Smaczne kawałki pieczonej gęsi, idealnena dzień św. Marcina Czytaj więcej »
Zobacz więcej
Dziś 11 listopada i to właśnie dzisiaj, przynajmniej teoretycznie, na stołach każdego Polaka powinna gościć gęś. Postanowiłam przygotować piersi z gęsi. Mam nadzieję, że przyjdzie taki czas, że
Zobacz więcej
Gdzie nie spojrzę tam „Gęsina na Świętego Marcina” i tak od kilku ładnych dni. Z koperkowym mężem doszliśmy do wniosku, że chyba nigdy nie jedliśmy gęsi. Czas najwyższy nadrobić zaległości. Początkowo
Zobacz więcej
Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach. Jeżeli nie mamy możliwości spożywania jej często to warto przygotować ją chociaż na Święta. Pieczona gąska jest pyszna, ale tłuszczu jaki
Zobacz więcej
Mawiają, że na świętego Marcina ma być gęsina, więc w końcu była. Pierwszy raz skusiłam się żeby przygotować ten mało popularny rodzaj mięsa. I absolutnie nie żałuję. Z przepisem improwizowałam
Zobacz więcej
Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też
Zobacz więcej
Gęsi, iż Rzym uwolniły, Wielbione były. A że się to i w nocy i krzyczeniem działo, Ujęte chwałą, Szły na radę, i stanęło, Aby zacząć nowe dzieło: W krzyczeniu się nie szczędzić, Lisy z lasa wypędzić.
Zobacz więcej
Pierś z gęsi to prosta i smaczna potrawa. Składniki: pierś z gęsi majeranek oliwa sól pieprz Przygotowanie: Umytą pierś z gęsi obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przyprawić majerankiem, solą i
Zobacz więcej
Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i
Zobacz więcej
Szczerze muszę przyznać, że pierwszy raz przyrządzałam i w ogóle jadłam gęś. Ale muszę również przyznać, że jej smak bardzo przypadł mi do gustu :) Niestety rzadko na co dzień jadamy gęś ale warto to
Zobacz więcej
Cześć =) Wielokrotnie podczas Świąt Bożego Narodzenia, które co roku spędzam u rodziny w Bydgoszczy, ale także podczas innych, rodzinnych i nie tylko, uroczystości - na stole królowała pieczona, dzika
Zobacz więcej
Składniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi naciąć w ukośną
Zobacz więcej
Piękna, rumiana gąska. Zawsze wychodzi idealna i krucha dzięki wielogodzinnemu moczeniu w solance. Możemy ją nadziać jabłkami, pomarańczami lub tak jak ja kaszą na słodko. Doskonały przepis na
Zobacz więcej
Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św.
Zobacz więcej
dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną
Zobacz więcej