Przepis na gęś według przepisu amaro

Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś gęsi w winie

Pierś gęsi w winie 15007

4 piersi gęsi bez kości, butelka czerwonego wina wytrawnego, garść majeranku, 3 ząbki czosnku, 8 goździków, 12 ziaren pieprzu czarnego, 12 kuleczek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżka soli, Zobacz więcej
Gęsi, gęsi do domu! Gęś (nie)podległa! - takie i inne hasła promują jedzenie gęsiny w dniu 11 listopada. Wobec tego i tym razem, zamiast uczestniczyć w narodowych sporach oraz marszach i Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 12245

11 listopad czyli Święto Marcina jest obchodzone w kilku regionach Polski. Tradycyjnie tego dnia jada się gęsinę. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i Zobacz więcej
MarciochaKucharzy
MarciochaKucharzy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MarciochaKucharzy
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 15046

Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 14790

2 piersi z gęsi, 10 ziaren pieprzu czarnego, 8 ziaren ziela angielskiego, 10 źdźbeł trawy żubrowej, 2 jagody jałowca, sól, 500 ml wina czerwonego wytrawnego, Wyjąć gęś z marynaty, osuszyć. Kłaść skórą Zobacz więcej
Inspiracją do tego przepisu był przepis „gęś domowa” Wojciecha Modesta Amaro. Nie abym śmiała zmieniać przepisy Mistrza, po prostu wykorzystałam sposób pieczenia. Kaczka, 2 jabłka, 10 śliwek wędzonych Zobacz więcej
Mawiają, że na świętego Marcina ma być gęsina, więc w końcu była. Pierwszy raz skusiłam się żeby przygotować ten mało popularny rodzaj mięsa. I absolutnie nie żałuję. Z przepisem improwizowałam Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Pieczone udka z gęsi

Pieczone udka z gęsi 13064

Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 12619

dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną Zobacz więcej
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości postanowiłam wskrzesić powiedzenie, że "Na świętego Marcina najlepsza gęsina." Gęsina to smaczne, ciemne mięso o przyjemnym aromacie. Polska gęś owsiana jest Zobacz więcej
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda Zobacz więcej
1 kg gęsich żołądków, 1 kg cebuli, 3 - 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki curry, sól, pieprz, gęsi tłuszcz Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie. Zobacz więcej
W tym roku postanowiłam iść głosem tradycji i upiekłam na 11 listopada piersi gęsi w jabłkach i majeranku oraz udka gęsi w kapuście kiszonej. A ponieważ mój brat ma na imię Marcin to dodatkowo Zobacz więcej
zielono mi
zielono mi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielono mi
Pierś z gęsi.

Pierś z gęsi. 8593

Pierś z gęsi jadłam bardzo dawno temu, tak dawno, że już nie pamiętałam tego smaku. Postanowiłam więc sobie przypomnieć przy okazji świąt. Choć wyszła bardzo smaczna i aromatyczna moim domownikom nie Zobacz więcej
Za nami pierwsza edycja Terra Madre Slow Food Festiwal. W dniach od 7 - 9 listopada w nowoczesnej przestrzeni Międzynarodowego Centrum Targowo-Kongresowego EKSPO Kraków spotkali się ludzie, którym Zobacz więcej
No więc zacznę od tego, że już od dłuższego czasu mam w swojej biblioteczce książkę Wojciecha Modest Amaro Kuchnia Polska XXI wiekui jakoś nie mogłam się zabrać za zrobienie jakiegoś dania z niej. Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Wątróbki z gęsi

Wątróbki z gęsi 1116

Cześć =) Gęsina, to jedno z ulubionych mięs Kasztanowej Kuchni. Planujemy poświęcić jej, w najbliższym czasie, kilka wpisów, aby podzielić się przepisami na przyrządzenie tego wspaniałego przysmaku. W Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 7561

Pierwsze pasztety robiłam z aptekarską dokładnością, musiało być takie a nie inne mięso i co do grama. Przepisy analizowałam, testowałam, wychodziło różnie choć czasami były udziwnione: a to Zobacz więcej
Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność Zobacz więcej
Pieczenie gęsi na Św. Marcina powoli staje się tradycją kulinarną naszego domu. Zaczynałam nieśmiało. Najpierw były udka konfiturowane w gęsim smalcu z marmoladą z jabłek i cebuli. Same się robiły, Zobacz więcej