głowizna

czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Ruska głowizna

Ruska głowizna 1336

0
. Patrzaj, głowizna ruska u mnie jest. Ech, czasem człowiek musi być elastyczny. Poczłapałem za sołtysem i wyciągnąłem rodowe szklanki z duraleksu, gdyż biznes jest biznes, a z sołtysem dobrze żyć Zobacz więcej
pół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo groszek zielony z puszki Głowę i nóżki Zobacz więcej
Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się Zobacz więcej
ze słoniny, płuca wieprzowe ,wątroba wieprzowa , skrawki mięsa wieprzowego przerośnięte tłuszczem, mięso z głowizny ). 30 dag skwarek z podgardla . 50 dag sparzonej krwi wieprzowej. Rosół z Zobacz więcej
na tackach w sklepie i należy szanować każdy element poświęconego dla niego zwierzęcia. Czekam na dania z wątróbek, nerek, płucek, serduszek, żołądków, flaczków; a także innych zapomnianych Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Biała kaszanka

Biała kaszanka 1874

2
małym ogniu 30 minut. Po ugotowaniu kasz wywar pozostawiamy do parzenia kaszanki. Wysypujemy ugotowaną kaszę od dużej miski łączymy ze zmielonym mięsem dodajemy przyprawy oraz obrany i pokrojony Zobacz więcej
Flaki to zupa, która doprowadza wiele osób do przerażenia. Nieobce są myśli typu „jak można jeść coś takiego?”. Ja nie rozumiem tych uprzedzeń. Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, że flaki to Zobacz więcej
Dawniej spożywanie podrobów dyktowane było ekonomią, dzisiaj coraz częściej mówi się o świadomym jedzeniu „od nosa do ogona”. Jeśli chcemy, aby idea zmaterializowała się, a nie tylko pozostała modnym Zobacz więcej
zmotywowała mnie Joasia z Królestwa Garów. Na Zielonym Rynku zakupiłam policzki wołowe (ale z bardzo młodej sztuki) i po wycięciu tego co mnie interesowało (bo dostałam po prostu głowiznę wołową;)) Zobacz więcej
. Aleksander Baron, Solec 44 Gryczana kaszanka z leszcza w opalanych cebulach z galaretką jeżynową // 2011 Pinot Noir Becker Family, winnica Becker, Palatynat, Niemcy Łby karpia wędzone w maśle // Zobacz więcej
Na dziś przygotowałam kolejny przepis wigilijny z propozycji Monatowej. Dziś będzie tego troszkę więcej, bo choć wpis dotyczy barszczu, to jednak dodatkowo zamieszczam przepis na zakwas oraz na uszka, Zobacz więcej
się następujących przypraw: cebuli, natki pietruszki, soli, pieprzu, kwiatu muszkatołowego, otartej skórki z cytryny. Jako osłonki używa się naturalnych jelit wieprzowych. Weißwurst tradycyjnie je Zobacz więcej
Salceson domowy Salceson powstał podczas rozbioru półtusz wieprzowych, czyli z tego co mamy przy świniobiciu. Ponadto zagospodarowujemy kości z resztakmi mięsa. Wyrób nie jest trudny, ale praco i Zobacz więcej
Co kraj to obyczaj. Zwłaszcza świąteczny. Na przykład Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, tylko chałwą. Anglicy nie uznają bezmięsnych kolacji i na wigilijnym stolę serwują indyka. Szwedzi zajadają Zobacz więcej
, nie wiem, czy miałabym ochotę spróbować mięsa z psa, czy zupy z rekiniej płetwy, ale z pewnością nie miałabym ochoty ani na głowiznę ani na krabią spermę. Takimi przysmakami Chińczycy nie gardzą. Z Zobacz więcej
renomie w menu znajdziecie dania z wykorzystaniem mniej szlachetnych kawałków mięsa np. głowizny wieprzowej. Po powrocie widziałam nawet książkę kucharską poświęconą tylko podrobom pt. "Offal: The Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
salceson domowy

salceson domowy 20984

3
Jest przepyszny, na pewno lepszy niż ten ze sklepu i po prostu warto go zrobić. :) Jeśli nawet ktoś nie lubi salcesonu, to nie powinien od razu przekreślać tego domowego, bo to zupełnie inny Zobacz więcej
na słodko i ziołowo. Drugi pasztet zwał się odjazdowo z francuska i był genialnie delikatny w konsystencji, absolutnie rewelacyjnie paprykowy. Ale kiedy zaczęło kiełkować moje żywieniowe zboczenie, Zobacz więcej
, zioła posiekać drobno. Do namoczonych bułek dodać zioła, wędzonkę, skórkę cytrynową, jajka i przyprawy, dobrze wyrobić. Przełożyć do formy, piec w 170'C do zezłocenia (ok. 30 min.). Wiosennie! Zobacz więcej
- Spróbujesz? - Takie bardzo przednówkowe to danie.. - Hmm? - Suche bułki i pokrzywy.. Nádivka to w Czechach danie głównie wielkanocne, choć bywa podawana również na co dzień jako dodatek do mięsa. Zobacz więcej