gęś z grzybami

{{headerMessage}}
Telefon ze wsi zawsze bardzo mnie cieszy. Nastawiam się na coś miłego i wiem, że to wezwanie do przyjazdu. Pani Kazia powiedziała, że to będzie już ostatnia gęś w tym sezonie. Jest tłusta i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Z kaczki czy perliczki wychodzi wspaniały rosół. Z gęsi rosołu jeszcze nie gotowałam, choć można ją dodać do innego mięsa rosołowego. Ale za to upieczona jest wspaniała. Zachęcam, naprawdę warto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Świąteczny obiad udał się w 100%! Upiekłam gąskę w całości, nadzianą kaszą gryczaną z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i podrobów, które były razem z gęsią (wątróbka i żołądki). Mięso jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
być danie, które będzie i smaczne i zdrowe polecam chudy drób, najlepiej gęś owsianą. Gęś można przyrządzić na różne sposoby, ja proponuję pieczoną gęś faszerowaną kaszą gryczaną, suszonymi grzybami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec przez 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 4h, a najlepiej przez całą noc. Pasztet nadaje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjnie już w listopadzie, w okolicach Narodowego Święta Niepodległości, namawiamy Was do celebrowania tego uroczystego dnia w towarzystwie gęsiny. Tym razem postanowiliśmy upiec ją w całości, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycja pieczenia gęsi w Dzień Niepodległości jest starsza niż Dzień Dziękczynienia w USA i choć pieczenie indyka jest bardziej popularne możemy być dumni, że to właśnie gęsina jest jednym z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 gęś (2 podudzia, 2 skrzydełka, pierś), mieszanka przypraw w proporcji po równo (majeranek, pieprz ziołowy i natka pietruszki), mieszanka do prażenia (1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka musztardy, 20 Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Rosół  kurkami - jak zrobić

Rosół kurkami - jak zrobić 318

0
{{headerMessage}}
Sezon na grzyby powoli się kończy. Kurki to nie tylko grzyby na jajecznicę z kurkami czy sos kurkowy. Rosół z kurkami smakuje rewelacyjnie. Składniki: 1,5 litra rosołu z gęsi 3/4 kg kurek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
2 piersi z perliczki, gałązka rozmarynu, tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi), 3 jagody jałowca, 1 cebula, garść grzybów suszonych (prawdziwki), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml bulionu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na dzisiejszym talerzu nieco bałaganu - wątróbka smażona z warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 kg łopatki z jelenia, 200 ml bulionu (u mnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki dla 10 osób. • 1 kg kaszy pęczak, • 1 marchew, • 1 pietruszka, • Garść grzybów suszonych, • 1 liść laurowy, • Sól, • Pieprz, • Szyja i skrzydła z gęsi (lub inne mięso rosołowe). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wigilia, wigilią … ale w pozostałe dni też trzeba co jeść. Zwłaszcza jak spodziewamy się gości. Zebrałam dla Was garść inspiracji co można podać na rodzinny świąteczny obiad. Same sprawdzone przepisy. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Krupnik

Krupnik 228

0
{{headerMessage}}
Bardzo lubię krupnik i postaram się przekonać się do niego wszystkich, no może prawie wszystkich. Lubię krupnik gotowany na drobiu – kaczce, gęsi i z dużą ilością grzybów. Gotuję na skrzydełkach, Zobacz więcej
Trochę Smaku
Trochę Smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trochę Smaku
Pasztet domowy

Pasztet domowy 707

0
{{headerMessage}}
Składniki Sposób przygotowania Boczek, podgardle, kaczkę i łopatkę podsmażamy i dusimy w krótkim sosie, następnie zalewamy wodą, dodajemy cebulę, ziele, pieprz, liść, grzyby. Całość dusimy. W połowie Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Listopadowa gęś w resturacjach

Listopadowa gęś w resturacjach 337

0
{{headerMessage}}
. Ja nie lubię grzybów, więc wybrałabym: Mieloną pierś z gęsi faszerowaną oscypkiem z sosem czosnkowym („Gęsia szyja”). W „Marmoladzie” (sama nazwa bardzo apetyczna) zjadłabym chętnie: Pierś gęsią Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ramach akcji Gotujemy po polsku!, Której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam coś z mojego regionu z kuchni Kaszubskiej Do wspólnej zabawy "Gotujmy po polsku" zaprasza blog Zobacz więcej