gęsi kasztanami

Tartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym Zobacz więcej
Goose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 Zobacz więcej
zaduszną. Zachęcam bardzo serdecznie do urządzenia sobie w domu małej castanhada, czyli portugalskiej kasztanowej uczty. Może mniej wykwintnej niż nasze polskie pieczone gęsi i marcińskie rogale, ale Zobacz więcej
Gęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat Zobacz więcej
Przygotowałam dzisiaj gęś jako generalną próbę przed świętami. Tym razem zamiast naszego tradycyjnego przepisu postanowiłam wykorzystać przepis znaleziony na stronieprzepisy.pl. W przepisie użyte były Zobacz więcej
drugim.Albumy pełne rodzinnych fotografii.Usmiechnięci Drodzy,których już nie ma…Powroty pełne prawdziwej radości.Nowe książkina porę pełną nostalgii.Listopad w kuchni.Korzenie,chleby,rogale i gęsi. Zobacz więcej
Na Świętego Marcina króluje gęsina . Wracamy do tradycji . Gęś pewnie stanie się znów tradycyjnym daniem na dzień 11 listopada. Mam z tym pewien problem. Kupiła bym nawet taką gąskę i upiekła Zobacz więcej
kaczka, 1 kg kasztanów, 400 ml miodu pitnego trójniaka, sól, 3-4 łyżki tłuszcz (najlepiej kaczy ,może być gęsi lub masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Zobacz więcej
Szczypta SmaQ
Szczypta SmaQ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szczypta SmaQ
Zapiekanka z gęsi

Zapiekanka z gęsi 218

0
Prosty sposób na zagospodarowanie mięsa, które pozostało z gęsi pieczonej w całości. Na zapiekankę nadają się tylko soczyste kawałki. Jeśli udało się wam wysuszyć ptaka na wiór, mięso nie nadaje się Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Kurt Scheller i jego gęsi

Kurt Scheller i jego gęsi 775

0
kasztanami, w towarzystwie meksykańskiej pikantnej fasoli i gorzkiej czekolady, jako nadzienie pierożków (tu akurat gęsie żołądki) ugotowane w gęsim (a jakże!) bulionie zabielonym żółtkami i Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Co lubi gęś?

Co lubi gęś? 453

0
przygotowań. Ciekawe, jak im to wyjdzie. Co lubi gęś? Hmm. Tego możemy się tylko domyślać, bo gęś w postaci, jaką najczęściej człowiek ma zaszczyt widywać to ptasia tuszka. Kołatało mi się po głowie, Zobacz więcej
I znowu kaczka:) Pomysł na jej połączenie z kasztanami w jakiś pierożkach chodził mi po głowie już od dawna, ale cały czas brakowało mi koncepcji na sos do ich podania. Idea narodziła się w święta, Zobacz więcej
Śpiewają ptaki, uwięzione w klatce ciemności o poranku. Uchylam połać nieba po naszej stronie świata i nasłuchuję. - Słyszysz? – pytam w kierunku oddychających miarowo kształtów. Dawno przebrzmiało Zobacz więcej
znakomitym dodatkiem do sarniny są warzywa korzenne, grzyby i kasztany jadalne. Natomiast wiosną i latem wszelkie zielone sałaty, rukola, szparagi. Potrzebne będą: - tłuszcz do smażenia, najlepiej Zobacz więcej
się z kruchej piersi z gęsi owsianej confit, kremowego musu z kasztanów, karmelu pomarańczowego i przypraw korzennych. Dodatkowo zamówiłam również szpinak "a la Jardin". To danie również było Zobacz więcej
gęsinę promującej zapomnianą w naszym kraju gęś... Więcej o gęsinie i akcji możecie poczytać TUTAJ i na profilu fejsbukowym akcji - TUTAJ. Ja bardzo się cieszę, że gęsina jest coraz bardziej Zobacz więcej
Już za parę dni zbierzemy się przy stołach podczas wigilijnej kolacji i bożonarodzeniowego obiadu. Lubię ten czas wypełniony migotaniem małych światełek, ubieraniem choinki, pakowaniem prezentów, a Zobacz więcej
". Agnieszka zjadła barszcz na gęsinie oraz pieczony filet z gęsi w sosie śliwkowym, kopytkami i czerwoną kapustą: A ja zjadłem krwisty stek z polędwicy wołowej na grzance z masłem czosnkowym, z Zobacz więcej
na garnku z gotującą się wodą, przykryjcie wówczas durszlak pokrywką). Brukselka powinna być lekko twardawa, jędrna i nadal zielona. Na maśle podsmaż kasztany, dodaj brukselkę, zamieszaj i smaż przez Zobacz więcej
z rozdziału Zapiski kuchenne 1955 lub 1956. Pierś gęsi marynowana w różanym pieprzu podana z płatkami fig i sałatką z kiełków i gruszek 400g piersi gęsi 11/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki cukru 6 łyżek Zobacz więcej