gęś według przepisu amaro

Na blachę o wymiarach 23cm x 39cm Składniki: litra wody kostki margaryny Szczypta soli 1 szklanka mąki 5 jajek Krem karpatkowy w 5 minut – 1 opakowanie Cukier puder Wykonanie: Zagotować wodę z Zobacz więcej
Z takiej okazji, że jest niedziela, nie sposób wypić ani porannej kawy, ani popołudniowej herbatki bez domowego ciasta. Najlepiej drożdżowego. Przez resztę tygodnia człowiek jakoś tam zdoła sobie Zobacz więcej
Jestem wielką fanką tart, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Z wielką chęcią wypróbowuje każdy przepis na tartę, który wyda mi się ciekawy i przykuje moją uwagę. Ostatnio natrafiłam na jeden z Zobacz więcej
Nie od dziś wiadomo, że kiedy człowiek nie ma pomysłu lub składników pod ręką na większe gotowanie, sięga zazwyczaj do sprawdzonego asortymentu potraw podstawowych. Jak na złość najlepiej sprawdzają Zobacz więcej
"Ciasta są wyjątkowe. Każde urodziny, każda celebracja, kończy się czymś słodkim - ciastem, a ludzie to pamiętają." Buddy Valastro Wiele razy wspominałam, że jestem strasznie wybredna jeśli chodzi o Zobacz więcej
Zacząć trzeba od tego, że anyż obojętnie w jakiej postaci – uwielbiam. Za aromat, za wygląd, za charakterystyczny smak.I choć dla wielu jest on przyprawą stosowaną głównie w okresie świątecznym, Zobacz więcej
Jakiś czas temu bardzo fascynowała mnie francuska kuchnia w wykonaniu Julii Child. Był czas kiedy niemalże codziennie sięgałam do jej książek by poczytać przepisy. Fascynacja tą kuchnia na jakiś okres Zobacz więcej
Szef Amaro jest powszechnie znany z wykwintnych i wyrafinowanych potraw. Zmierzyliśmy się z tym oto przepisem w niewielkiej modyfikacji, bo nie mogliśmy dostać syropu z winogron. Jak najbardziej Zobacz więcej
Cześć W moim rodzinnym domu mistrzynią w pieczeniu ciast drożdżowych była babcia. Po wielu latach ich pieczenia miała już w rękach i oczach taką miarę, że piekła je bez żadnego odmierzania składników. Zobacz więcej
Faworki według przepisu mojej babci jest to najlepszy przepis jakie znam na faworki ;) Nie jest on zbyt skomplikowany a efekt jest znakomity! W wielu przepisach na faworki dodaje się śmietanę, lecz Zobacz więcej
Szarlotka według przepisu mojej mamy - Moja Qchnia Pełna Smaku Social Icons O MNIE WSPÓŁPRACA ROBÓTKI RĘCZNE KONTAKT O MNIE WSPÓŁPRACA ROBÓTKI RĘCZNE KONTAKT Śniadanie Przystawka Obiad Deser Kolacja Zobacz więcej
Baba drożdżowa to wypiek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocnego stołu. Ja do takich osób nie należę i bez większego trudu taki stół wyobrazić sobie mogę. Gdyby zabraknąć miałobabki Zobacz więcej
Najlepsze kasztany są … oczywiście, że w deserach! Doskonale komponują się z wanilią, kardamonem, karmelem czy czekoladą. Ale nie tylko. Kasztanów używać można również z powodzeniem do nadziewania Zobacz więcej
Jeśliznalazłby się ktoś chętny – w celu zupełnie obojętnym – doprzeanalizowania typowego jadłospisu w polskim domu, bez najmniejszejnawetwątpliwości w kwestii śniadań w czołówce takiego zbytecznego Zobacz więcej
Najbardziej lubię szarlotki przygotowywane ze świeżo startych lub pociętych owoców. Te z musem są smaczne, ale jednak bardziej wolę w wersji z jabłkami tartymi na dużych oczkach. Będąc dzieckiem Zobacz więcej
Choć danie to zdaje się być niemal zupełnie dzisiaj zapomniane, forszmak jeszcze przed wojną pojawiał się na stołach dość często – zwłaszcza na stołach w tych domach, gdzie się specjalnie nie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona

Gęś pieczona 14519

Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też Zobacz więcej
śliwka węgierka » Domowe łazanki według przepisu z 1909r. Przepisy Dania Główne Ciasta Domowy Zdrowy Fast Food Kuchnia i ja Kontakt Współpraca W sieci Dania Główne, Ponad 100- letnie Przepisy Zobacz więcej
Kotlety ze śledzia? Kiedyś też byłam tym zaskoczona, ale odkąd wypróbowałam dawny przepis z 1904 roku (*) - już nie raz je smażyłam! Co prawda wg oryginału należy użyć solonych filetów, lecz u mnie Zobacz więcej
Atelier Amaro – recenzja. Lepiej późno niż wcale. To po pierwsze, a po drugie – do trzech razy sztuka. A właściwie nawet do czterech czy pięciu, bowiem w ciągu ostatnich dwóch lat kilkukrotnie – z Zobacz więcej