głóg konfitura

Wyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących. Zobacz więcej
zagotować, następnie wsypać owoce i zagotować. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wsypać resztę cukru, zagotować i na małym ogniu smażyć 10-15 minut, aż owoce będą szkliste. Pod koniec gotowania Zobacz więcej
Kurczak doprawiony przyprawami do drobiu dzikiego. Czas : 1 godzina + 2 godziny macerowanie kurczaka Składniki : 4 uda z kurczaka 2 łyżki oleju słonecznikowego łyżka mielonego jałowca łyżeczka Zobacz więcej
Jesień jest przepiękną porą...tyle bogactw dookoła : jarzębina, czarny bez, berberys, dereń i oczywiście głóg. Ostatnio trafiłam na duże głogowe zagłębie nad Narwią. Nazrywałam i do suszenia i na Zobacz więcej
Dzień dobry, W związku z piękną pogodą dostaję od Was mnóstwo pytań o owoce jesieni: zwłaszcza dziką różę oraz głóg.Kiedy zbierać? Jak zbierać? Czy tam naprawdę jest tyle witaminy C? Jak przetworzyć? Zobacz więcej
W strefie dla pełnoletnich nalewka zowoców głogu,które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, Zobacz więcej
Wtym roku do przepisu na pysznekonfitury z owoców dzikiej róży i głogu z kokosową nutą dorzucamy powidła z głogu z cynamonem. To prawda, trochę trzeba się przy nich napracować :) ale zachęcamy do Zobacz więcej
życzeniami w dniu Św. Walentego :) PS O afrodyzjaku też się pomyśli... ;) Składniki (na 1 litr): 4 łyżeczki suszonych owoców głogu 3 łyżeczki ziela serdecznika 2 łyżeczki płatków róży 2 łyżeczki Zobacz więcej
zdobyć dobre herbaty wchodził w jakieś dziwne kontakty z marynarzami i kupował od nich przemycane z Zachodu herbaty . Ja dawałam łapówki w sklepach w czasach kartkowych by mi sprzedano Yunan a nie Zobacz więcej
bywało ,,Jedna znajoma mnie się pyta" Herbaciane wspomnienie o Prababci: Nie przypuszczałam nawet , że tak emocjonalnie mogę podchodzić do herbaty - Zaparzyłam ,, Rosyjską karawanę " i .... Czas : 10 Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Wina włoskie

Wina włoskie 285

0
Włoskie wina należą do moich ulubionych. Bukiety, smaki, których nie trzeba się domyślać, dzieje się w nich tyle, że trudno się od nich oderwać i degustowanie zawsze kończy się lekkim szumem w głowie, Zobacz więcej
z lemoniadą z lipy(!), była również wersja pokrzywowa i z głogiem. To wszystko jest zbiorem naturalnych składników, jak ocet jabłkowy czy miód gryczany - niezwykle orzeźwiające i aromatyczne... Zobacz więcej
przepisami. Ja już pierwsze bzowe racuszki mam za sobą. Dokumentacja zdjęciowa zrobione, więc gdy tylko czas pozwoli, podzielę się ich smakiem. Na razie cofam się w czasie i wyciągam na światło Zobacz więcej
, na 4 piętro, gałęzie zerwane na podwórku u rodziców: głóg i leszczynę. Cienkie witki zanurzone w wodzie i postawione na ciepłym parapecie już po 2 dniach zaczynają się zielenić, a teraz, po Zobacz więcej
Nastał czas na czeremchę, nareszcie w tym roku uda mi się zrobić czeremchową nalewkę! Zeszłej jesieni „czaiłam się” tak długo, że w końcu wyprzedziły mnie ptaki. Dla mnie zostały same ogonki, a stało Zobacz więcej
łąkowej, orzechy leszczynowe, czy owoce derenia jadalnego, ze wymienie tylko nieliczne i zarazem te najbardziej znane). A wiec dla mnie nici z odkrywania jadalnych osobliwosci. Nazwy roslin stanowily Zobacz więcej
w stopy. Dziś zadzwoniła moja Mama, mówiąc, że w lesie pojawiły się pierwsze, oczekiwane przeze mnie z niecierpliwością grzyby. Wciąż do domu znoszę siatki późnojesiennych warzyw, maleńkich Zobacz więcej
, kiedy zaczęłam poznawać nową okolicę. Mam już mentalną mapkę części ziół, wiem, gdzie rosną dzikie gruszki i jabłka-ulęgałki, wiem, gdzie jest dużo głogu (niestety, blisko drogi, muszę znaleźć inne Zobacz więcej
orzechem, jaki mijałam widziałam ludzi z reklamówkami, dziećmi, czasem w rękawiczkach, którzy wybierali orzechy włoskie ze ściółki. Nie pomnę dzieci z kasztanami i żołędziami, pierwszymi kolorowymi Zobacz więcej
, kobylak i piołun, zbierane na ugorach, były idealne na dolegliwości żołądkowe. Liście olszyny i podbiału leczyły owrzodzenia rąk i nóg niedożywionych dzieci. Babka lancetowata, porastająca leśne Zobacz więcej