gęś tymianek

zniszczeniu do 200 stopni Celsjusza. Ale powyżej tej temperatury drogocenny tłuszcz traci swoje właściwości odżywcze i witaminy, ale nic się na nim nie przypali, ponieważ charakteryzuje się wysoką Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1608 @

22
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
2 gęsie udka 2 cytryny 1 laska cynamonu 1 cebula 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Rozmaryn, rymianek, sól i pieprz łączymy i nacieramy nimi udka Gęś Zobacz więcej
Jedenasty odcinek JAJ jest wybitnie listopadowy. Gęsina na św. Marcina! Nie jestem święty, ale to danie wyszło BOSKO! Plastry pięknie usmażonego mięsa ułożyłem na risotto z dodatkiem pieczonej dyni. Zobacz więcej
Pyszne raviloi z kaczki zadowoli nawet najbardziej wyredne podniebienie. Przygotowanie ravili zajmuje trochę czasu, poniważ trzeba wykonać confit z kaczki. Ale efekt warty jest wydłużonego czasu Zobacz więcej
1 pierś z gęsi 1 puszka pomidorów pelati 1 słoik (ok. 0,8 l) kapusty kiszonej 1 pomidor woda tymianek, sól i pieprz Gęś układamy w naczyniu żaroodpornym i oprószamy obficie tymiankiem oraz solą i Zobacz więcej
Pyszne raviloi z kaczki zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. Przygotowanie ravioli zajmuje trochę czasu, ponieważ trzeba wykonać confit z kaczki. Ale efekt warty jest wydłużonego czasu Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Comber z jelenia

Comber z jelenia 843

1
comber z jelenia, smalec z gęsi lub masło klarowane, sól, comber z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Zawinąć w folię spożywczą mocno rolując. Odłożyć w zimne miejsce – najlepiej na pół godziny Zobacz więcej
700 g wątróbki gęsiej – może być inna drobiowa, tłuszcz gęsi, 3 – 4 cebule, 6 – 7 jabłek – szara reneta, sól, cukier, łyżka świeżego tymianku, konfitura z żurawiny, Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i Zobacz więcej
składniki: 1 pierś z młodej gęsi 4 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 łyżek oleju 3 jabłka szara Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Przepiórki cytrynowe

Przepiórki cytrynowe 303

0
(przy okazji wycinając kręgosłup). Umyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi ziołami, skórką cytrynową i solą. Przepiórki natrzeć ziołami i odstawić na godzinę. Zobacz więcej
6 nóg perliczki, 5 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 6 jagód jałowca, tłuszcz (najlepiej smalec gęsi, może być masło, olej), Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są Zobacz więcej
elatonie
elatonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HARRISA
SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH

SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH 39

2
SKŁADNIKI: 10 skrzydełek sól pieprz pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina smalec gęsi do pieczenia Zobacz więcej
700 g schabu z dzika, 1-1,5 łyżki posiekanych ziół (tymianek, rozmaryn), sól, pieprz, mąka do oprószenia kotletów, 3 jajka, bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia (smalec, gęsi tłuszcz), Zobacz więcej
z pęczakiem. 0,5 litra smalcu z gęsi lub oliwy ziele angielskie – 8 ziaren Nogi kaczki przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Układamy w misce, dodajemy tymianek, czosnek i ziele angielskie. Zobacz więcej
Składniki: 30 dag wątróbka z kaczki, 1 większa szyja z indyka, 1 sztuka udko z gęsi, 2 sztuki pierś kurczaka, 1 sztuka bułka namoczona w mleku, 1/2 szklanki bułka tarta, 2 sztuki jajka, 2 łyżki Zobacz więcej
łyżki bułki tartej * 1 szczypta tymianku * sól i pieprz do smaku *olej do obsmażenia wątróbki Wątróbki oczyszczamy i obsmażamy na oleju a następnie mielimy lub drobno siekamy. Do wątróbki dodajemy Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Gęś na św. Marcina Sprawioną gęś posolić dokładnie, natrzeć pieprzem lub tymiankiem. Można skropić wytrawnym wermutem. Nadzienie: 12 ziemniaków ugotować w łupinkach, Zobacz więcej
pierś z gęsi – około 1 kg szklanki cukru, szklanki soli, gałązki jałowca, Pierś z gęsi osuszyć, ułożyć w naczyniu i natrzeć dokładnie solą z cukrem ( można dodać przyprawy: czosnek, rozmaryn, Zobacz więcej
Przepis dość stary i chyba bardzo popularny na początku XX wieku, gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na Zobacz więcej