gęsina pieczona

{{headerMessage}}
Listopad to miesiąc gęsiny , która króluje na naszych stołach. Kiedyś w Polsce była bardzo popularna, szczególnie w XVII i XVIII wieku. Obecnie trwają starania przywrócenia tradycji jadania gęsiny w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wprawdzie minęło już trochę czasu od Świętego Marcina, kiedy to przepis na gęsinęjest najbardziej poszukiwany, niemniej ze względu naproblemy zbrakiemczasu wolnego,nasz sposób na gęsinę w jabłkach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem, odstawić pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed pieczeniem dołożyć jeszcze liście laurowe i ziele angielskie. Mieso wstawić w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niebawem rusza akcja „Gęsina na św. Marcina” organizowana przez Slow Food Polska. Przede wszystkim biorą w niej udział restauratorzy, którzy przez tydzień rywalizują o tytuł Króla Gęsiny. Akcja trwa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od zawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przychodzi cała gama dań, które powstają z czegoś: pizza, zapiekanki wszelkiego rodzaju albo właśnie pierożki lub bułeczki z nadzieniem. Ta wersja nie jest żadną tradycyjną recepturą- to po prostu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Te pierogi robiłam przy okazji pieczenia pasztetu z pieczonej gęsi (klik). Z połowy mięsa przygotowałam farsz do pierogów, a z połowy właśnie wyżej wspomniany pasztet. I dodatkowo, za Aronią, kości Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nieocenionego Tadeusza, którego serdecznie pozdrawiam podczas pobytu w sanatorium. Gęś pieczona po wileńsku z nadzieniem z kaszy perłowej i suszonych borowików! Nasza gęś warzyła ponad 5 kg, była Zobacz więcej
{{headerMessage}}
podczas pieczenia. Do rozgrzanej brytfanny włożyć gęś. Przykryć i wstawić do piekarnika. Po ok. 20 -30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Polać gęś wytworzonym sosem. Wstawić do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, którą również ma wiele moich znajomych, znacie to?:) a jednak w budyniu najbardziej uwielbiam właśnię skórkę powstającą po odstawieniu parującej miseczki na kilka chwil... A domowy budyń z żółtkiem? Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
gęś

gęś 1307

0
{{headerMessage}}
pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Za tydzień 11 listopada a tym samym dzień, w którym obchodzimy w Polsce święto szlachetnej gęsiny. Dlatego zachęcam wszystkich do sięgania po ten pyszny drób nie tylko od święta, do przygotowywania Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1748 @

23
{{headerMessage}}
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =)Po raz kolejny Kasztanowa Kuchnia zapraszana poświąteczny posiłek w świątecznym nastroju =) Oto pomysł na wykorzystanie wigilijnego grochu z kapustą (groch z kapustą),którego być może mieliśmy Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną 534

0
{{headerMessage}}
Kocham pierogi, kluski, pyzy. Niestety, nie mam talentu do ich robienia... Ale znalazłam na to sposób ;) Składniki: cebula pokrojona w kostkę gęsi smalec (został mi po pieczeniu gęsi) pierogi z gęsiną Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki i aromaty
Na Św. Marcina...

Na Św. Marcina... 89

0
{{headerMessage}}
...nie, nie gęsina alerogale marcińskie. Piekę je zawsze z tego samego, niezawodnego przepisu - oczywiście Bajaderki. Miało co prawda rogali nie być, bo jestem kontuzjowana, ale... mak biały leżał i Zobacz więcej