gęś pieczona z porami

zdaję sobie sprawę, że dla niektórych cała gęś to za dużo, tak pod względem jedzenia, jak i zabawy w trakcie przygotowania. dlatego też dziś coś, co można zrobić z samych gęsich udek, które dość łatwo Zobacz więcej
Kathy25
Kathy25 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zmyslsmaku
Golonka po pomorsku

Golonka po pomorsku 264

0
Składniki: 1,5 kg golonki,1 cebula,150 g białej części pora,1 łyżka koncentratu pomidorowego,2 łyżki smalcu,1 szklanka bulionu z kostki,1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,1/2 łyżeczki kminku,1 – Zobacz więcej
by coollinaria • 8 listopada 2012 • drób, wędrówki kulinarne • Comments (0) • 329 Zawsze jest ten pierwszy raz, pierwsza kaczka, kurczak, indyk, dziś przyszła pora na gęś, gęś z hodowli ekologicznej, Zobacz więcej
Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów. Do Zobacz więcej
Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Gęś pieczona

Gęś pieczona 290

2
Mamy za sobą, szczególnie w Polsce uroczysty, Dzień Świętego Marcina, w którym tradycyjnie na stołach pysznią się słodkie rogale i aromatyczna gęsina! Arystokratka wśród drobiu – bo tak nazywana jest Zobacz więcej
Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Zobacz więcej
Za oknem... hmmmm.... zima?.... raczej nie... wiosna? ...jeszcze nie... trudno określić jaka to pora roku, i chociaż zima nie należy do moich ulubionych , to jednak tęsknię za nią:) Bo czy to Zobacz więcej
dopełniona ..Tym właśnie jest ta prosta surówka na zimę , ciepłem świątecznych chwil… Wiem nie ta pora roku ,ale najwyższa pora ,aby się na nią przygotować bo magia wymaga czasu… Potrzebujemy : 1 Zobacz więcej
Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :). Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na obiad a zupę przygotować z tego, co nam Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis jest jednym z moich ulubionych. Brukselka z daktylami doskonale pasuje na świąteczny stół, ale także do jesiennych dań, kaczek, gęsi i przeróżnych pieczeni. Jest delikatna i Zobacz więcej
Jesień i zima to odpowiednia pora na gęś, bo jest chłodniej i treściwsze potrawy bardziej nam smakują. Gęsina ma bardzo dużo białka, minerałów, węglowodanów i jest zdrowa. Pierś gęsi pieczona w Zobacz więcej
Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też Zobacz więcej
Właśnie mamy sezon na gęś. Nie ograniczajmy się z przygotowywaniem gęsi tylko do listopada. Właśnie wczoraj przygotowałam confit z gęsi, będzie na późniejszą porę. Roladki z gęsi, które dzisiaj Zobacz więcej
( u mnie czerwone) 1/3 pora (biała część) 2 łyżki tłuszczu z kaczki lub gęsi 2 łyżki smalcu 200 ml wody 2 łyżeczki tymianku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 8 ząbków czosnku sól pieprz Namoczoną Zobacz więcej
Przepis z kuchni Karola Okrasy, nieco zmodyfikowany. Zamiast prawdziwków użyłam podgrzybków. A wędzoną gęś zastąpiłam wędzonym kurczakiem. Bardzo smaczna, delikatna zapiekanka. Podgrzybki pomimo tego, Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis jest jednym z moich ulubionych. Brukselka z daktylami doskonale pasuje na świąteczny stół, ale także do jesiennych dań, kaczek, gęsi i przeróżnych pieczeni. Jest delikatna i Zobacz więcej
Jeśli na Twoim stole gości pieczony drób, warto wykorzystać kości i korpus. Dzięki temu kolejnego dnia możesz podać smaczny rosół. Dodatki sprawiają, że zupa jest sycąca, a przyprawy i sos sojowy Zobacz więcej
otrzymałam porcję tej fasoli od mojego ogrodniczego guru czyli Łukasza z Bez-ogródek i wraz z Marysią znaną z bloga Gruszka z Fartuszka zabrałyśmy się za kulinarne eksperymenty z fasolką Zobacz więcej