gęś porto

{{headerMessage}}
szklanki czerwonego wina, - chlustu porto, -2 rozgniecionych ząbków czosnku, -pokrojonego imbiru o długości ok. 2cm - 1 papryczki chili - 1 łyżki sosu worcestershire, - 2 łyżek sosu sojowego, - kilku Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Kromka ze smalcem

Kromka ze smalcem 127

0
{{headerMessage}}
Cześć =) Smalec zwierzęcy, to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Zarówno smalec wieprzowy, jak i smalec z gęsi, czy kaczki. Używam go również do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Smalec zwierzęcy, to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Zarówno smalec wieprzowy, jak i smalec z gęsi, czy kaczki. Używam go również do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na barszcz czerwony na gęsinie z kołdunami, który zjadła Agnieszka, w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas III Weekendu na Wyspie Młyńskiej. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na barszcz czerwony na gęsinie z kołdunami, który zjadłem w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13". Barszcz ten był czystym barszczem na rosole z gęsi, bardzo Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Urodziny (2)

Urodziny (2) 40

0
{{headerMessage}}
w Bydgoszczy, połączyłem moje urodziny z imieninami babci Trudzi i poszliśmy razem na spacer w nasze stare miejsca nad rzeką Brdą. Zapraszam do zapoznania się z fotorelacją ze spaceru, która znajduje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udko z gęsi, które zjadła Agnieszka w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas III Weekendu na Wyspie Młyńskiej. Gęsina stała się, obok dziczyzny, znakiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
grzankach z truflami (podobno Rossini preferował białe) oraz z brandy, porto i maderą. Są to filety wołowe na grzankach z gęsią wątróbką - wszystko krótko smażone. Powinno się do nich podawać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Czerwona kapusta z rodzynkami stanowi wyśmienity dodatek do kaczki i gęsi, jak również innych mięs. Dodatek octu balsamicznego ożywia smak kapusty, nadając jej nieco winny smak, a rodzynki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczona pierś z gęsi, którą zjadłem w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas mojej wizyty w tym mieście. Jest to najlepsze wykonanie gęsi, jakie kiedykolwiek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pieczona pierś z gęsi, którą zjadła Agnieszka, w maju 2014 r., podczas I Weekendu na Wyspie Młyńskiej, w bydgoskiej restauracji - "Stary Port 13". Jest to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczona pierś z gęsi, którą zjadłem w bydgoskiej restauracji - "Stary Port 13". Gęś podana w sosie śliwkowym, z kluskami i czerwoną kapustą. Gęś jest bardzo tłustym Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Foie gras

Foie gras 3885

4
{{headerMessage}}
, pieprz 50 ml porto (może być brandy lub whisky) Wątróbkę pozbawiamy żyłek i przewodów, myjemy, moczy w mleku. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, wrzucamy wątróbkę, dusimy na wolnym ogniu ok 7-8 Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
kaczka pieczona wg Jamiego Olivera

kaczka pieczona wg Jamiego Olivera 399

0
{{headerMessage}}
Co prawda w okolicach 11 listopada zdecydowanie najlepiej serwować gęś, ale jako że gęsina nie występuje zbyt powszechnie w moich okolicach, to kaczka musiała wystarczyć. I wystarczyła, oj tak. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na smaku. Kapusta świetnie sprawdzi się zarówno na zimno jak i na gorąco z dziczyzną, pieczenią wieprzową lub pieczoną kaczką albo gęsią. Podana porcja wystarczy dla 5-6 osób. (zmodyfikowany przepis Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
pasztet z kaczki z żurawiną

pasztet z kaczki z żurawiną 1139

0
{{headerMessage}}
Nic nie zastąpi smaku i zapachu domowego pasztetu. Wystarczy ugotować mięso kaczki, łopatki wieprzowej, boczku, słoniny i wątróbki z warzywami, potem zmielić, doprawić, dodać słodką żurawinę i upiec. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
marynowane w porto, czosnku i rozmarynie. Tak upieczona gęś jest równie pyszna i naprawdę warto jej spróbować. Składniki: 2 udka gęsie świeży rozmaryn 3 ząbki czosnku 50 ml porto sól i świeżo mielony Zobacz więcej
okurrrka
okurrrka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
O kurrrka!
Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli 62

1
{{headerMessage}}
tymianku szczypta ostrej papryki 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 szklanki porto (jeśli nie mamy, należy dodać dodatkowo 1 łyżkę cukru) Cebulę obieramy z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, jak w przypadku innego drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
drobiu, tłuszcz znajduje się w skórze, a mięso samo w sobie jest chude. Tłuszcz w skórze chroni ptaki przed zimnem, szczególnie, gdy pływają w zimnej wodzie. Natomiast przy pieczeniu tłuszcz Zobacz więcej