głowizna wędzona

podkreślałó smak głównego składnika, uzupełniało go i dodawało niebanalnego charakteru. Lawendowy karmel do wątróbek suma, pachnące waniliowo-tanicznym dymem masło do delikatnej głowizny z karpia czy Zobacz więcej
trufli, w Slawonii, rzadko odwiedzanej przez Polaków, królują konfitury z dunja, chorwackiej pigwy, robi się tu też kulen - wędzoną kiełbasę z wieprzowiny doprawioną ostrą papryką, pieprzem i Zobacz więcej
też mięso solone, a znaczenie to w przypadku naszym wydaje mi się prawdopodobniejsze. Gzelce wywieść możnaby także od dwu innych, podobnie brzmiących wyrazów gwarowych niemieckich, mianowicie Gesulse Zobacz więcej
. Głównymiskładnikami salcesonu jest golonka i głowina, możemy dodać polędwicę wieprzowąi podroby np. serce lub ozorek Są profesjonalne, nie pękają!!! Moim zdaniemnajlepsze na rynku polskim. Salceson Zobacz więcej
nie chcecie, a dobrnęliście aż tutaj, to dlaczego?) po prostu nie czytajcie. Taką balię kaszy mieszałam od czasu, kiedy byłam mała. Świniobicie. Dowiedziałam się o nim dzień przed. Mieliśmy pecha, Zobacz więcej
udka z dynią i ziemniakami Kaczka duszona w pomarańczach Kaczka faszerowana i pieczone gruszki Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami Kaczka nadziewana Kakaowe ciasto z serkiem i gruszkami Zobacz więcej