gęś por

m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchniokracja
Krupnik z pęczakiem

Krupnik z pęczakiem 131

1
{{headerMessage}}
W tym roku gotuję wyjątkowo dużo zup. W szczególności bardzo chętnie sięgam po tradycyjną polską klasykę, którą nieco odświeżam. Krupnik z pęczakiem – przepis: 2000 ml wody 1 noga gęsi 1 duży seler 3 Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Krupnik

Krupnik 228

0
{{headerMessage}}
Bardzo lubię krupnik i postaram się przekonać się do niego wszystkich, no może prawie wszystkich. Lubię krupnik gotowany na drobiu – kaczce, gęsi i z dużą ilością grzybów. Gotuję na skrzydełkach, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z nich kości. obficie natrzeć przyprawami i dostawić w zimne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. z pora odciąć kawałek o długości uda, zaczynając od białej strony. przekroić na pół Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiosna zbliża się powoli. Już nie mogę się doczekać ciepła i słońca. Tymczasem w moim menu ciągle jest dużo rozgrzewających pożywnych zup. Kremowa zupa kalafiorowo-marchewkowa – przepis: 1500 ml wody Zobacz więcej
{{headerMessage}}
albo żurawiny- pycha! Tym razem postawiłam na pasztet z kaczki z borowikami. Na blogu znajdziecie też prosty przepis na pasztet drobiowy i pasztet z gęsi z żurawiną. A jak jest u Was z pasztetami- Zobacz więcej
MarciochaKucharzy
MarciochaKucharzy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MarciochaKucharzy
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 14513

2
{{headerMessage}}
Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny. Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury, zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy. Spróbujecie? :-) Potrzebujemy: podroby Zobacz więcej
barwis1984
barwis1984 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pobite gary Barbary
Kaczka w warzywach

Kaczka w warzywach 40

0
{{headerMessage}}
1 por 3 marchewki sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Druga moja propozycja jest nie tyle, co świąteczna co raczej idealnie sylwestrowa. Do tej pory jedynym jadanym przeze mnie Tatarem był tradycyjny wołowy, jednak przeszukując Internet natrafiłam na Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Bulaj

Bulaj 70

0
{{headerMessage}}
W ostatni weekend podczas pobytu w Gdańsku postanowiłam wybrać się na krótką wycieczkę do Sopotu. Liczyłam, że uda mi się zjeść obiad w słynnej restauracji "Bulaj" prowadzonej przez Artura Moroza, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z Zobacz więcej
OlaSal
OlaSal Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Głodni Bardzo
POLSKA ZUPA nr 1 - krupniczek

POLSKA ZUPA nr 1 - krupniczek 192

1
{{headerMessage}}
na krupnik. Czyli coś prościutkiego, pyszniusiego i taniocha dosłownie. Gotujemy najpierw "podstawę zupną", której możemy też potem użyć do wielu innych zup. Składniki - pęczek włoszczyzny, lub Zobacz więcej
OlaSal
OlaSal Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Głodni Bardzo
POLSKA ZUPA nr 2 - pomidorówka

POLSKA ZUPA nr 2 - pomidorówka 129

0
{{headerMessage}}
. Zupka również opiera się na naszej "podstawie zupnej" z posta o krupniku:) SKŁADNIKI: - pęczek włoszczyzny, lub osobno: 3 marchewki, jedna duża pietrucha, pół selera, por - cebula - 4 pałeczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
polską zupę uważamy rosołek! Gotowała go nasza mama, gotowała babcia, najlepszy na kaca, najlepszy w chorobie, najlepszy na gorąco, z kluseczkami lub bez. Niezastąpiony. Zupka również opiera się na Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
BULION NA GĘSINIE

BULION NA GĘSINIE 102

0
{{headerMessage}}
Produktem regionalnym w trzecim numerze Kotła jest gęś spytkowska - luzowana i nadziewana naleśnikami. Mój wkład w gęsie przepisy to bulion oraz pierogi - przepis na nie już jutro. Dzisiaj bulion, Zobacz więcej
dariozka91
dariozka91 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyznania kulinarne Dariozki
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa 114

1
{{headerMessage}}
Składniki (~6l gar): - 50 dkg fasoli Jaś - 2,5l bulionu mięsnego (najlepiej na wędzonych żeberkach) - dodatkowo 0,7l wody - kawałek wędzonego boczku - 2 pętka kiełbasy podwawelskiej - 4 cebule - 8 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zupa ogórkowa, to moja ulubiona zupa obok zupy szpinakowej. Dzisiaj na wywarze warzywno-mięsnym gdzie rolę główną odgrywała gęś. Zupa mocno ogórkowa, zabielona śmietaną z jogurtem naturalnym :) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis z kuchni Karola Okrasy, nieco zmodyfikowany. Zamiast prawdziwków użyłam podgrzybków. A wędzoną gęś zastąpiłam wędzonym kurczakiem. Bardzo smaczna, delikatna zapiekanka. Podgrzybki pomimo tego, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli na Twoim stole gości pieczony drób, warto wykorzystać kości i korpus. Dzięki temu kolejnego dnia możesz podać smaczny rosół. Dodatki sprawiają, że zupa jest sycąca, a przyprawy i sos sojowy Zobacz więcej