gęsie udka

Artykuł Pieczone gęsie udka z młodymi warzywami i rozmarynem pochodzi z serwisu extradania.pl. Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka 3471

Gęsina to mięso kojarzone głównie z 11 listopada. Jako, że nie występuje na stole zbyt często nadal jest mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu. Z tego też powodu będzie mile widziana w czasie Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
pieczone gęsie udko

pieczone gęsie udko 3058

Pieczone gęsie udko marynowane w porto z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu, podane w towarzystwie puree z kalarepy oraz pieczonego jabłka z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny posiłek. Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej kuchni
Udka gęsie---Goose gambe

Udka gęsie---Goose gambe 2400

Na św. Marcina była gęsina Składniki 4 udka gęsie 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego 600g kiszonej kapusty 2 cebule szczypta cukru płaska łyżka zmielonego kminku przyprawy: sól, pieprz sok Zobacz więcej
„Gąski, gąski do domu!” Zapraszam do mojego domu i prosto na stół! Zwłaszcza dzisiaj. Amerykanie mają w Dniu Niepodległości pieczonego indyka, a my Polacy – gęsinę. Nasze gęsi doceniane są za granicą, Zobacz więcej
Udka gęsie pieczone w cydrze z rozmarynem, tymiankiem i miodem, podawane na jabłkowym puree przygotowane na podstawie przepisu z magazynu Kuchnia, to danie idealne na świąteczny stół. Gęsie udka w Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Pieczone gęsie udka z jabłkami

Pieczone gęsie udka z jabłkami 2472

Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów. Ja też doceniłam jego smak, gdy spróbowałam pieczonych gęsich udek. Kupiłam Zobacz więcej
www.zyjezebyjesc.pl
www.zyjezebyjesc.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żyję żeby jeść
Gęsie udko duszone

Gęsie udko duszone 1551

2 gęsie udka 1 cytryna gorąca woda 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczka lubczyku Z udek wykrajamy nadmiar tłuszczu, który podsmażamy w brytfance Musztardę oraz lubczyk łączymy ze sobą. Marynatą nacieramy Zobacz więcej
Gęś jeszcze nigdy nie miała okazji gościć na naszych stołach. Jadłam jako dziecko, jadłam w rodzinnym domu. Ale kiedy to było. I chyba tak naprawdę mi nie smakowała. Zresztą jako dziecko niestety dużo Zobacz więcej
Szczypta.com
Szczypta.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzczyptaCom
Gęsie udka Sous Vide

Gęsie udka Sous Vide 1060

Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach,że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć. Zobacz więcej
Późna jesień i zima to dobry czas na gęsinę. Sezon rozpoczyna św. Marcin – 11 listopada. Z chęcią włączam się w tradycję i na marcinowy, a zarazem niepodległościowy obiad zrobiłam udka gęsie w cydrze. Zobacz więcej
Gęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Gęsie żołądki

Gęsie żołądki 657

Gęsie żołądki to kolejny wpis inspirowany udziałem w warsztatach kulinarnych. Mnie to danie kojarzy się z kuchnią żydowską i nieco zabawną nazwą „gęsie pipki„. Danie jest proste do przygotowania, nie Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Pieczone gesie udka przepis

Pieczone gesie udka przepis 220

Miękkie, rozpływające się w ustach mięso. Chrupiąca skórka. Doskonały przepis na szlachetne mięso gęsie. Mięso, które jest coraz łatwiej dostępne, a sezon na nie przypada właśnie jesienią. Gęsina to Zobacz więcej
Mogę stwierdzić, że gęsie mięso jest jednym z tych smaczniejszych. Gęsie udka przyrządzałam jesienią, kiedy to jest sezon na bicie gęsiny. Teraz przypomniało mi się o tym przepisie. Przy Zobacz więcej
Miękkie, delikatne mięso, które z łatwością odchodzi od kości; pyszne, soczyste, z cienką chrupiącą skórką. Chyba w ten sposób najłatwiej opisać gęsie nogi z dzisiejszego przepisu. Przygotowanie Zobacz więcej
chlebanaszego
chlebanaszego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleba naszego
Udka podpiekane

Udka podpiekane 144

Prosty sposób na soczyste udka z chrupiącą skórką, są doskonałe na obiad lub do kolacji. Udka gotujemy z włoszczyzną. Po 15 minutach wyjmujemy i osuszamy. Na bulionie gotujemy zupę. Przygotowujemy Zobacz więcej
Ostatnio specjalizuję się w robieniu gęsich ud na różne sposoby. Niedawno przygotowałam je pieczone w soku jabłkowym i sosie sojowym. W zeszły weekend postawiłam na dodatek czerwonego wina. Polecam, Zobacz więcej
Miałam opublikowac ten wpis wczoraj, w ramach hasła ” Gęsina na Marcina”, ale byłam nieco zmęczona przygotowywaniem świątecznych potraw, w tym rogali pieczonych dzień wcześniej. Cieszę się bardzo, ze Zobacz więcej
Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Z wygody najczęściej kupuję udka, gdyż można je szybko przygotować. Po pieczeniu poza mięsem zawsze zostaje dużo pysznego tłuszczu, który można wykorzystać jako bazę Zobacz więcej