gęsina pieczona w całości

Uwielbiam gęsinę w wielu postaciach. Zarówno gęś pieczoną w całości jak i dania robione tylko z poszczególnych części. Jednym z tych, które wyjątkowo przypadło mi do gustu jest pierś pieczona (a w Zobacz więcej
i sos zrobi się gęsty. Doprawiam cynamonem, dodaję gałkę muszkatołową i cukier trzcinowy. Całość mieszam i zdejmuję z ognia. Gęsinę podaję z sosem, plastrami buraka pieczonego, dekoruję pietruszką i Zobacz więcej
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
Gęsina, to nie tylko jak widać, na św. Marcina;) Pierś z gęsi z owocami, to znakomita propozycja na odświętny, nie co inny niż zazwyczaj obiad. Tak przygotowane mięso smakuje wybornie! Jest niezwykle Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Pieczone nogi z gęsi

Pieczone nogi z gęsi 6155

1
Gdzie nie spojrzę tam „Gęsina na Świętego Marcina” i tak od kilku ładnych dni. Z koperkowym mężem doszliśmy do wniosku, że chyba nigdy nie jedliśmy gęsi. Czas najwyższy nadrobić zaległości. Początkowo Zobacz więcej
Gęsina na św.Marcina ;) Przepyszna propozycja na troszkę inne danie. Inspirowane przepisem z Kuchni. Składniki 2 piersi gęsie 250 ml soku jabłkowego z miąższem 2 ząbki czosnku 500 g dyni piżmowej 2 Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczona pierś z gęsi, którą zjadłem w bydgoskiej restauracji "Stary Port 13", podczas mojej wizyty w tym mieście. Jest to najlepsze wykonanie gęsi, jakie kiedykolwiek Zobacz więcej
Cześć =) Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na pieczona pierś z gęsi, którą zjadła Agnieszka, w maju 2014 r., podczas I Weekendu na Wyspie Młyńskiej, w bydgoskiej restauracji - "Stary Port 13". Jest to Zobacz więcej
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczona pierś z gęsi, którą zjadłem w bydgoskiej restauracji - "Stary Port 13". Gęś podana w sosie śliwkowym, z kluskami i czerwoną kapustą. Gęś jest bardzo tłustym Zobacz więcej
Gęsina wbrew pozorom nie jest tłustym i żylastym mięsem... Ile razy słyszałam już podobną opinię... Dopiero ten, kto spróbuje może zmienić swoją błędną opinię... Dziś przepis na gęsie piersi z nutą Zobacz więcej
Jesień i zima to odpowiednia pora na gęś, bo jest chłodniej i treściwsze potrawy bardziej nam smakują. Gęsina ma bardzo dużo białka, minerałów, węglowodanów i jest zdrowa. Pierś gęsi pieczona w Zobacz więcej
Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml Zobacz więcej
skóry, następnie tyle samo od strony mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy gotującym się rosołem i pieczemy około godziny w 200C pod przykryciem. Po tym czasie dokładamy gruszki Zobacz więcej
Na Świętego Marcin powinna być gęś. Ale co ja na to poradzę, że wolę kaczkę? A już za kaczą piersią wprost przepadam! W bardzo tradycyjnym wydaniu, z jabłkami i żurawinami, pieczona w winie jest u nas Zobacz więcej
niemalże w całej Europie. SKŁADNIKI: 2 piersi gęsie 2 ząbki czosnku w łupinie 2 jabłka 1/3 szkl cydru majeranek sól pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i ułożyć na desce skóra do góry. Skórę naciąć w Zobacz więcej
Nieczęsto przygotowuję gęsinę, ale czasami gości na naszym stole. Listopad to czas to mięso jest najsmaczniejsze więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisami na kilka dań z gęsiny jakie miałam Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Kurt Scheller i jego gęsi

Kurt Scheller i jego gęsi 781

0
kasztanami, w towarzystwie meksykańskiej pikantnej fasoli i gorzkiej czekolady, jako nadzienie pierożków (tu akurat gęsie żołądki) ugotowane w gęsim (a jakże!) bulionie zabielonym żółtkami i Zobacz więcej
Mamy nadzieję, że zeszłorocznym przepisem na gęś po burgundzku (przepis TU) oraz poniższym na gęsie nogi z suszonymi morelami, zapoczątkujemy tradycję spożywania tego smacznego mięsa w listopadowym Zobacz więcej
Gęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś. Zwykle pojawia się w uroczystej oprawie, Zobacz więcej
Jeśli pieczecie wieprzowinę, kaczkę, gęsinę, nawet kurczaka - generalnie mówiąc - tłuste kawałki mięsa, to w brytfance zawsze zostaje spora ilość tłuszczu. Nie polecam zostawiać go w całości jako bazę Zobacz więcej