gęsie pipki

bryczka2
bryczka2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowe Kubki
Gęsi pipek

Gęsi pipek 651

0
{{headerMessage}}
Gęsi pipek, potrawa z pieczonej faszerowanej skóry z gęsiej szyi. Prosty farsz robi się najczęściej na bazie tartych ziemniaków. O nazwę tej potrawy toczy się odwieczny spór, bo w Polsce gęsi pipek, Zobacz więcej
andzia-35
andzia-35 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne jedzonko
Gęsi pipek

Gęsi pipek 2589

2
{{headerMessage}}
To gęsie żołądki z cebulką, czosnkiem i curry. Jak dla mnie przepyszne danie i zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Zamiast ziemniaków czy placków ziemniaczanych, jako dodatek pokusiłam się o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
LINK DO KONKURSU TUTAJ: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html Krupnik na gęsich pipkach czyli na gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Fałszywe gęsie pipki

Fałszywe gęsie pipki 1471

1
{{headerMessage}}
Przeglądając przepisy kuchni żydowskiej zaintrygowały mnie "gęsie pipki" / "gęsi pipek", ale znalazłam dwie różne potrawy o tej samej nazwie ! Prawdę mówiąc - zgłupiałam. Przepisy różniły się bardzo - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. Wdawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeden z moich ostatnich zakupów książkowych - "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko" autorstwa Piotra Bikonta zaowocował fascynacją kuchnią żydowską… Mam ochotę na spróbowanie wszystkich przepisów, a Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
niebo na talerzu
Jak się robi gęsie pipki

Jak się robi gęsie pipki 400

2
{{headerMessage}}
zamierzam. A. Szykujemy niespodziankę, póki co ustalamy, próbujemy i testujemy, rozkminiamy i analizujemy, kto ciekawy niech zagląda na blog, zwłaszcza kolo soboty... :)! składniki (na dwie porcje) : Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pisałam już nieraz na blogu, że na warsztatach w moim rodzinnym województwie kujawsko-pomorskim uczyłam się przyrządzać gęsi tak, by wykorzystać każdą część cennego ptaka, który do tanich nie należy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwszy raz gęsie pipki miałam okazję zjeść wżydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu.Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
FestiwalOctoberfest zna każdy, dużo piwa, tłustego żarcia, precle, kiełbasa, golonka… Wszystko zbyt oczywiste, ale znalazłyśmy też tajemnicze gęsie pipki. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, w Zobacz więcej
anta
anta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadło i czytadło
Gęsie pipki II

Gęsie pipki II 721

1
{{headerMessage}}
Frywolna nazwa a danie jakże proste w swym składzie. Kto nie próbował, nie jest sobie wstanie wyobrazić jak pyszne jest połączenie gęsich żołądków z cebulą. Słodycz tej potrawy sprawia, że naprawdę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu byłam ze znajomymi w Sarah – zazwyczaj jak tam chodziłam to na piwko ;). A tym razem udało mi się odkryć smaczną kuchnię, a co dziwnego GĘSI PIPEK. Cóż to takiego? Gęsi żołądek duszony Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z cyklu gęsina na Świętego Marcina. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, oryginalna nazwa to "gęsie pipki" przepis zmodyfikowany poprzez dodanie indyjskiej przyprawy garam masala i sporej ilości Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj dość przewrotnie, gęsie żołądki w wersji azjatyckiej, ostro doprawione z chrupiącymi grzybami mun, dosmaczone kolendrą i sosem ostrygowym. Do przygotowania dania dla 2 osób potrzebuję: 400 Zobacz więcej
js28
js28 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie z Joanną
Latkes

Latkes 370

0
{{headerMessage}}
. 1-2 cm wysokości patelni). Smażyć małe placuszki z dwóch stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z kwaśną śmietaną lub z musem jabłkowym. Najczęściej w kuchni żydowskiej latkes Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Kiedy jednak prawda wyszła na jaw nie zniechęciło mnie to i dalej czerninę jadam uważając ją za prawdziwy p przysmak - oczywiście jeśli jest dobrze przygotowana i przyprawiona. Wiesz co to takiego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po niewątpliwym sukcesie gęsich żołądków podanych jako gęsie pipki według TEGO przepisu, postanowiłam spróbować z innym przepisem i… również okazały się sukcesem... Składniki dla 4 osób: 60 - 80 dag Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czosnek i pokrojoną cebulę. W między czasie gotujemy kaszę orkiszową. Chwilkę podpiekamy, następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 2 godziny. Wodę dolewamy kiedy się wygotuje, co jakiś Zobacz więcej