gęś wędzona

Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
Cześć =) Wędzona pierś z gęsi, to ulubiona wędlina Kasztanowej Kuchni =) Dziś zachęcamy do niej po raz drugi, tym razem w towarzystwie zielonego ogórka i listków kolendry. Totłuste i słone mięso Zobacz więcej
SKŁADNIKI: - piersi gęsi - sól peklowa - kilka ząbków czosnku - 10 g czosnku niedźwiedziego - pół łyżeczki gorczycy - kilka ziaren jałowca - pół łyżeczki ostrej papryki MIĘSO DOKŁADNIE UMYJ i pozbądź Zobacz więcej
Od kilku lat 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także święto smakoszy – zwłaszcza amatorów rogali świętomarcińskich i gęsiny. Jeśli macie ochotę uczcić ten dzień daniem z Zobacz więcej
Od kilku lat 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także święto smakoszy – zwłaszcza amatorów rogali świętomarcińskich i gęsiny. Jeśli macie ochotę uczcić ten dzień daniem z Zobacz więcej
organizowano wystawne przyjęcia podczas których serwowano dania wyłącznie z gęsiny. Potem zwyczaj ten przejęli też chłopi i takim sposobem we wszystkich polskich domach gęś stała się symbolem Zobacz więcej
1 gęś 5-6 kg, sól, pieprz, 3 cebule, 1 kg kapusty kiszonej, 3 jabłka – szara reneta, 400 g wędzonych śliwek, 500 ml czerwonego wytrawnego wina Gęś oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą z wierzchu i w Zobacz więcej
Przepis pochodzi z warsztatów, w których wczoraj miałam okazję uczestniczyć. Podstawowy przepis przygotował dla nas Paweł Kibart - prowadzący.Ostatecznie w przepisie zaszło trochę zmian, więc właśnie Zobacz więcej
Stali bywalcy bloga wiedzą, że warsztaty Akademii Smaku Bosch, w których już kilkakrotnie miałam okazję uczestniczyć, to bomba pomysłów, inspiracji i rewelacyjnych przepisów... Dziś chcę się z Wami Zobacz więcej
25 talerzy. Wszyscy wszystko zjedli! Umiem już wycinak kuleczki z buraków! Roboty masę ale jaki efekt! Przepis Pawła jest prosty i na pewno powtórzę go w domu, bo a) bardzo lubię wędzoną gęś b) Zobacz więcej
Ciąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metoda w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi oraz kapusta czerwona Zobacz więcej
Składniki: 4-6 przepiórek 8-12 kalifornijskich śliwek suszonych (dorodnych) 4-6 długich plasterków boczku Sól, pieprz, curry, białe wino Smalec gęsi (z poprzedniego pieczenia drobiu) Przygotowanie: Zobacz więcej
Ruda Kasia
Ruda Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pysznie u Kasi
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny 204

0
Przepis Babci Ani 1 kg mięsa wieprzowego, 1kg mięsa wołowego lub mięsa z gęsi lub z kurczaka, 1 kg boczku lub podgardle, 0,5 kg boczku wędzonego, ziele angielskie, liść laurowy, ugotować do miękkości Zobacz więcej
Ostatni, ale równie ważny składnik śląskiego obiadu to "szałot z modrej kapusty", czyli czerwona kapusta. Poniżej przepis na kapustę przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Wiem jednak, że lokalne Zobacz więcej
2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 400 g kiełbasy (może być śląska), 1 łyżeczka do kawy papryki wędzonej pikantnej, 3 papryki, 4-5 średnich ziemniaków sałatkowych, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi Zobacz więcej
700 g wędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz Zobacz więcej
100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 Zobacz więcej
pierś z gęsi – około 1 kg szklanki cukru, szklanki soli, gałązki jałowca, Pierś z gęsi osuszyć, ułożyć w naczyniu i natrzeć dokładnie solą z cukrem ( można dodać przyprawy: czosnek, rozmaryn, Zobacz więcej
ziołami a mięsem), na nim mięso i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć mniej więcej 55 stopni. Na suchej patelni podprażyć Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Półgęski

Półgęski 6286

1
Półgęski Składniki: - piersi gęsie - peklosól 20g/kg - pieprz + inne przyprawy wg. upodobań (ja użyłem tylko pieprzu) Wykrawamy piersi gęsi ze skórą. Ja przekroiłem je na pół (rozdzieliłem). można Zobacz więcej