gęsina pieczona

Listopad to miesiąc gęsiny , która króluje na naszych stołach. Kiedyś w Polsce była bardzo popularna, szczególnie w XVII i XVIII wieku. Obecnie trwają starania przywrócenia tradycji jadania gęsiny w Zobacz więcej
Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Zobacz więcej
Wprawdzie minęło już trochę czasu od Świętego Marcina, kiedy to przepis na gęsinęjest najbardziej poszukiwany, niemniej ze względu naproblemy zbrakiemczasu wolnego,nasz sposób na gęsinę w jabłkach Zobacz więcej
, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem, odstawić pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed pieczeniem dołożyć jeszcze liście laurowe i ziele angielskie. Mieso wstawić w Zobacz więcej
Niebawem rusza akcja „Gęsina na św. Marcina” organizowana przez Slow Food Polska. Przede wszystkim biorą w niej udział restauratorzy, którzy przez tydzień rywalizują o tytuł Króla Gęsiny. Akcja trwa Zobacz więcej
Od zawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że Zobacz więcej
Czulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych Zobacz więcej
Po świątecznym szale gotowania często zostaje sporo całkiem dobrego i idealnego do przerobienia jedzenia. Co zrobić jeśli mamy np. nadmiar pieczonego mięsa ( niekoniecznie musi to być gęś- farsz można Zobacz więcej
Te pierogi robiłam przy okazji pieczenia pasztetu z pieczonej gęsi (klik). Z połowy mięsa przygotowałam farsz do pierogów, a z połowy właśnie wyżej wspomniany pasztet. I dodatkowo, za Aronią, kości Zobacz więcej
nieocenionego Tadeusza, którego serdecznie pozdrawiam podczas pobytu w sanatorium. Gęś pieczona po wileńsku z nadzieniem z kaszy perłowej i suszonych borowików! Nasza gęś warzyła ponad 5 kg, była Zobacz więcej
podczas pieczenia. Do rozgrzanej brytfanny włożyć gęś. Przykryć i wstawić do piekarnika. Po ok. 20 -30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Polać gęś wytworzonym sosem. Wstawić do Zobacz więcej
, którą również ma wiele moich znajomych, znacie to?:) a jednak w budyniu najbardziej uwielbiam właśnię skórkę powstającą po odstawieniu parującej miseczki na kilka chwil... A domowy budyń z żółtkiem? Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
gęś

gęś 1236

0
pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście Zobacz więcej
Za tydzień 11 listopada a tym samym dzień, w którym obchodzimy w Polsce święto szlachetnej gęsiny. Dlatego zachęcam wszystkich do sięgania po ten pyszny drób nie tylko od święta, do przygotowywania Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1600 @

22
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda Zobacz więcej
Cześć =)Po raz kolejny Kasztanowa Kuchnia zapraszana poświąteczny posiłek w świątecznym nastroju =) Oto pomysł na wykorzystanie wigilijnego grochu z kapustą (groch z kapustą),którego być może mieliśmy Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną 428

0
Kocham pierogi, kluski, pyzy. Niestety, nie mam talentu do ich robienia... Ale znalazłam na to sposób ;) Składniki: cebula pokrojona w kostkę gęsi smalec (został mi po pieczeniu gęsi) pierogi z gęsiną Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki i aromaty
Na Św. Marcina...

Na Św. Marcina... 89

0
...nie, nie gęsina alerogale marcińskie. Piekę je zawsze z tego samego, niezawodnego przepisu - oczywiście Bajaderki. Miało co prawda rogali nie być, bo jestem kontuzjowana, ale... mak biały leżał i Zobacz więcej