głowizna

czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Ruska głowizna

Ruska głowizna 1397

Wyszedłem na gumno zadać kurkom. Sołtys Szuwaśko siedział na kamuszku, grubymi paluchami wytrzęchując śnieg z gumofilców, ponieważ gonił borsuka. Dobrotliwy nie był. — Kochanieńki—zachrzęścił, Zobacz więcej
pół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo groszek zielony z puszki Głowę i nóżki Zobacz więcej
PaulinaMat
PaulinaMat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Yummy morning
199. Surowizna

199. Surowizna 66

Zakup kaszy gryczanej niepalonej planowałam naprawdę bardzo długo, zazwyczaj jednak odkładałam "na następny raz". Ostatnio postanowiłam, że musi ona wylądować w moim koszyku i słowa dotrzymałam. Byłam Zobacz więcej
Bananowa surowa gryczanka z nutką cynamonu i kardamonu podana z borówkami amerykańskimi, syropem cynamonowym i posiekanymi orzechami brazylijskimi W ostatniej chwili przed pójściem spać zdecydowałam Zobacz więcej
Olej w głowie mieć - ale jaki, by rozumu stało - KUCHNIA TOMKA KUCHNIA TOMKA Przekonaj się, że można jeść smacznie na co dzień. Blog Przepisy Tomka Moje podróże kulinarne Muzyka w mojej kuchni Te Zobacz więcej
Karolina
Karolina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zmysły w kuchni
Odjechana surowizna

Odjechana surowizna 244

Wspominałam już Wam na tym blogu, że bardzo lubię wegańskie dania. Bez popadania w totalny i bezkrytyczny zachwyt, bo co jak co, ale próby zastąpienia jajek i masła np. w deserach nadal mnie nie Zobacz więcej
Just a SALAD
Just a SALAD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just a SALAD
BIOOIL mam w głowie!

BIOOIL mam w głowie! 11

Przedstawiam Wam wyśmienitą, prostą i szybką w przygotowaniu, a jednocześnie efektowną i do tego pełną zdrowia sałatkę. Mamy tu słodkie maliny, orzeźwiające pomidory, delikatną w smaku mozzarellę oraz Zobacz więcej
Surowa kasza gryczana z awokado, bananem , śliwkami , daktylami , orzechami laskowymi i karobem. Podana z malinami , gorzką czekoladą 99 % i Przepis: - 1/2 szkl kaszy gryczanej niepalonej+ szkl wody Zobacz więcej
And the upał continues.. Termometry właśnie pokazują mi ponad 30 stopni w słońcu ale jadąc ostatnio autobusem teoretycznie klimatyzowanym miałam wrażenie, ze temperatura spokojnie osiąga 60 stopni Zobacz więcej
Zima, która najwyraźniej nie ma ochoty jeszcze odpuścić, pokrzyżowała mi plany. Wysokie temperatury na początku miesiąca spowodowały, że roślinki jak szalone wyskoczyły spod ziemi. Pojawiły się Zobacz więcej
Wyjście do miasta ze znajomymi wcześniej czy później napotyka na moment, gdy ktoś mówi „zjadłbym/zjadłabym coś”. I tutaj zaczyna się problem. W Poznaniu opcji do wyboru jest sporo, a gdy Polak głodny, Zobacz więcej
Chciałbyś spróbować rewelacyjnych olejów lnianych w nowych odsłonach smakowych? Pokaż więc, że masz BIOOIL w głowie i wygraj zestaw smakowitych,zdrowych oraz naturalnych olejów i nasion! Zapraszam do Zobacz więcej
Dzisiaj nie będę zbyt wylewna, bo ledwie zdążyłam wypakować plecak z Lublina (relacja wkrótce), a już muszę pakować się do Gniezna. Żeby jednak mój blogasek i jego szanowni czytelnicynie czuli się Zobacz więcej
Drogie Panie, drodzy Panowie, Elementarna ludzka przyzwoitość nakazuje mi wyjaśnić ostatnią ciszę na blogu tym bardziej, że wielu z Was pisało do mnie w tej sprawie. Bez obaw! Kuchenny Kredens nie Zobacz więcej
Ale numer. Czy u was też tak wieje? Przez taras przelatują szybkością zbliżoną do nad świetlnej liście, pająki, skoszona trawa i wypowiedziane słowa. Każde z nich mknie za szybko. Czy właśnie Zobacz więcej
Jakie raki, co za szampjony? Choć wiele z potraw, o których piszę na blogu obecnych jest na naszych stołach również i współcześnie w mniej lub bardziej podobnej do dawnych formie, tak przepis Zobacz więcej
Jak się Wam podobały moje ostatnie propozycje pudełek, które możemy przygotować w domu? Czy stworzyliście już własny lunch box? Mam nadzieję, że gotowe kanapki z bufetu, powoli ustępują miejsca Zobacz więcej
Chyba nie ma prostszej zupy! W mojej kuchni- prawdziwy hit. Wystarczy zaledwie pół godziny, a na talerzu jest już zielono. Do tego zapach prażonych migdałów- uwielbiam. All what you need: świeże Zobacz więcej
Dzisiaj dosłownie doznałam smakowego objawienia. Przyjmuję publiczną chłostę, wymierzoną samej sobie, że tak długo odkładałam ten przepis na później, ponieważ to prawdziwe odkrycie roku. Proste, Zobacz więcej
Nu, trochie zaległości se narobilim w tem gotowaniu. Ale już spieszymy z, być może pokrętnym, tłumaczeniem. Otóż my jesteśmy ludziska ciekawe świata, takie, co to se lubią horyzonta poszerzać. Poza Zobacz więcej