gęś z żurawiną

ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę Zobacz więcej
na przykład wieprzowina. Czemu o gęsinie przypominamy sobie w listopadzie? Ponieważ jest wtedy najlepsza i bez problemu można ją kupić, gdyż cykl chowu gęsi rozpoczyna się wiosną a kończy właśnie Zobacz więcej
Dziś 11 listopada i to właśnie dzisiaj, przynajmniej teoretycznie, na stołach każdego Polaka powinna gościć gęś. Postanowiłam przygotować piersi z gęsi. Mam nadzieję, że przyjdzie taki czas, że Zobacz więcej
. Z dniem św. Marcina wiąże się tradycja spożywania gęsi, którą obecnie próbuje się przywrócić do łask. Z tejże okazji zostałam wytypowana przez moją rodzicielkę do przyrządzenia owej gęsi. Niestety, Zobacz więcej
Eleganckie danie, bardzo szybkie i proste przy tym do przygotowania- pieczona filety z piersi gęsi podane z jabłkami i słodką, suszoną żurawiną. Stopień wypieczenia mięsa możecie ustalić sobie sami, Zobacz więcej
To już druga propozycja gęsich udek, dzisiaj w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania. Składniki: Dowolna ilość gęsich udek Sól Vegeta Żurawina do mięs z słoika Zobacz więcej
Podobnie jak w ubiegłym roku, tak też i w tym przygotowałam na 11 listopada gęś w różnych wersjach. Staliśmy się miłośnikami gęsiny więc tym razem postanowiłam zrobić ją z żurawiną i jabłkami w Zobacz więcej
bardzo w trendach, że tak powiem, bo z gęsi, czyli świętomarcińskiego smakołyku:) Pasztet jest bardzo aromatyczny, delikatny i ma odpowiednią konsystencję- nie jest ani za miekki ani za twardy. Zobacz więcej
Podczas ostatniej wizyty u Brata przypadło mi w udziale ugotowanie rosołu na korpusie z gęsi. Od razu wpadłam na pomysł, aby jednocześnie ugotować dwie piersi i mięso wykorzystać do przygotowania Zobacz więcej
Dziś świętowałam w cudownym, rodzinnym gronie swoje urodziny:) Jutro świętowania ciąg dalszy!:)) Gościom zaserwowałam m.in. popisowe danie na życzenie:)), a mianowicie pieczoną gęś faszerowaną Zobacz więcej
Goose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 Zobacz więcej
Pyszny świąteczny obiad - soczysta pierś gęsi, przygotowana tak jak w przepisie na kaczkę, ziemniaczki odsmażane na tłuszczu z gęsi z majerankiem a do tego rukola z żurawiną. Wszystkie elementy pasują Zobacz więcej
Gęsina, to nie tylko jak widać, na św. Marcina;) Pierś z gęsi z owocami, to znakomita propozycja na odświętny, nie co inny niż zazwyczaj obiad. Tak przygotowane mięso smakuje wybornie! Jest niezwykle Zobacz więcej
Pyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg) sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku Zobacz więcej
W wolny dzień, taki jak dziś, możemy pozwolić sobie na szczególny obiad. Gęsina kojarzy się właśnie z Świętem Niepodległości, niestety w mojej rodzinie nie było tradycji jadania jej tego dnia. Zobacz więcej
– zegarek na łóżku, ciotka na łańcuszku.” Na moim blogu jest raczej tak, jak u ciotki. Pączki w listopadzie, pierniki w lipcu, obiady świąteczne po świętach, „gęsina na św. Marcina” w styczniu… Jedno Zobacz więcej
Właśnie mamy sezon na gęś. Nie ograniczajmy się z przygotowywaniem gęsi tylko do listopada. Właśnie wczoraj przygotowałam confit z gęsi, będzie na późniejszą porę. Roladki z gęsi, które dzisiaj Zobacz więcej
W myśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną z okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i Zobacz więcej
Uda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym wspaniałym mięsem. To danie Zobacz więcej
To moja pierwsza propozycja na świąteczny obiad :) Lista zakupów dla 4 osób: 4 uda gęsie marynata: 1- 2 łyżki majeranku 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnego Zobacz więcej