gęś po polsku

Ostatnio polska gęś owsiana jest na topie. Zachwalają ją wszystkie tuzy polskiego kucharstwa, które są w telewizorni: i Grzegorz Łapanowski, i Karol Okrasa, i Tomasz Jakubiak. Inni pewnie też, ale ich Zobacz więcej
Z okazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie kopytkami, Zobacz więcej
The Polish goose in the oven Składniki. 2 nogi gęsi 50 dag kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 Zobacz więcej
Przygotowałam dla Was zestawienie wybranych przepisów na Boże Narodzenie i na Wigilię. Zachęcam Was do spróbowania królika, jagnięciny lub gęsi, czyli tradycyjnych polskich mięs. A zamiast karpia, Zobacz więcej
Gęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat Zobacz więcej
Gęś to "mobilny generator fali akustycznej o charakterze gulgocząco-gęgającym"* ... ale oprócz tego to urocze zwierzę. W ostatni weekend mogłam się o tym przekonać na własnej skórze, gdyż zostałam Zobacz więcej
Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
Gę gę gę - kiedyś niezwykle popularna w polskiej kuchni gęsina właśnie wraca na polskie stoły. W ostatnim czasie bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ilość osób, które przygotowały gęsinę zarówno na 11 Zobacz więcej
Makaron penne z indykiem, brokułem i sosem serowym przygotowanym na masełku czosnkowym. Składniki: 200 g makaronu penne Barilla 250 g piersi z indyka pół brokuła (polski produkt) sól, pieprz gałka Zobacz więcej
Chutney to indyjski sos, który zyskuje z czasem. Chutney przygotowuje się z owoców i warzyw, często ma słodko-kwaśny posmak. Ten przepis został zaadaptowany polskiego wydania magazynu "Food & Zobacz więcej
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
« Czôrnina - zupa z Kaszub Zupa z żëłtëch wrëków W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam ponownie coś z kuchni Kaszubskiej , Do wspólnej Zobacz więcej
, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie. Czytaj Zobacz więcej
cook and look
cook and look Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cook & look
Wyniki konkursu

Wyniki konkursu 64

0
Na wstępie chciałabym wszystkim podziękować za liczny udział w konkursie! Przesłaliście mnóstwo pysznych pomysłów na dania, które mogłyby znaleźć się w menu polskiej, tradycyjnej restauracji. Od Zobacz więcej
Przepis kuchni staropolskiej - cała gęś pieczona z jabłkami w cydrze z dodatkiem majeranku.Dzięki temu mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach pozostawiając jabłkowy posmak.Kiedyś gęsi były Zobacz więcej
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
« Przepis tygodnia - ... Piernik marchwiowo-orzechowy » Piernik sułtański, etap II Kulinarny aforyzm: Gdy w świętą Barbarę gęś chodzi po lodzie, to Boże Narodzenie będzie po wodzie. Przysłowie polskie Zobacz więcej
Przepis kuchni staropolskiej - cała gęś pieczona z jabłkami w cydrze z dodatkiem majeranku.Dzięki temu mięso nie jest suche i rozpływa się w ustach pozostawiając jabłkowy posmak.Kiedyś gęsi były Zobacz więcej
W tym roku gotuję wyjątkowo dużo zup. W szczególności bardzo chętnie sięgam po tradycyjną polską klasykę, którą nieco odświeżam. Krupnik z pęczakiem – przepis: 2000 ml wody 1 noga gęsi 1 duży seler 3 Zobacz więcej