gęś wędzona

Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
Cześć =) Wędzona pierś z gęsi, to ulubiona wędlina Kasztanowej Kuchni =) Dziś zachęcamy do niej po raz drugi, tym razem w towarzystwie zielonego ogórka i listków kolendry. Totłuste i słone mięso Zobacz więcej
SKŁADNIKI: - piersi gęsi - sól peklowa - kilka ząbków czosnku - 10 g czosnku niedźwiedziego - pół łyżeczki gorczycy - kilka ziaren jałowca - pół łyżeczki ostrej papryki MIĘSO DOKŁADNIE UMYJ i pozbądź Zobacz więcej
Od kilku lat 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także święto smakoszy – zwłaszcza amatorów rogali świętomarcińskich i gęsiny. Jeśli macie ochotę uczcić ten dzień daniem z Zobacz więcej
Od kilku lat 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także święto smakoszy – zwłaszcza amatorów rogali świętomarcińskich i gęsiny. Jeśli macie ochotę uczcić ten dzień daniem z Zobacz więcej
organizowano wystawne przyjęcia podczas których serwowano dania wyłącznie z gęsiny. Potem zwyczaj ten przejęli też chłopi i takim sposobem we wszystkich polskich domach gęś stała się symbolem Zobacz więcej
1 gęś 5-6 kg, sól, pieprz, 3 cebule, 1 kg kapusty kiszonej, 3 jabłka – szara reneta, 400 g wędzonych śliwek, 500 ml czerwonego wytrawnego wina Gęś oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą z wierzchu i w Zobacz więcej
Przepis pochodzi z warsztatów, w których wczoraj miałam okazję uczestniczyć. Podstawowy przepis przygotował dla nas Paweł Kibart - prowadzący.Ostatecznie w przepisie zaszło trochę zmian, więc właśnie Zobacz więcej
Stali bywalcy bloga wiedzą, że warsztaty Akademii Smaku Bosch, w których już kilkakrotnie miałam okazję uczestniczyć, to bomba pomysłów, inspiracji i rewelacyjnych przepisów... Dziś chcę się z Wami Zobacz więcej
25 talerzy. Wszyscy wszystko zjedli! Umiem już wycinak kuleczki z buraków! Roboty masę ale jaki efekt! Przepis Pawła jest prosty i na pewno powtórzę go w domu, bo a) bardzo lubię wędzoną gęś b) Zobacz więcej
Ciąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metoda w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi oraz kapusta czerwona Zobacz więcej
Składniki: 4-6 przepiórek 8-12 kalifornijskich śliwek suszonych (dorodnych) 4-6 długich plasterków boczku Sól, pieprz, curry, białe wino Smalec gęsi (z poprzedniego pieczenia drobiu) Przygotowanie: Zobacz więcej
Ruda Kasia
Ruda Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pysznie u Kasi
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny 186

0
Przepis Babci Ani 1 kg mięsa wieprzowego, 1kg mięsa wołowego lub mięsa z gęsi lub z kurczaka, 1 kg boczku lub podgardle, 0,5 kg boczku wędzonego, ziele angielskie, liść laurowy, ugotować do miękkości Zobacz więcej
Ostatni, ale równie ważny składnik śląskiego obiadu to "szałot z modrej kapusty", czyli czerwona kapusta. Poniżej przepis na kapustę przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Wiem jednak, że lokalne Zobacz więcej
2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 400 g kiełbasy (może być śląska), 1 łyżeczka do kawy papryki wędzonej pikantnej, 3 papryki, 4-5 średnich ziemniaków sałatkowych, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi Zobacz więcej
700 g wędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz Zobacz więcej
100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 Zobacz więcej
pierś z gęsi – około 1 kg szklanki cukru, szklanki soli, gałązki jałowca, Pierś z gęsi osuszyć, ułożyć w naczyniu i natrzeć dokładnie solą z cukrem ( można dodać przyprawy: czosnek, rozmaryn, Zobacz więcej
schab z dzika, sól, pieprz, gałązki jałowca, smalec – ja używam smalec z gęsi, 2 łyżki pestek słonecznika, 50 ml miodu pitnego Schab z dzika oczyścić, usunąć błony, tłuszcz. Umyć, osuszyć, oprószyć Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Półgęski

Półgęski 5636

1
Półgęski Składniki: - piersi gęsie - peklosól 20g/kg - pieprz + inne przyprawy wg. upodobań (ja użyłem tylko pieprzu) Wykrawamy piersi gęsi ze skórą. Ja przekroiłem je na pół (rozdzieliłem). można Zobacz więcej