Przepis na ghee przechowywanie

tasyfa
tasyfa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperymenty kuchenne...
Ghee- घी

Ghee- घी 103

Dziś jeden z kilku składników często wykorzystywanych w kuchni indyjskiej, a przydający się też w "normalnej" kuchni. Ghee to po prostu klarowane masło. Wydawało by się, że produkt ten nie może Zobacz więcej
Gosha
Gosha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinaria
Ghee czyli masło klarowane

Ghee czyli masło klarowane 55

Zrobienie masła klarowanego nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu, a otrzymamy najzdrowszy tłuszcz do naszego kucharzenia - kuchenne złoto. Z 1 kg masła Zobacz więcej
Masło Ghee.O pięknym zapachu i smaku .Łatwe do zrobienia nie wiem nawet czy nie najłatwiejsza rzecz w kuchni do wykonania.Zajmuje co prawda trochę czasu ale jest tego warte.Wymaga długiego i wolnego Zobacz więcej
alezakwas
alezakwas Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ale zakwas!
Masło ghee

Masło ghee 42

Ghee wg Ayurwedy posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i w Indiach jest często stosowanym produktem do głębokiego smażenia. Jest tłuszczem mlecznym o słodkim, lekko orzechowym smaku. Powstaje Zobacz więcej
Ghee,czyli indyjskie "płynne złoto"masło klarowane - genialny tłuszcz znany od tysięcy lat.Klarowane masło bez utraty swoich właściwosci może być przechowywane przez 100 lat. CUDOWNE WŁAŚCIWOSCI MASŁA Zobacz więcej
9moniam
9moniam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
GastroMonia
Opinia - Masło Ghee - AleDobre.pl

Opinia - Masło Ghee - AleDobre.pl 70

Od niedawna współpracuję z firmą AleDobre.pl, byłam bardzo ciekawa co otrzymam w pierwszej paczce, bo miała być to niespodzianka. Kiedy otworzyłam pudełko, jakże wielkie było moje zadowolenie gdy Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Ghee – masło klarowane

Ghee – masło klarowane 38

Ghee (ghi) to rodzaj klarowanego masła, bardzo popularnego w Indiach i uważanego za szlachetne. Hindusi używajągo do przygotowywania różnych potraw np. kormy oraz w celach religijnych. Ghee wytwarzane Zobacz więcej
Jak w tytule ghee to tradycyjne klarowane masło z Indii, wykorzystywane jest dosłownie do wszystkiego. Wytwarza się go w bardzo prosty sposób a zapach mu towarzyszący przypomina roztopione krówki lub Zobacz więcej
W związku z odkryciem kolejnej wspaniałej książki zapraszam do Indii. Na początek prosty przepis na pewien niepozorny składnik, który występuje w niemal każdej potrawie: masło ghee. Jest to Zobacz więcej
NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NaStole.pl
Domowe masło klarowane-ghee

Domowe masło klarowane-ghee 101

Masło klarowane to masło oczyszczone z białka i wody oraz innych niepotrzebnych substancji. Masło przed klarowaniem ma temp dymienia ok 150 st C a masło klarowana aż 250 st C. Jest idealne do Zobacz więcej
Gheeto klarowane masło, któresporządzającpodgrzewa sie nieznacznie dłużej – do momentu zbrązowienia osadów na dnie garnka. Ma ono złotawy kolor i orzechowy aromat. Stosuje je się powszechnie w kuchni Zobacz więcej
Długo się zbierałam do zrobienia masła klarowanego, zupełnie niepotrzebnie. Okazało się to takie proste i nawet nie takie bardzo długie. Wreszcie zrobiłam i nie żałuję. Nie ma porównania do masła Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolandminty
Klarowane masło/ghee

Klarowane masło/ghee 51

Klarowanie to proces polegający na powolnym podgrzewaniu masła, w trakcie którego odparowyywana jest woda i usuwane są osady. W rezultacieotrzymujemy tłuszcz o pięknej bursztynowej barwie, orzechowym Zobacz więcej
W życiu nie ma ponoć przypadków... a ja coraz bardziej zaczynam w to wierzyć. Bo choć masło klarowane znam od dobrych kilkunastu lat i choć zawsze w było ono w mojej lodówce, to ostatnimi czasy Zobacz więcej
KLAROWANE MASŁO - GHEE - GHI Masło ghi jest znane i cenione od czasów wedyjskich. Jest najlepszym tłuszczem do gotowania, duszenia, smażenia i pieczenia. Przygotowuje się je przez długotrwałe Zobacz więcej
pinottebutter
pinottebutter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pinotte butter
Tarta warzywna

Tarta warzywna 1826

Tarty na słono to moim zdaniem jedno z bardziej praktycznych dań. Można je jeść na ciepło i na zimno, łatwo je spakować i zabrać na wynos, a do tego prawie zawsze są pyszne. Jednak dużym minusem jest Zobacz więcej
shootandfood
shootandfood Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
shoot&food
MASŁO GHEE (klarowane)

MASŁO GHEE (klarowane) 40

Udostępnij Płynąc na fali indyjskich inspiracji przygotowałam wreszcie coś, do czego przymierzałam się od dawna. Masło ghee, inaczej – masło klarowane – produkt o stokroć lepszy od margaryny i Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Przechowywanie zakwasu

Przechowywanie zakwasu 317

Wyhodowany zakwas przechowujemy w lodówce. Wytrzymuje on tam bez dokarmiania spokojnie 1-2 tygodnie. Poprzez obniżenie temperatury spowalniamy proces fermentacji jednocześnie go nie zatrzymując. Zobacz więcej
Paskudną plagą, która często atakuje nasze warzywa jest pleśń. Trudno jest nam utrzymać długo świeżość cebuli lub ziemniaków. W lodówce na te akurat warzywa mamy za mało miejsca, lub też nie chcemy Zobacz więcej
Aleaayah
Aleaayah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mozaika smakow
Besan ladoo....

Besan ladoo.... 314

Besan ladoo sa to slodkie kulki z maki z ciecierzycy, ghee oraz cukru. Dodaje sie do tego posiekane orzechy czy owoce-pistacje, orzechy nerkowca, migdaly czy rodzynki. W Indiach w zaleznosci od stanu Zobacz więcej