gęś por

W tym roku gotuję wyjątkowo dużo zup. W szczególności bardzo chętnie sięgam po tradycyjną polską klasykę, którą nieco odświeżam. Krupnik z pęczakiem – przepis: 2000 ml wody 1 noga gęsi 1 duży seler 3 Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Krupnik

Krupnik 213

0
Bardzo lubię krupnik i postaram się przekonać się do niego wszystkich, no może prawie wszystkich. Lubię krupnik gotowany na drobiu – kaczce, gęsi i z dużą ilością grzybów. Gotuję na skrzydełkach, Zobacz więcej
zdaję sobie sprawę, że dla niektórych cała gęś to za dużo, tak pod względem jedzenia, jak i zabawy w trakcie przygotowania. dlatego też dziś coś, co można zrobić z samych gęsich udek, które dość łatwo Zobacz więcej
Wiosna zbliża się powoli. Już nie mogę się doczekać ciepła i słońca. Tymczasem w moim menu ciągle jest dużo rozgrzewających pożywnych zup. Kremowa zupa kalafiorowo-marchewkowa – przepis: 1500 ml wody Zobacz więcej
borowików 2 duże jajka duża czerwona cebula 2-3 marchewki por 1/2 selera 2-3 korzenie pietruszki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony cząber suszony gałka muszkatołowa Zobacz więcej
Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej
Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny. Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury, zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy. Spróbujecie? :-) Potrzebujemy: podroby Zobacz więcej
1 por 3 marchewki sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z Zobacz więcej
Druga moja propozycja jest nie tyle, co świąteczna co raczej idealnie sylwestrowa. Do tej pory jedynym jadanym przeze mnie Tatarem był tradycyjny wołowy, jednak przeszukując Internet natrafiłam na Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Bulaj

Bulaj 69

0
W ostatni weekend podczas pobytu w Gdańsku postanowiłam wybrać się na krótką wycieczkę do Sopotu. Liczyłam, że uda mi się zjeść obiad w słynnej restauracji "Bulaj" prowadzonej przez Artura Moroza, Zobacz więcej
Jakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z Zobacz więcej
na krupnik. Czyli coś prościutkiego, pyszniusiego i taniocha dosłownie. Gotujemy najpierw "podstawę zupną", której możemy też potem użyć do wielu innych zup. Składniki - pęczek włoszczyzny, lub Zobacz więcej
. Zupka również opiera się na naszej "podstawie zupnej" z posta o krupniku:) SKŁADNIKI: - pęczek włoszczyzny, lub osobno: 3 marchewki, jedna duża pietrucha, pół selera, por - cebula - 4 pałeczki Zobacz więcej
polską zupę uważamy rosołek! Gotowała go nasza mama, gotowała babcia, najlepszy na kaca, najlepszy w chorobie, najlepszy na gorąco, z kluseczkami lub bez. Niezastąpiony. Zupka również opiera się na Zobacz więcej
nogi z gęsi sól i pieprz tymianek cząber suszona żurawina 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 2 gałązki tymianku 2 liście laurowe ziele angielskie 1 szklanka czerwonego wina 1 marchewka, pokrojona na Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
BULION NA GĘSINIE

BULION NA GĘSINIE 99

0
gotowania bulionu, grzanki (najlepsze z domowego żytniego chleba) i oczywiście starty czosnek. Nic nie stawia lepiej na nogi jak porcja takiej zupki. Bulion na gęsinieSKŁADNIKI: duża porcja rosołowa Zobacz więcej
Składniki (~6l gar): - 50 dkg fasoli Jaś - 2,5l bulionu mięsnego (najlepiej na wędzonych żeberkach) - dodatkowo 0,7l wody - kawałek wędzonego boczku - 2 pętka kiełbasy podwawelskiej - 4 cebule - 8 Zobacz więcej
Zupa ogórkowa, to moja ulubiona zupa obok zupy szpinakowej. Dzisiaj na wywarze warzywno-mięsnym gdzie rolę główną odgrywała gęś. Zupa mocno ogórkowa, zabielona śmietaną z jogurtem naturalnym :) Zobacz więcej
Przepis z kuchni Karola Okrasy, nieco zmodyfikowany. Zamiast prawdziwków użyłam podgrzybków. A wędzoną gęś zastąpiłam wędzonym kurczakiem. Bardzo smaczna, delikatna zapiekanka. Podgrzybki pomimo tego, Zobacz więcej