Przepis na gęś z kaszą gryczaną

Nareszcie mięso gęsie wraca na nasze stoły.Tak jak kaczki, perliczki i inne ptactwo.Jest bardzo smaczne i wbrew pozorom nie ma dziwnego zapachu jak kiedyś udało mi się usłyszeć. Uważam że bardziej Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 12797

dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą gęś faszerowana kaszą gryczaną Zobacz więcej
Sezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które Zobacz więcej
Świąteczny obiad udał się w 100%! Upiekłam gąskę w całości, nadzianą kaszą gryczaną z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i podrobów, które były razem z gęsią (wątróbka i żołądki). Mięso jest Zobacz więcej
Gęś pieczonąz kaszą gryczaną można wyluzować, nie jest to konieczne, ale zdecydowanie łatwiej jeść taką wyluzowaną gąskę :) gęś, nadzienie: 340 g kaszy gryczanej, 30 g grzybów suszonych (podgrzybki, Zobacz więcej
Przepisy » Mięsa » Wielkanoc » Świąteczne / uroczyste obiady » Wigilia i Boże Narodzenie » Przyjęcia małe i duże » Gęś faszerowana kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką » TalerzPokus.tv - przepisy Zobacz więcej
Powiem nieskromnie - jestem boska... To znaczy gąska, którą przygotowałam była boska, ale skoro ja ją przygotowałam - no wiecie... Przygotowana od strony teoretycznej (tuitu), z naszykowanymi czterema Zobacz więcej
"Na św. Marcina najlepsza gęsina" - aby tradycji stało się zadość i u mnie w domu dzisiaj zagościła gęsina. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując Zobacz więcej
Tradycja pieczenia gęsi w Dzień Niepodległości jest starsza niż Dzień Dziękczynienia w USA i choć pieczenie indyka jest bardziej popularne możemy być dumni, że to właśnie gęsina jest jednym z Zobacz więcej
Buzia sama mi się uśmiecha na myśl o jutrzejszym obiedzie. Jeśli też chcesz jutro zjeść pyszną gęś na Świętego Marcina zacznij już dziś od przyprawienia mięsa i odstawienia do lodówki, przejdzie Zobacz więcej
Ostatnio polska gęś owsiana jest na topie. Zachwalają ją wszystkie tuzy polskiego kucharstwa, które są w telewizorni: i Grzegorz Łapanowski, i Karol Okrasa, i Tomasz Jakubiak. Inni pewnie też, ale ich Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Gęś faszerowana kaszą

Gęś faszerowana kaszą 1425

Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest Zobacz więcej
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną, grzybami i .......garnek rzymski Jakoś tak w ubiegłym tygodniu stałam się szczęśliwą posiadaczką garnka rzymskiego. Ponieważ dużo dobrego o garnku już słyszałam więc Zobacz więcej
Dziś coś nie wyszukanego - czyli cośtakiego jak moja kuchnia. Bardzo lubię kaszę ugotowaną na sypko. Zimą i wiosną lubię- z kiszonkami (kapusta kiszona, ogórek kiszony itp.), a latem i jesienią ze Zobacz więcej
W końcu zgodnie z tradycją 11.11. na świętego Marcina na naszym stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem 125

W ramach weekendowego, przedświątecznego treningu w dziedzinie lepienia, serwujemy dziś relaksujący przepis na dobrą rzecz – pierogi z kaszą gryczaną, cebulką i twarogiem. Podobno wspólne lepienie Zobacz więcej
11 listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Zobacz więcej
Pieczenie gęsi na Św. Marcina powoli staje się tradycją kulinarną naszego domu. Zaczynałam nieśmiało. Najpierw były udka konfiturowane w gęsim smalcu z marmoladą z jabłek i cebuli. Same się robiły, Zobacz więcej
Kasza gryczana w sosie pieczarkowym - Dania główne - Moje kuchenne inspiracje - bloog.pl Bloog FotoBloogi załóż bloga zaloguj MENU Moje kuchenne inspiracje Młoda kapusta z marchewką (02.06.2014)Kasza Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Piersi gęsi z jabłkami i żurawiną

Piersi gęsi z jabłkami i żurawiną 1085

Eleganckie danie, bardzo szybkie i proste przy tym do przygotowania- pieczona filety z piersi gęsi podane z jabłkami i słodką, suszoną żurawiną. Stopień wypieczenia mięsa możecie ustalić sobie sami, Zobacz więcej