Przepis na gicz cielęca bez kości

Ach, co to była za uczta! Nie mogę uwierzyć, że ładnych parę tygodni chodziłam koło tych cielęcych nóg, zanim zdecydowałam się je kupić. Teraz są już na kolejnej liście zakupowej i będziemy ich Zobacz więcej
Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
OSSOBUCO czyli cacko z dziurką

OSSOBUCO czyli cacko z dziurką 87

Któż nie zna tej budowli. Jeden z największych kościołów na swiecie. Monumentalna , przepiękna , gotycka katedra w Mediolanie. Duomo St. Maria Nascente di Milano czyli katedra Narodzin Św. Marii. Zobacz więcej
Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Osso bucco - gicz cielęca

Osso bucco - gicz cielęca 382

Niby mamy wiosnę. Niby więcej słońca, a ciągle towarzyszy mi brak czegoś... Właściwie nie wiem czego... Nie, właściwie to już wiem! Nowalijek! Botwinki, młodej marchwi, selera, pietruszki, pachnącej Zobacz więcej
Z włoskiego Oss bus… to tradycyjne danie mediolańskie zrobione z giczy cielęcej, niesamowite w swych aromatach białego wina i ziół. Mięso duszone wraz z kością nadaje mu niezwykły smak. Danie to Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Ossobuco alla Milanese

Ossobuco alla Milanese 108

Przede wszystkim rozpocznę od wyjaśnienia wszystkich nazw. Ossobuco dosłownie z języka włoskiego oznacza "kość z dziurą". Dokładnie znajduje się ona pośrodku uda i zawiera w sobie szpik kostny, Zobacz więcej
Za punkt honoru postawiłam sobie przygotowanie tego dania. Będąc w Toskanii jedna z uczestniczek naszych warsztatów nagminnie domagała się go. Wtedy tam nie byłyśmy na to gotowe... No i oczywiście Zobacz więcej
Ossobuco to oryginalna potrawa o włoskich korzeniach, która zaczyna zadamawiać się nad Wisłą. Coraz częściej na polskich stołach gości gicz cielęca lub wołowa, przyrządzana zgodnie z recepturami Zobacz więcej
menubezglutenu
menubezglutenu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Menu bez glutenu
nóżki w galerecie

nóżki w galerecie 336

Kiedy byłam mała nie przepadałam za mięsem w galarecie, a już zupełnie nie pasowały mi ozorki. Jednak z wiekiem smak się zmienia i potrawy w dzieciństwie niecierpiane wracają z honorami na stół. Moim Zobacz więcej
Tapenda.pl
Tapenda.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tapenda
Gicz cielęca po mediolańsku

Gicz cielęca po mediolańsku 1211

Zaczynając przygodę z kawałkiem mięsa, którego nigdywcześniej sięnie przygotowywało, najlepiejzacząć od klasyki.Zanim przejdziemy do przepisu warto wiedzieć, że mięso giczy wołowej lub cielęcej Zobacz więcej
Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Tomka
Ossobuco alla milanese

Ossobuco alla milanese 40

Ossobuco alla milanese - KUCHNIA TOMKA KUCHNIA TOMKA Przekonaj się, że można jeść smacznie na co dzień. Blog Przepisy Tomka Moje podróże kulinarne Muzyka w mojej kuchni Te miejsca polecam Moim zdaniem Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
WOŁOWINA

WOŁOWINA 7074

WOŁOWINA (Wpis powstał w oparciu o program "Wiem co jem", stronę www.niam.pl i www.kordas.net.pl) Największymi jej producentami są Chiny, Brazylia i USA. Najzdrowsza i najsmaczniejsza pochodzi z Kobe Zobacz więcej
Ossobuco to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Wersja po mediolańsku, w której gicz cielęca jest kolejno obsmażona na maśle a następnie duszona w winie i pomidorach. Charakterystycznym Zobacz więcej
Ossobuco, czyli dosłownie kość z dziurą, to danie rodem z włoskiej kuchni. Domowy przepis nie ustępuje ani trochę restauracyjnemu daniu. To kawałki giczy cielęcej pokrojonej w poprzeczne, grube Zobacz więcej
Jeszcze jeden przepis na gicz cielęcą, bo tak jak pisałam poprzednio, bardzo nam ten kawałek mięsa posmakował. Tym razem gicz została zrobiona w delikatnie słodkawym sosie na bazie białego wina i Zobacz więcej
Jedni przygotowują rogale świętomarcińskie, nie zważając na cenę masła, dzielnie wałkując i składając ciasto. Drudzy polują w sklepach na najlepszą tuszkę gęsi, żeby obiad był rzeczywiście świąteczny. Zobacz więcej
Tego dania nie udało mi się spróbować, bo musiałam wcześniej wyjść ze spotkania. Podobno było najsmaczniejsze ze wszystkich opisanych dotąd przeze mnie. Gicze cielęce duszone z gruszką, podane z Zobacz więcej
Osso buco in bianco to przepis zaczerpnięty z niezwykle apetycznej książki "Dwaj łakomi Włosi" autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo. Osso bucco to dosłownie "kość z dziurą", w której jest Zobacz więcej
Domowy bulion z cielęciny to świetny dodatek do sosów i wielu rodzajów mięsnych dań. Być może jest trochę czasochłonny, ale wcale nie trudny do przygotowania. Gotowy bulion można podzielić na mniejsze Zobacz więcej
Stek jagnięcy w sosie z rozmarynem - KUCHNIA TOMKA KUCHNIA TOMKA Przekonaj się, że można jeść smacznie na co dzień. Blog Przepisy Tomka Moje podróże kulinarne Muzyka w mojej kuchni Te miejsca polecam Zobacz więcej