gniocchi

eintopf
eintopf Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eintopf
szpinakowe gniocchi

szpinakowe gniocchi 107

0
szpinakowe gniocchi Kopytka, kluski, grudy, gniocchi...jak zwał tak zwał...lubimy, bardzo lubimy! Składniki: 500 g szpinaku 500 g ugotowanych ziemniaków 1 żółtko 1 łyżka soli szczypta pieprzu 1 Zobacz więcej
Gniocchi buraczane … lub po prostu kopytka ziemniaczane z dodatkiem puree z buraka. Prosto i pysznie … w dodatku w pięknym kolorze … zwłaszcza dla Małych Księżniczek :-). Idealne z mięsnymi bądź Zobacz więcej
ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski. Od paska odrywamy po kawałku masy i rolujemy w rękach „wałeczek”, następnie Zobacz więcej
Kluseczki ach kluseczki,,,przedstawiam gniocchi. Włoskie kluski vel nasze kopytka vel,,,,,tych wersji jest bardzo wiele. Ważne ,że z ziemniaków i jeszcze ważniejsze, są pyszne i łatwe do Zobacz więcej
Dzisiaj idziemy delikatnie w stronę włoskiej kuchni – przepis na szpinakowe gniocchi. Włosi rozróżniają dwa rodziaje gniocchi : ziemniaczane oraz mączne. Dzisiaj pokaże wam jak zrobić ziemniaczane. Zobacz więcej
Mięciutkie, ropływające się w ustach gniocchi ziemniaczane w podgrzybkowo – śmietanowym sosie. Składniki na gnocchi: 1kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos podgrzybkowy: Zobacz więcej
Gniocchi, czyli ziemniaczane kluseczki, popularne we Włoszech, w Chorwacji, podobne składem do naszych kopytek. Wiadomo, leń kupuje gotowe (co prawda, bez konserwantów i chemii). podane z dowolnym, w Zobacz więcej
Składniki : ( 2 os. ; danie wegetariańskie ) Gniocchi : 1) Ziemniaki ( 1 kg ) 2) Mąka ( 2,5 szkl. ) 3) Twarożek z koziego sera ( 150 g ) 4) Jajo ( 1 duże) 5) Gałka muszkatołowa Pasta : 1) Seler Zobacz więcej
. Okazało się jednak, że jak w wielu przypadkach produkt zrobiony w domu jest milion razy lepszy od gotowego. Gniocchi to jakby delikatniejsza, rozpływająca się w ustach forma klusek. Idealnie zgrywa Zobacz więcej
unerwieniu. Pierwszy raz miałam w swojej kuchni te kolorowe liście i udało mi się z nich stworzyć dwie potrawy - trudniejszą i łatwiejszą. Na początek przedstawiam bardziej pracochłonne danie - burak Zobacz więcej
, utrzepane 100 g sera riccota 75 g masła bułka tarta 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej ocet pierś z kurczaka sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedź Zobacz więcej
: dynia 0,5 kg obranej ze skóry i wydrążonej z pestek oliwa, olej rzepakowy dobrej jakości 2 garście orzechów włoskich masło ok 1/3 kostki liście świeżej szałwii Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w Zobacz więcej
Mieliśmy do zagospodarowania kawałek dyni, padło na kopytka, kluski, grudy...jak zwał tak zwał :) Składniki: ok. 1 kg dyni 450 g ziemniaków 420 g mąki 3 jajka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielone Zobacz więcej
Kopytka kojarzą mi się z dzieciństwem, przyrządzała je moja Babcia. Było to jedno z moich ulubionych dań. Przyrumienione z patelni z cebulką, mniam. Dzisiaj przyrządzam je ja, ale w nieco zmienionej Zobacz więcej
Pesto z dedykacją dla grupy Zdrowo Podjeść, wymyślone na symultaniczne "peszczenie" się :) a także do mojej Akcji Pesto, Pesto na durszlak.pl Składniki: 6 suszonych pomidrów w oliwie oliwa z pomidorów Zobacz więcej
Kawa i Czekolada
Kawa i Czekolada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kawa i Czekolada
Pesto

Pesto 293

0
Pesto idealne nie tylko do makaronów czy do gniocchi np. ziemniaczanych, ale również świetnie się sprawdza, jako smarowidło do chleba, baza do pizzy (zamiast sosu pomidorowego), a nawet dodatek do Zobacz więcej
z cytryny do smaku sól, pieprz do smaku opcjonalnie czosnek Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub ręcznie w moździerzu. Podajemy jako sos do makaronu lub klusek (zobacz przepis Zobacz więcej
... uwielbiam lato i jego obfitość. W ogrodzie pełno pachnących ziół, które kuszą.. Nie mogłam się oprzeć pokusie szybkiego przygotowania domowego pesto, które w pierwszej kolejności trafiło na stół Zobacz więcej
spotykane w Chorwacji, szczególnie w Dalmacji w postaci risotta (črni rižot). Tu kałamarnica przygotowana jako duszona w sosie własnym. Smakuje rewelacyjnie. (cena - 10 euro) Gniocchi - (njoki) z Zobacz więcej