gicz cielęca bez kości

Z włoskiego Oss bus… to tradycyjne danie mediolańskie zrobione z giczy cielęcej, niesamowite w swych aromatach białego wina i ziół. Mięso duszone wraz z kością nadaje mu niezwykły smak. Danie to Zobacz więcej
użytego mięsa, ale bez szkody dla efektu końcowego. Smacznego! 2 gicze cielęce (razem około 2kg) 2 marchewki pietruszka kawałek selera por kilka ząbków czosnku sól 2-3 listki laurowe kilka ziaren Zobacz więcej
choćby Santa Maria delle Grazie ze słynnym freskiem Leonarda da Vinci " Ostatnia wieczerza ". Piękne miasto. Dzisiaj jedno z najsłynniejszych dań włoskich. Pochodzące właśnie z Mediolanu ossobuco Zobacz więcej
innymi ostrą paprykę, czosnek, kozieradkę błękitną oraz szafran. Mały słoiczek adżiki starczy mi chyba na bardzo długo. Gicz cielęca w pikantnym sosie pomidorowym na dwie duże porcje 2 cielęce nogi, Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Ossobuco alla Milanese

Ossobuco alla Milanese 92

0
Przede wszystkim rozpocznę od wyjaśnienia wszystkich nazw. Ossobuco dosłownie z języka włoskiego oznacza "kość z dziurą". Dokładnie znajduje się ona pośrodku uda i zawiera w sobie szpik kostny, Zobacz więcej
, schab bez kości, biodrówka, wołowina – stek z łaty, befsztyk, polędwica, rumsztyk, ligawa, mielona chuda wołowina naturalne produkty skrobiowe: zboża (1 porcja = pół szklanki), kasza bulgur, kasza Zobacz więcej
z rozmarynem. Mięso było delikatne i miękkie, idealnie odchodziło od kości. Podczas jednego z wieczorów mój Tata zamówił ossobuco czyli duszoną gicz cielęcą. Najbardziej charakterystycznym elementem Zobacz więcej
, kuszącego kolorem, soczystością i wyjątkowym smakiem. A jednocześnie zaspokajającego wielki głód mięsożercy. Pomysły? Zrobimy osso bucco! Gicz cielęcą duszoną z warzywami i winem oprószoną Zobacz więcej
dokładniej – z okolic Mediolanu, włoska nazwa nawiązuje bezpośrednio do giczy i oznacza właśnie kość z dziurą. Kucharze, którzy cenią tradycję, przyrządzają potrawę klasycznie, bez jakichkolwiek Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
WOŁOWINA

WOŁOWINA 6288

1
) tylna- do wyrobu dań z galaretą bez dodatku żelatyny, wywarów oraz gęstych zup i gulaszy 7) nóżki- używane na galarety, potrawki i zupy 8) piersiówka (bruścik, żeberka) 9) łata cielęca (chwyt, Zobacz więcej
› Przepisy › Moim okiem › Bosskie osso bucco według Wojtka Lewandowskiego Kategorie Mięsa Grill Zupy Dla dzieci Ciepłe dodatki do obiadu Dużo i do syta Dania bez mięsa Ryby i owoce morza Kluchy, Zobacz więcej
Smacznie Dudziak
Smacznie Dudziak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie Dudziak
(bez tytułu)

(bez tytułu) 361

0
i dojrzewają przez kilka miesięcy) nabierają charakterystycznego, ostrego aromatu. Anchois stanowią składnik wielu dań:sałatek, past, farszów (zarówno rybnych, jak i mięsnych). Jako przyprawa Zobacz więcej