głowizna

czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Ruska głowizna

Ruska głowizna 1359

0
{{headerMessage}}
. Patrzaj, głowizna ruska u mnie jest. Ech, czasem człowiek musi być elastyczny. Poczłapałem za sołtysem i wyciągnąłem rodowe szklanki z duraleksu, gdyż biznes jest biznes, a z sołtysem dobrze żyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo groszek zielony z puszki Głowę i nóżki Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Cepeliny mojej mamy

Cepeliny mojej mamy 486

0
{{headerMessage}}
Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ze słoniny, płuca wieprzowe ,wątroba wieprzowa , skrawki mięsa wieprzowego przerośnięte tłuszczem, mięso z głowizny ). 30 dag skwarek z podgardla . 50 dag sparzonej krwi wieprzowej. Rosół z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na tackach w sklepie i należy szanować każdy element poświęconego dla niego zwierzęcia. Czekam na dania z wątróbek, nerek, płucek, serduszek, żołądków, flaczków; a także innych zapomnianych Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Biała kaszanka

Biała kaszanka 1913

2
{{headerMessage}}
Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 Zobacz więcej
masterb2
masterb2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowyj
Flaki wołowe – polska tradycja

Flaki wołowe – polska tradycja 283

0
{{headerMessage}}
wstrętu, a przecież są zrobione z takich części zwierząt, których nikt by nie tknął na obiad. Są w nich wymiona, żołądki, serca, płuca, ryjki, głowizna i inne części. Dlaczego flaki tak obrzydzają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jako najsmaczniejsza część świni, dlatego ofiarowywano ją przywódcy społeczności. Można z niej przygotować wiele potraw gotowanych i fermentowanych – na pierwszy raz wybraliśmy najprostszą: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zmotywowała mnie Joasia z Królestwa Garów. Na Zielonym Rynku zakupiłam policzki wołowe (ale z bardzo młodej sztuki) i po wycięciu tego co mnie interesowało (bo dostałam po prostu głowiznę wołową;)) Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Ryba w Zalewie. Obiad z Baronem

Ryba w Zalewie. Obiad z Baronem 269

0
{{headerMessage}}
podkreślałó smak głównego składnika, uzupełniało go i dodawało niebanalnego charakteru. Lawendowy karmel do wątróbek suma, pachnące waniliowo-tanicznym dymem masło do delikatnej głowizny z karpia czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na dziś przygotowałam kolejny przepis wigilijny z propozycji Monatowej. Dziś będzie tego troszkę więcej, bo choć wpis dotyczy barszczu, to jednak dodatkowo zamieszczam przepis na zakwas oraz na uszka, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się następujących przypraw: cebuli, natki pietruszki, soli, pieprzu, kwiatu muszkatołowego, otartej skórki z cytryny. Jako osłonki używa się naturalnych jelit wieprzowych. Weißwurst tradycyjnie je Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Salceson domowy

Salceson domowy 11890

5
{{headerMessage}}
Salceson domowy Salceson powstał podczas rozbioru półtusz wieprzowych, czyli z tego co mamy przy świniobiciu. Ponadto zagospodarowujemy kości z resztakmi mięsa. Wyrób nie jest trudny, ale praco i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co kraj to obyczaj. Zwłaszcza świąteczny. Na przykład Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, tylko chałwą. Anglicy nie uznają bezmięsnych kolacji i na wigilijnym stolę serwują indyka. Szwedzi zajadają Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku 47

7
{{headerMessage}}
tego kraju jedzą inaczej i w czym innym się specjalizują. Do zachodniego świata trafiło kilka chińskich evergreenów jak kaczka po pekińsku, sajgonki, kurczak gongbao, czy wontony. Znamy też makarony Zobacz więcej
{{headerMessage}}
renomie w menu znajdziecie dania z wykorzystaniem mniej szlachetnych kawałków mięsa np. głowizny wieprzowej. Po powrocie widziałam nawet książkę kucharską poświęconą tylko podrobom pt. "Offal: The Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
salceson domowy

salceson domowy 21271

3
{{headerMessage}}
Jest przepyszny, na pewno lepszy niż ten ze sklepu i po prostu warto go zrobić. :) Jeśli nawet ktoś nie lubi salcesonu, to nie powinien od razu przekreślać tego domowego, bo to zupełnie inny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na słodko i ziołowo. Drugi pasztet zwał się odjazdowo z francuska i był genialnie delikatny w konsystencji, absolutnie rewelacyjnie paprykowy. Ale kiedy zaczęło kiełkować moje żywieniowe zboczenie, Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka 112

0
{{headerMessage}}
na świątecznym stole będzie wiosennie! :-) Nádivka to rodzaj knedla/klopsa (takie też nazwy nosi w krajach niemieckojęzycznych), który przygotowuje się z bułki, mięsa, jajek i świeżych ziół. Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Pokrzywy, nádivka

Pokrzywy, nádivka 83

0
{{headerMessage}}
dodatek głowizny, stąd też inna jej nazwa - hlavička). W tej wersji nádivka urzeka swoim aromatem, zapach ziół unosi się w kuchni w czasie siekania, w czasie pieczenia i jeszcze długo, długo później, Zobacz więcej