głowizna wędzona

podkreślałó smak głównego składnika, uzupełniało go i dodawało niebanalnego charakteru. Lawendowy karmel do wątróbek suma, pachnące waniliowo-tanicznym dymem masło do delikatnej głowizny z karpia czy Zobacz więcej
trufli, w Slawonii, rzadko odwiedzanej przez Polaków, królują konfitury z dunja, chorwackiej pigwy, robi się tu też kulen - wędzoną kiełbasę z wieprzowiny doprawioną ostrą papryką, pieprzem i Zobacz więcej
też mięso solone, a znaczenie to w przypadku naszym wydaje mi się prawdopodobniejsze. Gzelce wywieść możnaby także od dwu innych, podobnie brzmiących wyrazów gwarowych niemieckich, mianowicie Gesulse Zobacz więcej
Kątnice dokładnieopłukać, włożyć do letniej wody na 1godzinę. Głowiznę golonki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki,opłukać. Zalać zimną wodą na kilkagodzin zmieniać wodę co jakiś czas. Powymoczeniu Zobacz więcej
, kiedy byłam małą dziewczynką. Mój Dziadziuś do końca życia był gospodarzem: w tamtym roku marzył jeszcze o krowie („Zobaczycie, jeszcze na wiosnę sobie kupimy od nowa krowę!”), kilka miesięcy przed Zobacz więcej
w chińskiej fasolce, pod beszamelem Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego Frappe na upalne dni Frutti di mare z frytownicy ActiFry Frutti di mare z makaronem G Galareta z dorsza Galareta z Zobacz więcej