gęś z modrą kapustą

Pieczone piersi z gęsi z jabłkami, pyzy drożdżowe i modra kapusta czyli tradycyjny, świąteczny obiad – Gęsina na św. Marcina. Składniki: piersi z gęsi (z korpusem) ok. 1 kg 2 jabłka 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
Świeżą gęś/ pierś można jeszcze kupić w sklepie ( widziałam ). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 Zobacz więcej
Planując menu na naszą biesiadę wiedziałam, że najbardziej chciałabym aby zawierało pieczoną gęś – typowe danie na Świętego Marcina. Dobrze, że poszukiwania ptaszka rozpoczęłam odpowiednio wcześniej, Zobacz więcej
Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy Zobacz więcej
Skład: Gęś sól pieprz majeranek Przygotowanie: Gęś myjemy , osuszamy. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na noc do lodówki. Wkładamy do brytfanki i pieczemy 1godzinę na kilogram mięsa w temp. 180C. Zobacz więcej
Miała być gąska. Nawet nie wiecie jak trudno znaleźć gęsinę w takiej Nidzicy. Chciałam kupić u Karola i Pascala. Trochę się spóźniłam i piersi były tak małe, że po zdjęciu z mostka na nic by nie Zobacz więcej
powinna być to glazura, ale ja kaczke w tym zamarynowałem. Najpierw rozpuściłem masło razem z miodem i sosem sojowym, do połączenia składników. Następnie wystudziłem i zamarynowałem na 12 godzin :) Zobacz więcej
Miała być gąska. Nawet nie wiecie jak trudno znaleźć gęsinę w takiej Nidzicy. Chciałam kupić u Karola i Pascala. Trochę się spóźniłam i piersi były tak małe, że po zdjęciu z mostka na nic by nie Zobacz więcej
Modra Kapusta klasyka śląskiego domu. Jak dla mnie pycha. 1 główka modrej kapusty 2 jabłka 3 łyżki konfitury z żurawiny 1 łyżka cukru sól pieprz 1 łyżka masła Kapustę szatkujemy, jabłka obieramy i Zobacz więcej
Ostatni, ale równie ważny składnik śląskiego obiadu to "szałot z modrej kapusty", czyli czerwona kapusta. Poniżej przepis na kapustę przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Wiem jednak, że lokalne Zobacz więcej
,jabłkami i ziemniakami z patelni Pieczona gęś z modrą kapustą Wołowina po burgundzku Wołowina duszona w piwie Wieprzowina w sosie migdałowo-tymiankowym Eskalopki wieprzowe z pieczarkami, rozmarynem i Zobacz więcej
Od kilku lat 11 listopada stał się dniem, w którym promujemy w Naszej Ojczyźnie jedzenie gęsiny. Przepis na tradycyjnie przyrządzoną gęś proponowałam już rok i dwa lata temu. Dziś podaję przepis, Zobacz więcej
Przygotowanie: Napatelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną wkostke cebule izeszklić. Kapustę drobno posiekać, wrzucić napatelnie, podsmażyć, podlać sokiem zpomarańczy, wermutem (lub wodą), dodać Zobacz więcej
Za oknem jesienna, deszczowa pogoda. Pełen energii, chociaż noc spędziłem w pracy. Pyszna modra (czerwona) kapusta z jesiennymi dodatkami, przywodzi na myśl świąteczny poznański obiad z dzieciństwa, Zobacz więcej
wpisy Własnej Roboty Kiełbasa Biała ... Własnej Roboty Serek Topiony ... Pasta z Wędzonej Makreli i ... Ciasto Rokoko Kapuśniaczki Delikatna Sałatka Śledziowa ... Gęś Zatorska wg Magdy Gessler Zobacz więcej
Sałatka Śledziowa ... Gęś Zatorska wg Magdy Gessler Kapusta Modra Waniliowe Babeczki z ... Błyskawiczna Sałatka z ... Salsa na Kanapki Pisz blog Dodaj blog do ulubionych Wersja mobilna zamów Zobacz więcej
Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Kurt Scheller i jego gęsi

Kurt Scheller i jego gęsi 781

0
nas dań modrą kapustę marynowaną w czerwonym winie, włoską kapustę gotowaną w słodkiej śmietance, do tego dużo śmiechu i ciepłej atmosfery, a otrzymacie przepis na idealnie spędzonych kilka godzin! Zobacz więcej
sos2
sos2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharz po godzinach
Kapusta modra

Kapusta modra 812

3
Gotowanie kapusty zajmuje około półtorej godziny, z tego powodu gotuję większą ilość i wekuję. Dobrze mieć pod ręką słoiczek domowej kapusty bez sztucznych dodatków ;) Główka kapusty modrej ok.1,5 kg Zobacz więcej
. Były i pampuchy, i kopytka, i kasza, i siwe kluchy. Były kaczki, golonki wieprzowe, roladki drobiowe i ze schabu, i świeżonka. Zupy: jarzynowa, żurek, rumfordzka i czernina. Było też leczo i bigos, Zobacz więcej