gęś w śmietanie

Sezon na dynię w pełni. Dziś dynia faszerowana i zapiekana. Pychota. Pamiętajcie, że możecie nadziać tym, co lubicie. Składniki: jedna mała wydrążona dynia odrobina mięsa z gęsi 1/2 papryki szalotka 2 Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Naleśniki cytrynowe

Naleśniki cytrynowe 45

2
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 Zobacz więcej
1 kg mięsa na gulasz z dzika, 1 kg pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do Zobacz więcej
600 g łopatki jagnięcej z kością, 2 marchewki 1/2 selera, 1 – 2 cebule, 2 liście laurowe, tłuszcz gęsi lub oliwa z oliwek, 700 ml wody, 1/2 soku z cytryny, sól, koperek, śmietana, Łopatkę podzielić na Zobacz więcej
Puddingi wprost z angielskiej kuchni, polecam... Składniki Pudding: 2 jajka kubek mąki kubek mleka szczypta soli gęsi smalec (ja dałam olej rzepakowy) Sos pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek pół szklanki Zobacz więcej
The Polish goose in the oven Składniki. 2 nogi gęsi 50 dag kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 Zobacz więcej
Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej
Najzwyklejsze w świecie placki ziemniaczane smażone na smalcu, bo wtedy wychodzą jeszcze bardziej chrupkie, podane ze śmietaną. Składniki: 7 ziemniaków jajko mąka pszenna ćwiartka cebuli sól i pieprz Zobacz więcej
pietruszki, selera i 2 liście pora 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu czarnego 2 kostki rosołowe (bulion drobiowy Culineo) 180 ml śmietany 18% pół miski fasoli ok.30 Zobacz więcej
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to zdrowy dodatek do drugiego dania. Pasuje ona zarówno do dań wykwintnych, takich jak gęś lub kaczka, jak i tych bardziej zwyczajnych jak kotlet mielony czy Zobacz więcej
odparuje, a rabarbar zmięknie. Trzeba uważać, żeby jego kawałki nie rozpadły się. Gotowy rabarbar studzimy na talerzy lub innym naczyniu tylko nie w garnku, w którym był smażony. Ta wersja doskonale Zobacz więcej
Spis potraw z książki: 1. Rosół Polski - limonia i rozmaryn nie oszpeci rosołu 2. Figatelle - czyli pulpety cielęce 3. Czernina - przydaj pieprzu imbieru, cynamonu, goździków 4. Zrazy wołowe - Zobacz więcej
Polacy nie gęsi, swoje zupy mają. Polacy to zupiarze, śmieją się obcokrajowcy. Zupy u nas kochane są i tradycją są. Postanowiliśmy więc Z okazji akcji organizowanej przez Gotujemy po polsku! (której Zobacz więcej
Jesieni nie lubię ze względu na myśli, o długiej, zimnej zimie i braku słońca. Na same wspomnienie, mam gęsią skórkę. Nie lubię tego czasu. Jednak, dary jesieni, uwielbiam i co roku rozkoszuję się Zobacz więcej
Kuchnia mazowiecka słynęła (słynie?) z faszerowanego drobiu. Kaczki i gęsi otulone majerankiem, nadziewane jabłkami, czy kurczaki po polsku, czyli z wątróbką, bułką i natką. Tyle informacji ogólnej, a Zobacz więcej
Klasykiem stały się już rydze smażone na patelni, najlepiej na gęsim tłuszczu. A jeśli dodamy do nich liście szpinaku, podbijemy to wszystko wiejską śmietaną i wymieszamy z makaronem... Czy mam pisać Zobacz więcej
Gąska po raz drugi. Tym razem w połączeniu z sosem śmietanowo-czosnkowym. Dziewczyny nie widząc jak mama szykowała obiad, z wielką chęcią zjadły. Gdyby dojrzały cebulę i czosnek, podejrzewam, że nawet Zobacz więcej
Wróciliśmy. Powoli przestrajamy się do rzeczywistości. Jeszcze trochę tęskno za ciszą, za długimi spacerami, za jazgotemlecącychgęsi i żurawi. Pod miasteczkiem znaleźliśmy porzuconą, bezpańską Zobacz więcej
Dzisiaj udowodniłam sobie, że wieprzowina może być bazą do wykwintnego dania. Kuchnia francuska! Do dania wykorzystałam schab wieprzowy, który jest mięsem chudym, ale nie wyszedł ani troszkę suchy! Zobacz więcej
Poniżej przedstawiam przepis na Polewkę jurajską, która jest zupą niepozorną, która zachwyca dopiero kiedy się jej spróbuje. W smaku przypomina mi pierogi ruskie. Tak jakby ugotować pierogi, Zobacz więcej