gluten chleb

Na obiad przygotowaliśmy duszoną szynkę. Część chowamy do lodówki i mamy szynkę na śniadanie. Co najważniejsze jest to szynka bez licznej listy dodatków. Składniki 2 plastry szynki duszonej 2 kromki Zobacz więcej
Przygotowanie chleba z własnej mieszanki jest trudne. Każdy narzeka, że chleb kruszy się. Ale z drugiej strony gotowa mieszanka zawiera dodatki chemiczne. Zawsze są argumenty za i przeciw. Ale Zobacz więcej
Czy tylko mi jesień kojarzy się z sezonem na dynie? Jakoś nie potrafią mi się znudzić. Ostatnio na blogu pojawiły się dwa przepisy z dynią w roli głównej: SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ Z BOCZKIEM, Zobacz więcej
Dieta wykluczająca gluten to ciężki temat, szczególnie dla tych, którzy kochają chleb. Ja całe szczęście nie muszę być na diecie eliminacyjnej, ale wiem, że dobry, bezglutenowy chleb to trudna zdobycz Zobacz więcej
W sklepie zauważyłam mąkę konopną i po chwili zastanowienia postanowiła ja kupić. Na pierwszy ogień idzie chleb, który zostanie upieczony z dodaniem mąki konopnej. Po upieczeniu chleb był zwarty, Zobacz więcej
Chleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być Zobacz więcej
Latem deszcz jest potrzebny, ale nie wiem czy aż tyle. Można powiedzieć, że w nocy lało jak z cebra albo, że było urwanie chmury. Ulewa jakiej dawno nie było. Ulice zalane, domy, sklepy podtopione, Zobacz więcej
Bardzo aromatyczny chleb z czarnuszką (bez glutenu), na bazie mąki z ciecierzycy. Chleb jest bardzo wilgotny, nie kruszy się. Składniki (keksówka 22 cm.): 150 g. mąki z ciecierzycy 100 g. mąki ryżowej Zobacz więcej
Według moich odczuć smakowych najlepszy chleb ( własne mieszanie mąk bezglutenowych ) to chleb z dodaniem mąki z żołędzi ( przepis tutaj).Całkowicie mnie zaskoczył po względem smaku, struktury Zobacz więcej
indeks glikemiczny. A w praktyce łubin sprawdził się dobrze. Nadał pieczywu konsystencję, jakby po dodaniu do ciasta dyni. A kolor wyglądał też dyniowo. Chleb był miękki, wilgotny w środku, z Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu chleb czystoziarnisty robi furorę w internecie i piekarniach. Nie zawiera mąki, glutenu, ma bardzo mało węglowodanów i dość dużo (jak na chleb) białka. Znam dwie wersje tego chleba- Zobacz więcej
Dzisiaj krótko i na temat, bo po cukierniczym maratonie na szkoleniu w Tortowni jestem wykończona. Wiele osób prosiło mnie o przepis na ten chlebek, który zaczęłam piec, kiedy zdecydowałam, że na nowo Zobacz więcej
Domowy chleb bez glutenu piekłam ponad 2 lata temu, kiedy jeszcze jadłam ziarna, potem moja dieta zmieniła się, Mężczyzna nie był w stanie sam przejeść całej porcji chleba…, w końcu swój zakwas Zobacz więcej
Żywieniowa wariatka wymyśliła sobie, że założy w tym roku bikini. Przymierzyła nawet, ale wylewające się fałdy tak falowały, że spowodowały kłopoty z błędnikiem. Postanowiła zagęścić ruchy ze Zobacz więcej
Witajcie kochani! Dziś mam dla Was super prosty i bardzo zdrowy przepis na chleb z mąki migdałowej. Przepis ten, chociaż idealny dla osób z alergiami pokarmowymi, znajdzie pewnie fanów wśród smakoszy Zobacz więcej
Dieta bezglutenowa, choć przez wielu traktowana na zasadzie mody, stanowi niezbędne lekarstwo dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Nie będę się tu zbytnio rozpisywać o samym glutenie i Zobacz więcej
). Jest niskowęglowodanowa i wysokobłonnikowa. W dodatku jest bardzo bogata w składniki mineralne – mangan, magnez, żelazo. Mąka konopna ma słodkawy smak i ciężką strukturę. Sama w sobie nie nada się Zobacz więcej
Finaly, I did it! I've baked perfect, cheap and fast to make, gluten free bread. It really makes me happy, because I haven't eaten bread for 3 months. I do love it, but feel so sick after eating. But, Zobacz więcej
Moda na jedzenie bezglutenowe trwa i ma się bardzo dobrze. U nas w kuchni też czasem gości. Zwłaszcza, gdy ten bezglutenowy szał inspiruje do eksperymentów dzięki którym tradycyjne potrawy nabierają Zobacz więcej
Eksperymentuję z mieszaniem mąk bezglutenowych na chleb. Ten chleb powstał z wymieszania mąk bezglutenowych, takich jakie znalazły się w kuchennej szafce. Z mąką amarantusową nie wiadomo było co Zobacz więcej