gęś z porami i śliwką

ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka Zobacz więcej
Arbuzowe mojito Ilość wyświetleń w roku 2013: 2320 Roladki – tortilla z łososiem Ilość wyświetleń w roku 2013: 1647 Pasztet z gęsi Ilość wyświetleń w roku 2013: 1439 Ciasto kruche z owocami leśnymi Zobacz więcej
niedawno przeczytałam, że znajoma zrobiła na obiad karczek w kapuście, ze śliwkami. zabrzmiało tak apetycznie, że po prostuMUSIAŁAM to zrobić, i poprosiłam Tunię o przepis :) podzieliła się, zrobiłam Zobacz więcej
Confit de canard, konfitowana kaczka to jeden z najsmaczniejszych sposobów na kacze mięso jakie do tej pory poznałam. Uwielbiam tradycyjnie pieczoną kaczkę z pomarańczami albo z jabłkami i żurawiną, Zobacz więcej
(19.02.2014)Faszerowana kaczka pieczona w całości z jabłkami (19.02.2014)Pstrąg pieczony w folii (17.02.2014)Spaghetti alla bolognese (03.02.2014)Ryż smażony z jajkiem (29.01.2014)Makaron z Zobacz więcej
pomarańczowym, batatami i kalarepką, na chlebowym farszu, a w niedzielę ja sama upiekłam gęś z porami, śliwkami i cząstkami jabłek. Piekłam tę gęś długo, w niskiej temperaturze, zainspirowana Zobacz więcej
możliwość uczestniczyć. Odbyły się one w uroczym dworku-restauracji Krasnodwórw Warszawie. Prowadził je koordynator akcji i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz. Od niego dowiedziałam Zobacz więcej
Byłam pewna, że w dzieciństwie jadłam bażanta. Mama jednak pozbawiła mnie tych złudzeń ;) Wychodzi na to, że zarówno po raz pierwszy go jadłam, jak i robiłam. Nie mam zatem porównania do innego Zobacz więcej
po ostatnim bardzo prostym przepisie, pora na małe wyzwanie - mianowicie na luzowanie kości. oczywiście, ci którzy mają wprawę, stwierdzą, że to żadne wyzwanie, ale nie znam zbyt wielu osób, które to Zobacz więcej
, to może być 1 rodzaj mięsa, ale dobrej jakości, np. z kaczki, gęsi, gołębia, cielaka... nie używam mięsa wieprzowego; mięso powinno być z kością; mięsa powinna być słuszna ilość, nie da się ugotować Zobacz więcej
zapasy Powyżej wspomniane konkretne przekąski, rybne klopsiki (ze świeżych ryb złowionych w lokalnych jeziorach ) w octowej zalewie , pasztet z gęsi, solona i wędzona słonina ze świni złotnickiej, Zobacz więcej
śliwkowych ze starych odmian polskich śliwek z Doliny Dolnej Wisły oraz chrzanem, rosół z perliczki, pierożki z nadzieniem z perliczki i orzechów, pierś gęsi z sosem wiśniowym i powidłami śliwkowymi Zobacz więcej
Z propozycji restaurant week w tym roku wybrałem jedną – restaurację 3 kolory na ul. Wiankowej 3 w Poznaniu (pomijając „przedpremierową” wizytę w MOMO). Restauracja mieści się nad Maltą, w budynku Zobacz więcej
Gryzek&Łyczek
Gryzek&Łyczek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gryzek&Łyczek
Autor: kasia

Autor: kasia 42

0
września 2013 Makarony, Pierogi, Naleśniki Domowe gnocchi z pomidorami 11 czerwca 2013 Makarony, Pierogi, Naleśniki Gęś z makaronem 21 maja 2013 Przystawki Przystawki Fiori di Zucca 13 sierpnia 2013 Zobacz więcej
Gryzek&Łyczek
Gryzek&Łyczek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gryzek&Łyczek
Autor: JP

Autor: JP 32

0
września 2013 Makarony, Pierogi, Naleśniki Domowe gnocchi z pomidorami 11 czerwca 2013 Makarony, Pierogi, Naleśniki Gęś z makaronem 21 maja 2013 Przystawki Przystawki Fiori di Zucca 13 sierpnia 2013 Zobacz więcej
że , miałam okazje raz w życiu to zrobić:), Wspomnienie i doświadczenie na cale życie:) Dawniej używano też krwi kury i królika -choć rzadziej częściej z gęsi. Charakterystyczny smak nadaje czarninie Zobacz więcej