gęś porami

Druga moja propozycja jest nie tyle, co świąteczna co raczej idealnie sylwestrowa. Do tej pory jedynym jadanym przeze mnie Tatarem był tradycyjny wołowy, jednak przeszukując Internet natrafiłam na Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
Bulaj

Bulaj 69

0
W ostatni weekend podczas pobytu w Gdańsku postanowiłam wybrać się na krótką wycieczkę do Sopotu. Liczyłam, że uda mi się zjeść obiad w słynnej restauracji "Bulaj" prowadzonej przez Artura Moroza, Zobacz więcej
Jakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu powstała taka oto wersja rosołu na gęsi z Zobacz więcej
, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie. Czytaj Zobacz więcej
O tej zupie nie trzeba się rozpisywać! Ja ją uwielbiam. W zimie jest ten problem że zupa musi być troszeczkę gorsza bo ze szczawiu ze słoika, a nie tego świeżego. Ale można znaleźć bardzo dobry szczaw Zobacz więcej
pipek jest czymś pysznym i to w obu wymienionych potrawach. Ponieważ żołądki już robiłam więc przyszła pora na szyjki, które wcale nie jest łatwo u mnie zdobyć. Ale udało się z czego jestem bardzo Zobacz więcej
zdaję sobie sprawę, że dla niektórych cała gęś to za dużo, tak pod względem jedzenia, jak i zabawy w trakcie przygotowania. dlatego też dziś coś, co można zrobić z samych gęsich udek, które dość łatwo Zobacz więcej
natka pietruszki sól, pieprz, estragon, cząber Do garnka wlewamy wodę dodajemy tłuszcz gęsi i wrzucamy skrzydełko z indyka, obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera, pora oraz kalafiora. Zupę Zobacz więcej
Składniki : 1 średni ziemniak 1 marchew mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Zobacz więcej
Kathy25
Kathy25 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zmyslsmaku
Golonka po pomorsku

Golonka po pomorsku 265

0
Składniki: 1,5 kg golonki,1 cebula,150 g białej części pora,1 łyżka koncentratu pomidorowego,2 łyżki smalcu,1 szklanka bulionu z kostki,1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,1/2 łyżeczki kminku,1 – Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Joli
PIEROGI Z GĘSINY

PIEROGI Z GĘSINY 660

1
świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, łyżeczkę majeranku i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam i farsz miałam już gotowy. Wówczas przyszła pora zabrać się za ciasto na Zobacz więcej
by coollinaria • 8 listopada 2012 • drób, wędrówki kulinarne • Comments (0) • 329 Zawsze jest ten pierwszy raz, pierwsza kaczka, kurczak, indyk, dziś przyszła pora na gęś, gęś z hodowli ekologicznej, Zobacz więcej
ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka Zobacz więcej
Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej
pietruszki, selera i 2 liście pora 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu czarnego 2 kostki rosołowe (bulion drobiowy Culineo) 180 ml śmietany 18% pół miski fasoli ok.30 Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Gęś pieczona

Gęś pieczona 291

2
Mamy za sobą, szczególnie w Polsce uroczysty, Dzień Świętego Marcina, w którym tradycyjnie na stołach pysznią się słodkie rogale i aromatyczna gęsina! Arystokratka wśród drobiu – bo tak nazywana jest Zobacz więcej
Próbowaliście kiedyś kiełbasy z gęsi? Przyznam, że mnie zdarzyło się to ostatnio po raz pierwszy. Do tej pory stawiałam przede wszystkim na mięso z indyka, kurczaka oraz czasami wieprzowinę. Gęsina Zobacz więcej
W tym roku gotuję wyjątkowo dużo zup. W szczególności bardzo chętnie sięgam po tradycyjną polską klasykę, którą nieco odświeżam. Krupnik z pęczakiem – przepis: 2000 ml wody 1 noga gęsi 1 duży seler 3 Zobacz więcej
. Ja dzisiaj podejmę Was trochę bardziej bogato ielegancko :) Oto puch czekoladowy z musem malinowym. Ponieważ pora roku trochę nie malinowa... mus zrobiłem z konfitury malinowej i dodałem od siebie Zobacz więcej