Przepis na głowizna

czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Ruska głowizna

Ruska głowizna 1438

Wyszedłem na gumno zadać kurkom. Sołtys Szuwaśko siedział na kamuszku, grubymi paluchami wytrzęchując śnieg z gumofilców, ponieważ gonił borsuka. Dobrotliwy nie był. — Kochanieńki—zachrzęścił, Zobacz więcej
pół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo groszek zielony z puszki Głowę i nóżki Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Salceson domowy

Salceson domowy 12499

Salceson domowy Salceson powstał podczas rozbioru półtusz wieprzowych, czyli z tego co mamy przy świniobiciu. Ponadto zagospodarowujemy kości z resztakmi mięsa. Wyrób nie jest trudny, ale praco i Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Cepeliny mojej mamy

Cepeliny mojej mamy 499

Danie czasochłonne i wymagające wiele zachodu. Do jego przygotowania potrzebne jest mięso wieprzowe – głowizna. Niełatwo je zdobyć, bo nie kupimy go w każdym sklepiku osiedlowym. Jednak warto się Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Biała kaszanka

Biała kaszanka 2101

Smakowita, prawda, że apetycznie wyglądająca, to przykład tradycyjnego wyrobu domowego, w warunkach domowych możliwa do wykonania, stanowi doskonały przykład, że "swojskie - najlepsze"! Składniki: 2 Zobacz więcej
masterb2
masterb2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowyj
Flaki wołowe – polska tradycja

Flaki wołowe – polska tradycja 312

Flaki to zupa, która doprowadza wiele osób do przerażenia. Nieobce są myśli typu „jak można jeść coś takiego?”. Ja nie rozumiem tych uprzedzeń. Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, że flaki to Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
salceson domowy

salceson domowy 22476

Jest przepyszny, na pewno lepszy niż ten ze sklepu i po prostu warto go zrobić. :) Jeśli nawet ktoś nie lubi salcesonu, to nie powinien od razu przekreślać tego domowego, bo to zupełnie inny Zobacz więcej
Dawniej spożywanie podrobów dyktowane było ekonomią, dzisiaj coraz częściej mówi się o świadomym jedzeniu „od nosa do ogona”. Jeśli chcemy, aby idea zmaterializowała się, a nie tylko pozostała modnym Zobacz więcej
KASZANKA Witam wszystkich którzy uwielbiają domowe wyroby , cenią niepowtarzalny smak i świeżość wyrobów . Robiąc sami mamy pewność , że jemy produkty najwyższej jakości , dostosowane do smaku naszych Zobacz więcej
W sklepach zazwyczaj mijamy je bez zaszczycenia choćby spojrzeniem, a gdy przypadkiem nasz wzrok zostanie przy nich na dłużej, krzywimy się z niechęcią. Kiedyś powszechne, dzisiaj - coraz rzadsze. Zobacz więcej
Jeżeli podróżujecie do Niemiec w okolice Bawarii polecamy spróbowanie tamtejszych tradycyjnych białych kiełbasek. Na zdjęciu znajdują się: • piwo bezalkoholowe marki Clausthaler • 3 kiełbaski tzw Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Minta Eats
Ryba w Zalewie. Obiad z Baronem

Ryba w Zalewie. Obiad z Baronem 274

To jedno z ciekawszych kulinarnych doświadczeń tego lata. Niezwykła sceneria niewielkiej wysepki na Zalewie Zegrzyńskim, ciekawe, opracowane przez Aleksandra Barona z Solec 44 menu, które oparto o Zobacz więcej
Na dziś przygotowałam kolejny przepis wigilijny z propozycji Monatowej. Dziś będzie tego troszkę więcej, bo choć wpis dotyczy barszczu, to jednak dodatkowo zamieszczam przepis na zakwas oraz na uszka, Zobacz więcej
Na wstępie jeszcze raz dziękuję tym, którzy głosowali na mój przepis w konkursie w marcu. 26 listopada udało mi się odebrać moją nagrodę - posiłek w wybranej przeze mnie restauracji, czyli The Kitchin Zobacz więcej
Co kraj to obyczaj. Zwłaszcza świąteczny. Na przykład Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, tylko chałwą. Anglicy nie uznają bezmięsnych kolacji i na wigilijnym stolę serwują indyka. Szwedzi zajadają Zobacz więcej
Policzki??? Owszem! Ja jestem na TAK! Pierwszy raz miałam przyjemność je jeść w Kraju Basków w ubiegłym roku było toCarrilleras de ternera al Rioja Alavesa y mermelada de ciruela. Wspaniałe kruche Zobacz więcej
Oli Przegryzam
Oli Przegryzam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przegryzam
Sopot: Świnka Pod Jabłonką

Sopot: Świnka Pod Jabłonką 6

Jeśli będziesz chciała dogodzić chłopakowi. Jeśli przyjadą do Ciebie przyjaciele zza granicy, głodni polskiej fantazyjnej kuchni. Jeśli nagle odwiedzą Ciebie rodzice i zajdzie potrzeba ugoszczenia ich Zobacz więcej
Chimek
Chimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuryer Cyniczny
Gzelce a sprawa (staro)polska

Gzelce a sprawa (staro)polska 149

To straszne, że uprawiam częściowy recykling, ale chodził ten temat za mną już od jakiegoś czasu. To znaczy – chodził o tyle, że chciałem o tym napisać na kuchennym blogasku, z racji że dawno nie było Zobacz więcej
Oli Przegryzam
Oli Przegryzam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przegryzam
Sopot: Świnka Pod Jabłonką

Sopot: Świnka Pod Jabłonką 48

Jeśli będziesz chciała dogodzić chłopakowi. Jeśli przyjadą do Ciebie przyjaciele zza granicy, głodni polskiej fantazyjnej kuchni. Jeśli nagle odwiedzą Ciebie rodzice i zajdzie potrzeba ugoszczenia ich Zobacz więcej
Zadumałam się siedząc we włoskiej restauracji nad talerzem pysznej coratelli. Podroby - takie smaczne, a tak niedoceniane. Postanowiłam, że po powrocie będę gotować więcej dań w miarę możliwości, Zobacz więcej