gicz cielęce pieczona

Ossobuco, czyli dosłownie kość z dziurą, to danie rodem z włoskiej kuchni. Domowy przepis nie ustępuje ani trochę restauracyjnemu daniu. To kawałki giczy cielęcej pokrojonej w poprzeczne, grube Zobacz więcej
O zaletach giczki cielęcej pieczonej tym sposobem dowiedziałam się od Pani Iwonki z naszego sklepiku. Danie weszło przebojem do ich rodziny za sprawą prawdziwej włoskiej teściowej i nastawionego na Zobacz więcej
SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 plastry giczy cielęcej ok 300-350g pietruszka marchewka cebula pomidory w puszce bez skóry 400g sól, pieprz, papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w małą kostkę, marchew Zobacz więcej
Jakiś czas temu doszłam do wniosku, że mój paleo blog jest jak na ironię ubogi w mięsne przepisy. Tymczasem w domu dość często przyrządzamy wieprzowinę i wołowinę. Zwłaszcza od czasu, kiedy Zobacz więcej
Ewe
Ewe Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HILDEGAR
PASZTET CIELĘCO DROBIOWY

PASZTET CIELĘCO DROBIOWY 120

0
Co na kanapkę? Pasztet. Lubimy, zajadamy się i eksperymentujemy. Dziś chciałabym Wam zaproponować hildegardowy pasztet cielęco drobiowy. Ma charakterystyczny smak mięsa cielęcego. Świeży tymianek, Zobacz więcej
Irmina12
Irmina12 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gotuję komuś
zupa z maślaków

zupa z maślaków 799

0
kremówki 2 litry wywaru z giczy cielęcej (robiłam cielęcinę w sosie chrzanowym i został mi wywar, ale można użyć innego, byleby nie zdominował zapachu i smaku grzybów) 10 listków szałwii łyżka Zobacz więcej
Plastry giczy cielęcej z kością duszone w białym winie z pomidorami, czosnkiem i tymiankiem Dziś zgodnie z zapowiedzią ossobuco, czyli wywodzący się z Lombardii genialny przepis na duszoną w białym Zobacz więcej
treściwe, ale bardzo, bardzo smaczne. Dla dodania lekkości podałam je z gremolatą. To lombardyjska specjalność: pietruszka ze skórką cytrynową i czosnkiem. Podaje się ją do ossobucco – duszonej giczy Zobacz więcej
Ossobuco to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Wersja po mediolańsku, w której gicz cielęca jest kolejno obsmażona na maśle a następnie duszona w winie i pomidorach. Charakterystycznym Zobacz więcej
Jak minął Wam Tłusty Czwartek? Padł dziś jakiś pączkowy lub faworkowy rekord? My dziś skupiłyśmy się nie na deserze, ale na obiedzie, bo przecież nie samymi pączkami w Tłusty Czwartek człowiek żyje ;) Zobacz więcej
-Sandacz po friulijsku, czyli ryba z szynką parmeńską i borowikami(Friuli Wenecja Julijska to nieduży region w północno-wschodnich Włoszech ze stolicą w Trieście). Na koniec risotto z giczą cielęcą Zobacz więcej
Jeśli lubicie smak golonki, ale tradycyjna jest dla was zbyt tłusta, ta potrawa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Gicze należy najpierw usmażyć z każdej strony a następnie piec ok 90 minut aż będą Zobacz więcej
cielęcą, a do tego grillowane warzywa i pieczone ziemniaki z uwielbianymi przeze mnie czosnkiem i rozmarynem, niestety prawie niewyczuwalnymi. Trzeba przyznać, że danie (do tego zaserwowane po Zobacz więcej
Pieczone warzywa z gremolatą Gremolata, aromatyczna mieszanka drobno posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku, potrafi tchnąć życie w najnudniejsze potrawy. Wywodzi się z Lombardii, Zobacz więcej
. Prawdziwe ossobuco czyli inaczej kość z dziurą, a w tej dziurze nic innego niż szpik. Przepis na ossobuco jest wersją nowoczesną zaczerpniętą od Gary'ego Mehigan'a. Natomiast wersja alla Karolina Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Ossobuco

Ossobuco 180

0
Ossobuco to włoska potrawa pochodząca z Mediolanu. Dosłownie oznacza „kość z dziurą”, ponieważ przyrządza się ją z giczy(czyli pręgi) cielęcej, aczkolwiek gicz z młodej wołowiny również jest Zobacz więcej
, czyli długo duszonej giczy cielęcej, gremolata świetnie sprawdza się z grillowanymi rybami czy pieczonymi warzywa. Ba – nawet z polskim białym serem! Tutaj gremolota podkręca smak krótko smażonych Zobacz więcej
Dłuższy czas temu kupiłem gicze cielęce. Chciałem zrobić ossobuco i długo woziłem się z tym zamiarem. Jednak ze względu albo na brak chęci/weny albona długi czas duszenia nie było jak tego zrobić. Zobacz więcej
pasztet był naprawdę wyborny. Dziś pora na przepis dla gospodarnych pań i panów. Jeśli ktoś nie przepada za wątróbką, może ją pominąć albo zminimalizować jej ilość. Wątróbka cielęca bywa trudno Zobacz więcej