głowizna

czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Ruska głowizna

Ruska głowizna 1316

0
. Patrzaj, głowizna ruska u mnie jest. Ech, czasem człowiek musi być elastyczny. Poczłapałem za sołtysem i wyciągnąłem rodowe szklanki z duraleksu, gdyż biznes jest biznes, a z sołtysem dobrze żyć Zobacz więcej
pół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo groszek zielony z puszki Głowę i nóżki Zobacz więcej
Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się Zobacz więcej
. Do napełniania wykorzystujemy maszynkę do mielenia z końcówką do kiełbas . Kaszankę parzymy około 15 minut w osolonej wodzie . Temperatura wody 85 - 75 stopni C . Sprawdzamy żeby woda nie wrzała , Zobacz więcej
na tackach w sklepie i należy szanować każdy element poświęconego dla niego zwierzęcia. Czekam na dania z wątróbek, nerek, płucek, serduszek, żołądków, flaczków; a także innych zapomnianych Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Biała kaszanka

Biała kaszanka 1844

2
Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 Zobacz więcej
Flaki to zupa, która doprowadza wiele osób do przerażenia. Nieobce są myśli typu „jak można jeść coś takiego?”. Ja nie rozumiem tych uprzedzeń. Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, że flaki to Zobacz więcej
zmotywowała mnie Joasia z Królestwa Garów. Na Zielonym Rynku zakupiłam policzki wołowe (ale z bardzo młodej sztuki) i po wycięciu tego co mnie interesowało (bo dostałam po prostu głowiznę wołową;)) Zobacz więcej
otwartości – a nawet odwagi – na nowe. To dania, którym zwykle towarzyszą komentarze; niektórym smakują, niektórym nie (dla mnie najmniej ciekawa była słodkawa, tłusta i kolagenowa głowa karpia, a Zobacz więcej
Na dziś przygotowałam kolejny przepis wigilijny z propozycji Monatowej. Dziś będzie tego troszkę więcej, bo choć wpis dotyczy barszczu, to jednak dodatkowo zamieszczam przepis na zakwas oraz na uszka, Zobacz więcej
Bawarii, a szczególnie okolic Monachium, czasami uważany za symbol jej odrębności. Istnieje również żartobliwe pojęcie Weißwurstäquator (równika białej kiełbasy), biegnącego wzdłuż Dunaju i Zobacz więcej
Salceson domowy Salceson powstał podczas rozbioru półtusz wieprzowych, czyli z tego co mamy przy świniobiciu. Ponadto zagospodarowujemy kości z resztakmi mięsa. Wyrób nie jest trudny, ale praco i Zobacz więcej
Co kraj to obyczaj. Zwłaszcza świąteczny. Na przykład Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, tylko chałwą. Anglicy nie uznają bezmięsnych kolacji i na wigilijnym stolę serwują indyka. Szwedzi zajadają Zobacz więcej
doszłam do wniosku, że nie jest sztuką kupić kawał polędwicy wołowej za 20 funtów za kilogram i zrobić z niej smaczne danie. Sztuką jest wydać na wątróbki 1.29 funta i przygotować taki obiad, że o Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
salceson domowy

salceson domowy 20704

3
tylko ten salceson, który mamy akurat zamiar zjeść na bieżąco, a pozostałe zostawić w pończoszce dla wygodniejszego przechowywania, można zamrażać *** Ten salceson można nazwać ozorkowym, natomiast Zobacz więcej
na słodko i ziołowo. Drugi pasztet zwał się odjazdowo z francuska i był genialnie delikatny w konsystencji, absolutnie rewelacyjnie paprykowy. Ale kiedy zaczęło kiełkować moje żywieniowe zboczenie, Zobacz więcej
, zioła posiekać drobno. Do namoczonych bułek dodać zioła, wędzonkę, skórkę cytrynową, jajka i przyprawy, dobrze wyrobić. Przełożyć do formy, piec w 170'C do zezłocenia (ok. 30 min.). Wiosennie! Zobacz więcej
dodatek głowizny, stąd też inna jej nazwa - hlavička). W tej wersji nádivka urzeka swoim aromatem, zapach ziół unosi się w kuchni w czasie siekania, w czasie pieczenia i jeszcze długo, długo później, Zobacz więcej
trufli, w Slawonii, rzadko odwiedzanej przez Polaków, królują konfitury z dunja, chorwackiej pigwy, robi się tu też kulen - wędzoną kiełbasę z wieprzowiny doprawioną ostrą papryką, pieprzem i Zobacz więcej
ją usunąć. Ozorek obrać z białej skóry. Pokroić uszy w paski grubości 2 mm, a głowiznę i ozorek na trochę grubsze. W dużym woku, albo na naprawdę dużej patelni rozgrzać olej i na rozgrzany wrzucić Zobacz więcej