gęś z farszem

składano z tych zwierząt dary na dworze (z lekcji historii pamiętam, że te prezenty nie były takie całkiem dobrowolne). Podobnie jak Andrzejki i Katarzynki, dzień świętego Marcina był poświęcony Zobacz więcej
Te pierogi to mój patent na wykorzystanie mięsa, które pozostają po upieczeniu całej gęsi i wykrojeniu z niej piersi i nóg. Zawsze zostaje mnóstwo drobnych, kruchych kawałeczków, które nie bardzo Zobacz więcej
Gotuję 2 szklanki mocnego wywaru na kośćcu ( mięska jest na nim całkiem sporo) pozostałym po wyluzowaniu połówek piersi z gęsi i podaję z kołdunami ( farsz z mięsa obranego z kostek). Na więcej osób Zobacz więcej
bryczka2
bryczka2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowe Kubki
Gęsi pipek

Gęsi pipek 561

0
Gęsi pipek, potrawa z pieczonej faszerowanej skóry z gęsiej szyi. Prosty farsz robi się najczęściej na bazie tartych ziemniaków. O nazwę tej potrawy toczy się odwieczny spór, bo w Polsce gęsi pipek, Zobacz więcej
Sezon na dynię w pełni. Dziś dynia faszerowana i zapiekana. Pychota. Pamiętajcie, że możecie nadziać tym, co lubicie. Składniki: jedna mała wydrążona dynia odrobina mięsa z gęsi 1/2 papryki szalotka 2 Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Pierożki z gęsiną

Pierożki z gęsiną 204

1
Pierogi z gęsina, kołduny …..polane tłuszczykiem z gęsi. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli łyżka miękkiego masła około 2/3 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Na stolnicę Zobacz więcej
Kaczka to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka, którego przecież jada się na co dzień. Kaczka, Zobacz więcej
To danie idealne na święta - gęś jest przepyszna, a nadzienie - poezja. Wbrew pozorom nie jest bardzo czasochłonne i trudne - nadzienie wystarczy wymieszać ręką, dokładnie nadziać gęś, ładnie Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pierożki z gęsiną

Pierożki z gęsiną 204

0
Gdy gotuję rosół chłopaki natychmiast dopytują się czy potem będą pierogi z mięsem. Bardzo je lubią i wiedzą, że takie gotowane mięso świetnie nadaje się na farsz. Kiedy w garnku wylądował korpus i Zobacz więcej
Dobry rosół to podstawa. Ostatnio rozsmakowałam się w rosole z gęsi oraz kaczki. Mięso z rosołu oraz włoszczyznę wykorzystałam do pasztetu czy raczej pasty z gęsi. Świetnie smakuje na kanapce lub jako Zobacz więcej
kaczki poprawia się w trakcie przechowywania. Przed podaniem wyjmujemy nogi ze smalcu, oskrobujemy z resztek tłuszczu i przyrządzamy, np. pieczemy. Można z kaczki przygotować tzw. rillette (czytaj: Zobacz więcej
Gruszki faszerowane wątróbką Dziś propozycja dla smakoszy wątróbki i zwolenników łączenia jej z owocami. Słodycz i soczystość gruszki świetnie komponuje się ze smakiem wątróbki. Polecam :) Zobacz więcej
Farsz: 250 g konfitowanej lub pieczonej gęsi, skórka z jednej pomarańczy, 2 łyżki cukru, 20 ml likieru pomarańczowego, kilka listków rozmarynu, ciasto na pierogi: 300 ml mąki, 160 -180 ml ciepłej Zobacz więcej
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Joli
PIEROGI Z GĘSINY

PIEROGI Z GĘSINY 667

1
PIEROGI Z GĘSINY Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki margaryny ( ja używam Kasi) 1 łyżeczka soli Około 1 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz: 600 g piersi z gęsi 1 cebula 1 Zobacz więcej
Składniki: 2 piersi z gęsi, bez skóry 2 słodkie jabłka pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 4 goździki 2 łyżki gęsiego tłuszczu Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki 1 szklanka Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą 1063

0
Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Papryka faszerowana

Papryka faszerowana 33

0
tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało tłuszczu, wówczas należy dodać olej, tłuszcz gęsi lub oliwę. Do bekonu/boczku dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, Zobacz więcej
. Gryczane ziarenka świetnie sprawdzają się w roli farszu… a może by tak mała odmiana na świątecznej wieczerzy? Porada Szefa Kuchni: Jeśli jesteś amatorem Przaśnych smaków, zamiast zwykłego twarogu Zobacz więcej
Ponieważ uwielbiam kwiaty cukinii i jem je za każdym razem, gdy jestem na działce, to mam już listę ulubionych farszów do nadziewania. Ten przepis przypomina nieco kwiaty cukinii nadziewane fetą, ale Zobacz więcej